Yaşam ‘Süperdelen’ boş açılıyor

‘Süperdelen’ boş açılıyor

04.01.2010 - 00:36 | Son Güncellenme:

Dünyanın en yüksek binası Burj Dubai bugün açılıyor. Ancak Dubai’deki kredi krizi nedeniyle binadaki 28 bin metrekare ofis alanı henüz boş...

‘Süperdelen’ boş açılıyor

SON yılların gözde yatırım merkezi Dubai, kredi kriziyle sarsılsa da bugün dünyanın en yüksek binası olan Burj Dubai’nin açılışına ev sahipliği yapıyor. 1 milyar 600 milyon dolara mal olan en az 805 metre uzunluğundaki binanın kesin boyu gizli tutuldu, ancak inşaatta çalışan mimarların verdiği ipuçları yapının boyunun 810 metre civarında olduğunu gösteriyor.

10 derece ısı farkı var
169 KATLI katlı Burj Dubai, en yakın rakibine 300 metreden fazla fark atıyor; bir önceki en uzun bina Tayvan’daki 500 metrelik Taipei 101 gökdeleniydi. Burj Dubai o kadar yüksek ki, en alt kat ile en üst kat arasında 10 derecelik sıcaklık farkı bulunuyor. 95 kilometre öteden bile görülebilen bu devasa kuleyi mimarları gökdelen değil “süperdelen” olarak adlandırıyor.

Krizden kaçamadı
DUBAI’NİN 25 milyar doları bulan borcunu ödeyememesi üzerine emlak fiyatlarını yüzde 50 oranında düşüren kriz, en yüksek kuleyi de vurdu. Binanın yapımının başladığı 2004’ten bu yana 1 milyar 130 milyon dolar değerinde satış yapıldı, ancak krizin ardından yatırımcıların kaybının yüz milyonlarca doları bulduğu ve daire satın alanların bir çoğunun yeni evlerini satmak zorunda kalabileceği ifade ediliyor.

1200 metrelik proje durdu
BİNADAKİ 28 bin metrekare ofis alanı ise henüz boş. Dubaili bir bankacı İngiliz Times gazetesine, gökdelen için, emlak spekülasyonuyla haddinden fazla büyüyen bir şehrin aşırılıklarının sonuncusu yorumunda bulundu. Dubai’de yapılması planlanan 1200 metrelik Nakheel Tower’ın yapımı finansal sorunlar yüzünden geçen sene durdurulmuştu.

158’inci katta cami var
Binanın 76. katında dünyanın en yüksekte bulunan havuzu yer alıyor. Dünyanın en yüksek dua yeri ise 158. kattaki cami. Binadaki daireler modacı Giorgio Armani tarafından tasarlanmış. Bina, Armani’nin ilk oteline ev sahipliği yapıyor.

‘Süperdelen’ boş açılıyor

Yazarlar