Herkesin egzersiz yapması için illaha da pahalı spor klüplerine ihtiyaç yok!

"Bir diğer amacım da herkese egzersiz yapmak için illaha bir spor klubüne yada pahalı ekipmanlara ihtiyaç olmadan evde basit materyallerlede çalışabileceklerini göstermekti." diyecek kadar paylaşımcı bir uzman Pilates eğitmeni o. Instagramda yaklaşık 100.000 takipçisi var ve hemen hemen her gün çok kıymetli bilgilendirmeler yapıyor ve videolar yayınlıyor. Böylece bizlere evde de spor yapabileceğimizi gösteriyor. Hatta size kişisel fikrimi söyleyeyim mi; ben yıllardır evde pilates yapıyorum. Spor salonuna gitiğim zamanlarda bile bu kadar zinde ve fit olmamıştım. Ben sordum Emine Dilek sizler için yanıtladı...
Sizi uzun süredir takip ediyorum. Pilatese olan tutkumdan dolayı sizin çok iyi bir eğitmen olduğunuzu anlamam zor olmadı. Instagram'da yaklaşık 100.000 kadar takipçiniz var. Sizin kadar faydalı paylaşımlar yapan eğitimen açıkçası pek görmedim. İnsanlarla bilgilerinizi bu kadar açık bir şekilde paylaşma fikriniz nasıl gelişti?
Öncelikle çok teşekkür ederim.Instagram hesabımı ilk açtığımda daha günlük ve farklı paylaşımlar yapıyordum ama genelde yine kendi yaşam tarzımı yansıtan paylaşımlardı, ağırlıklı olarak yine nasıl beslendiğim ile ilgili ve sporla ilgili paylaşımlar yapıyordum. Daha sonra uygulamaya video özelliği eklendi ve ben de kendi yaptığım egzersiz ve çalışmaları yüklemeye başladım.Takip edenlerin beğenileri ve fayda görüyor olmaları beni daha da motive etti. Bir diğer amacım da herkese egzersiz yapmak için illaha bir spor klubüne yada pahalı ekipmanlara ihtiyaç olmadan evde basit materyallerlede çalışabileceklerini göstermekti. Bu şekilde gelişti diyebilirim.
Pilates insanlar arasında genellikle zayıflamaya yönelik bir spor gibi algılanıyor ama ben bir hekim olarak medikal pilatesin faydalarını çok iyi biliyorum. Bize biraz medikal pilatesin kullanım alanlarından bahseder misiniz? Örneğin Skolyoz ya da Fibromiyalji gibi hastalıklarda özellikle hangi alanları ne şekilde çalıştırıyorsunuz?
Diz bilek veya omuz çıkıklarında, bel veya kalça kemiği rahatsızlıklarında, trafik kazalarındaki yaralanmalarda, kambur duruşlarda, kısmi felç veya herhangi bir eklem rahatsızlığı görüldüğünde Pilates iyileştirici bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Skolyoz gibi rahatsızlıklarda ise, Pilates ile core bölgesi kasları denen vücudun merkez kaslarını herhangi bir egzersizle olamayacak kadar çalıştırarak omurganın stabilizasyonu ile kuvvet ve esnemesi sağlanarak omurganın olması gereken şekline kavuşması sağlanır. Fibromiyalji de kişinin yaşam kalitesini etkileyen bir rahatsızlık. Kişi Pilates sayesinde kendi vücudunu tanıma, hissetme, stresten ve gerginlikten uzaklaşma, güçlü ve esnek kaslara sahip olma imkânına erişecektir. Fibromiyaljide etkilenen bölgeler; ensede baş-boyun geçiş noktası, göğüs kafesi, omuz başları, dirsek dış yüzü, kürek kemiğinin iç yüzleri, bel, kalça, kalçada dış yan, diz iç kısımları vb. yerlerdir. Pilateste de bütün kas sistemini aktif bir şekilde kullandığımız için fibromiyaljik hastalarda çok etkili sonuçlar alınabilir. Burada önemli nokta bu tip rahatsızlıkları olan kişilerin pilates egzerszilerini düzenli olarak yapmaları ve bir yaşam tarzı haline getirmeleri gerektiğidir.
Pilates daha çok kadın sporu gibi düşünülse de aslında erkekler için de inanılmaz faydaları var. Son dönemde artık erkeklerden de Pilatese talep var değil mi?
Tabi ki erkeklerin de ilgisi artmaya başladı. Erkeklerde artık fitness antrenmanlarını pilatesle desteklemeye başladılar. Erkeklerin odaklandığı öncelikli nokta kas kazanımı oluyor. Bu yöntemle çalışırken de kas kazanabilir. Yanında ek olarak denge ve koordinasyonunuzu geliştirebilirsiniz. Pilatesi sadece kadınların yapacağı bir egzersiz yöntemi olduğunu düşünenlerin atladığı bir nokta var, o da Pilates egzersiz yöntemini geliştiren kişinin bir erkek olduğu... Joseph Pilates bu yöntemle ilgii tüm ön çalışmalarını da ilk olarak erkekler üzerinde deneyimlemiş ve geliştirmiştir.
Bel ve boyun fıtığı olanların Pilatesten uzak durmaları gerektiği gibi bir yanılgı hakim. Aslında bel ve boyun kaslarının sağlamlaştırılması fıtık oluşumunu da önler ve akut evre dışında iyi bir eğitmen eşliğinde çalışmaları çok fayda sağlar. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Bel ve boyun rahatsızlıkları olanlar doktor tavsiye ediyor ise uzman bir eğitmen eşliğinde tabi ki pilates yapabilirler. Böylece rahatsızlık duyulan bölge kasları uygun bir programla güçlenir, ağrı azalır ve kişi doğru bir postüre sahip olur. Bu konudaki tek sakınca, az evvel de dediğim gibi uzman bir eğitmenle egzersizlerin uygulanması gerektiğidir.
Omurga stabilizasyonu ve duruş bozukluklarında pilatesin yerinden biraz bahsedebilir miyiz? Aslında fazlaca yeri olduğunu biliyorum ama bir de sizin ağzınızdan duymak kıymetli...
Pilates egzersizleri yoğunluklu olarak vücudun merkez kaslarına odaklanır. Bunlar karın, bel, sırt ve kalça kaslarından oluşur. Bu kasların güçlü olması omurga ve gövde stabilizasyonu ve sağlığı açısından son derece önemlidir.Düzenli olarak pilates yapmak bu bölgelerdeki zayıf kasları güçlendirerek daha doğru bir duruşa kavuşmamızı sağlar.
Sizin gönderilerinizde bazı setler oluyor ve ben çok faydalanıyorum. Tekrar sayılarını da belirtiyorsunuz. Sizi takip edenler haftada kaç defa ve hangi setleri yaparlarsa sağlık açısından kaslarına yeterli gelecektir?
Yaptığım egzersizleri takip edenler için fikir olması açısından tekrar sayı ve setleri belirtiyorum, aslında yazmama taraftarıyım, çünkü herkesin seviyesi bir değil. Fakat yazmayınca yine de soruluyor ben de ortalama bir bilgi veriyorum bu konuda. Aslında bir kişi için egzersiz planlaması yaparken gözönüne alınması gereken bazı faktörler var. Bu da ne tür egzersiz yaptığı, yoğunluğu süresi gibi... Ama pilates için konuşacak olursak, haftada en az iki gün olmak kaydıyla çalışılabilir.
Pilateste mat egzersizleri olduğu gibi reformer ve cadillac egzersizleri de var. Elbette aletle yapılan daha keyifli olabilir ama zamanı olmayanlar açısından düşünürsek aralarında ne fark var? Mesela ben evde sadece mat egzersizleri yapıyorum ama level 3 hareketler de katıyorum. Sanki benim için gayet yeterli gibi geliyor...
Temel prensipler her iki uygulama şeklinde de aynıdır. Reformerda yay dirençleri sebebiyle belki biraz daha çabuk sonuç alabilirsiniz, fakat mat egzersizleri de sizin dediğiniz gibi evde rahatlıkla uygulanabilir ve yine bazı ufak ekipmanlarla top,band,çember gibi destekleyerek çalışabilirsiniz. Burada tercih kişiye kalmış.
Bunun tekrar üzerinde durmak istiyorum; mutlaka pilates topu, bant gibi yardımcı aletler kullanmak şart mıdır? Sizin bazen öyle kombinasyonlarınızı görüyorum ki hiçbir şey yokken bile gayet çeşitli setler çıkarabiliyorsunuz...
Tabi ki şart değil sadece egzersizin yoğunluğunu arttırmak için farklı ekipmanlarda kullanılabilir. Pilates yapmaya başlamak isteyenlerin en çok sorduğu soru "Hangi malzemeleri almalıyım?" oluyor. Bende öncelikle sadece mat almalarını öneriyorum çünkü bahsettiğiniz gibi sadece vücut ağırlığıyla uygulanabilecek sayısız kombinasyon var.
Türkiye'de her köşe başında pilates salonu var ve hocaların çoğu kasların isimlerini bile bilmiyor. Sizin geçtiğiniz eğitimlerin ağırlığını gayet iyi biliyorum. Bunun bir standardizasyonu yok mudur?
Bu konuyla alakalı inanılmaz bir sektör var. Ben de ilk eğitim almak istediğim dönemde inanılmaz bir kafa karışıklığı yaşamıştım. Dediğiniz gibi her köşede bir stüdyo ve çok kısa sürede verilen eğitimler... Bu kadar ciddi bir konuda çok kısa bir eğitimle ders vermek son derece yanlış. Pilates incelmek isteyenlerin dışında çoğunluklu olarak bel, boyun, omurga problemleri yaşayanların tercih ettiği bir yöntem.Mutlaka ders alınacak eğitmen bu konularla ilgili spesifik eğitimlerde alınmış olmalı.Kişi bunları eğitmene sormalı.
Bunun bir standartizasyonu var tabi. Stüdyo açmak için eğitim almanız gereken bir devlet kurumu var. Diğer taraftan bu konuda Türkiye'de isim yapmış belirli eğitmenler var, onların eğitimlerine katılıp ufkunuzu genişletmeniz ve kendinizi daha fazla geliştirmeniz mümkün.
İki çocuğunuz var ve inanılmaz fit bir vücuda sahipsiniz. Kendiniz için uyguladığınız bir antreman programı var mı?
Teşekkür ederim. Egzersiz yapmak benim terapi yöntemim ve yapmadığım daha doğrusu yapamadığım bazı zamanlar oluyor, böyle zamanlarda çok iyi hissettiğimi söyleyemeyeceğim.
Kendim için uyguladığım bir program var tabii. Ben haftada 5-6 gün egzersiz yapmaya çalışıyorum ve yaptığım egzersizleri çeşitlendirmeyi çok seviyorum. Kendi programımda kardiovasküler çalışmalar (koşu,yüzme,bisiklet gibi), yoga. pilates ve kuvvet antrenmanları var. Özellikle core bölgesi ve denge koordinasyon egzersizleri favorilerim arasında...
E-mail: drsevdasarikaya@gmail.com
Twitter: @drsevdasarikaya
Facebook: Yrd Doç Dr Sevda Sarıkaya
Instagram: @dr_sevda_sarıkaya

Haberin Devamı

Haberin Devamı