Yağlı saçlar hem oluşturduğu his bakımında hem de görünüm açısından kişiyi rahatsız etmektedir. Saç yağlanması fizyolojik bir durumdur ve saçta en sık karşılaşılan problemlerden biridir.

Her bir saç teline bağlı en az iki en çok altı adet yağ bezi bulunur. Yağ bezinin yağ üretimi ergenlikten itibaren aktif hale gelir çocuklarda zararlı etkisi olabilecek hemen hemen hiç yağ üretimi olmaz. Erkeklik hormonu olan testesteron yağ üretimini stimule eder. Yağ bezinin saç derisine yağ salgılamasının amacı ise saç dersinin nemini muhafaza etmek, asidik dengesini korumak ve saç derisinin bakterilere, virüslere karşı savunma mekanizmasını arttırmaktır.

Haberin Devamı

Saç derisinin yağlanmasının başka sebepleri de vardır. Hormonal değişim dönemleri, stresli olduğumuz dönemler, aktivite dönemleri, bulunduğumuz ortam açık hava gibi veya kirli hava bulunan ortamlar bu nedenlerden bazılarıdır.

Saçları düz olan kişilerde yağlanma daha kolay olur çünkü salgılanan yağ daha kolay saç gövdesini sarar kıvırcık saça sahip kişilerde ise genellikle daha kuru saçlar görürüz.

YAĞLI SAÇLAR İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ

· Saçları mutlaka günlük yıkamak.

· Saçları yıkarken ve tararken yüksek ısıya maruz bırakmamak.

· Saça mümkün olduğu kadar dokunmamak.

· En az haftada bir kez kepekli saçlar için üretilen şampuanlardan kullanmak.

· Beslenme düzenine dikkat etmek, şekerden ve beyaz undan kaçınmak.

· Stres seviyemizi sevdiğimiz aktivitelerle (yoga, müzik, dans vb.) yönelmek.

Trikolog (Saç Bilimi Uzmanı)

Serap Öztürk Niya

www.instagram.com/serapozturkniya/?hl=tr