Geçtiğimiz hafta çok özel bir etkinlik 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Kurtuluş Savaşı Müzesi, I. TBMM Binası bahçesinde gerçekleştirildi. “Türk El Sanatlarından Örnekler” adlı bu canlı performans gösterisi başta çocuklar olmak üzere tüm ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Ebru, ahşap yakma, keçe, naht, ahşap kakma, kaligrafi, çini ve hat sanatı ustalarının bu defa amacı, yeni nesillere sanatlarını tanıtmak ve çocuklara bu sanat dallarını sevdirerek ilgi uyandırmaktı.

El sanatları bir ülkenin kültürel kişiliğini yansıtır.

Haberin Devamı

Geçmişten günümüze kültürel izler aslında el sanatlarımızda gizlidir. Mesela; Mercan kırmızısı neden bir dönem kullanılmış ve yok olmuştur? Neden çini sanatı İznik, Çanakkale ve Kütahya gibi bölgelerde daha gelişmiştir? Çini sanatında kullanılan motifler neyi simgeler? Hiç düşündünüz mü?

Eğer çini sanatı ile tanışmadıysanız düşünmüş olamazsınız… Aslında o kadar güzel anlamları ve onlara atfedilmiş hikâyeleri var ki.

Topkapı Sarayı’nı çocuğunuzla gezerken sünnet odasının duvarlarındaki çinilerin hangi yöremizde üretilip geldiğini biliyor olmanız çocuğunuzda da merak uyandırabilir. Bu oda çinileriyle ünlüdür. Büyüdüğünde çini sanatçısı veya eksperi olması gerekmiyor ama bunları biliyor olması en azından aşina olması çocuklarımız için kültürel zenginliktir.

TBMM Binası bahçesinde düzenlenen 23 – 24 Nisan tarihlerinde sergilenen canlı performans gösterilerini yaklaşık 5000 kişi izledi ve misafirlerin çoğu da yapım aşamalarında katılım gösterdi. Umuyorum ilerleyen günlerde bu gibi organizasyonlar çok daha fazla kişiye ulaşır.

Gelin çocukların ilgisini çekmek için oyuncak konusunda da inovasyon yapalım

Bu sanat dallarının adıyla kutu sanat aktivite setleri hazırlanabilir. Yaşa göre gayet güzel sınıflandırılabilir. Birebir olması mümkün olmayan sanat dallarında benzerlik yakalanabilir, en azından çocuk o sanatın adını ve nasıl yapıldığının temel öğelerini öğrenir.

İnsanlığın var oluşundan bu yana ilk ortaya koyduğu farklılık ne teknolojik, ne işlevsel tasarımlardır. Günümüze kalan ve hayranlıkla izleyerek sahiplendiğimiz şeyler hep “sanat” ile ilgilidir.

Haberin Devamı

https://twitter.com/seraptorun73

www.kidsgourmet.com.tr