Editörün Seçtikleri Sıcacık tehlike

Sıcacık tehlike

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sıcacık tehlike

Sıcacık tehlike


Hayvan beslemek stresi azaltıyor, moral veriyor, hayata bağlıyor. Ama bu içten dostluk, bazen umulmadık riskler yaratabiliyor. İşte uzmanların uyarıları...


       Uzmanlara göre evde hayvan beslemenin pek çok yararı var. İnsanı rahatlatıyor, ruhunu aydınlatıyor, hayatı renklendiriyor. Pek bilinen bir ifadeyle, onlar insanın can dostudur; menfaat için değil, sizi sevdiği, size alıştığı için sizinle birliktedir; bir kötülük etmediğiniz sürece de bırakıp gitmezler.

       Hastalık riski
       Ama bu temiz ilişkinin zaman zaman can sıkıcı sonuçları da olabiliyor. Ev hayvanlarının evdekileri hasta etmek gibi bir kasıtları yok ama doğal süreç, onları bir hastalık kaynağı haline de getirebiliyor. Köpek denince akla hemen kuduzun gelmesi veya kediyle birlikte kistin anılması boşuna değil. Türkiye’nin en iyi sağlık dergisi Formsante, evde beslenen hayvanların taşıdıkları hastalık riskini ve bundan korunmanın yollarını ele alan bir yazı yayımladı.

       Aşıları önemseyin
       International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Ünlüer Uluhan, evde beslenen hayvanlarla ilgili şu uyarıları yapıyor:
       “Öncelikle eve almayı istediğiniz hayvan ve onun taşıyabileceği hastalıklar hakkında bir uzman veterinerden bilgi edinmek şart. Yanı sıra aşılarını hiç ihmal etmemek gerekiyor. Çünkü evdeki hayvanın hastalığı, sadece onun sorunu değil." İşte evde beslenebilecek hayvanlar ve dikkat edilmesi gereken hususlar:
       KEDİ: Dışkısından toksoplasmosis denen ve hamile kadınlarda düşüğe neden olabilen bir hastalık bulaşabiliyor. Başkaca parazitlerin geçme olasılığı da var. Tırmaladığında ateş, zatürre ve lenf bezinde büyümeye yol açan kedi tırmığı hastalığı ortaya çıkabiliyor. Sonra ilaç tedavisi gerekiyor.
       KÖPEK: Kuduz mikrobu taşıma olasılığı var. Bu mikrop ısırma veya tırmalama yoluyla insana geçebiliyor. Yedikleri çiğ et nedeniyle köpeklere geçen hidatit hastalığı, insanların akciğer, karaciğer, beyin gibi organlarında kiste neden olabiliyor; kist ameliyatla alınıyor. Ayrıca parazit ve mantar bulaşma olasılığı yüksek.

       Zatürre, kuduz, tifo
       KUŞLAR: Muhabbet kuşları zatürreye neden olabiliyor; ornitozis de denen bu hastalık bazen çok ağır seyrediyor. Papağanlardan ve bazı diğer türlerden, psittakoz denen bir zatürre türü bulaşabiliyor. Nadir olarak görülen diğer bir hastalık, kriptokok adı verilen etkene bağlı manter menenjiti.
       TAVŞAN: Kuduz riski taşıyor. Tularemi denen, ateşli hastalığa neden olan mikrop, insan sağlığını tehdit ediyor.
       KUPLUMBAĞA: Dışkılarında salmonella adı verilen, tifo ve benzeri hastalıklara neden olan bir mikrop var.
       HAMSTER: Bu şirin hayvanlar da kuduz mikrobu taşıyabiliyor.

       İhmal etmeyin
      
  • Gerekli ve yeterli besinlerle düzenli olarak beslenmeli
  • Suları düzenli olarak değiştirilmeli
  • Yaşadıkları yer geniş, havalandırılmış ve temiz olmalı
  • Doğal hareketlerini yapabilmesi sağlanmalı
  • Düzenli olarak aşıları yaptırılmalı

           Yararları neler?
          
  • Stresi azaltır.
  • Çocuklarda sorumluluk duygusunu pekiştirir.
  • Yaşlılar için moral kaynağıdır.
  • Hayata bağlar, terk edilmişlik duygusundan uzaklaştırır.

  • Yazarlar