Editörün Seçtikleri Tatlı içelim ki tatlı konuşalım

Tatlı içelim ki tatlı konuşalım

30.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tatlı içelim ki tatlı konuşalım

Tatlı içelim ki tatlı konuşalım


Tatlının yanına çay, kahve yerine tatlı şarapları deneyin, pişman olmazsınız


       Şarap sevenler, tatlıların yanında, çay, kahve yerine, şarap ya da likörü tercih ediyor. Elbette, tatlılarla birlikte herhangi bir şarap türü içmek doğru olmaz. Tatlılara en uygun eşlikçiler tatlı şaraplar. En ideal tatlı şaraplar ise beyaz olanlar. Meraklıları her tatlının yanında aynı tür tatlı şarabın içilmediğini bilir. Hafif fırın tatlılarının ve kurabiyelerin yanında, az alkollü, beyaz köpüklü şarap tercih edilir. Kuru meyveli ya da tarçın, hindistancevizi, zencefil gibi baharatlar içeren tatlılara en iyi eşlikçiler çok tatlı şaraplardır. Kremalı tatlıların yanında köpüksüz tatlı şaraplar içilir.

Tatlı şaraplar nasıl saklanır?

       Kremalı turtaların eşlikçisi çok tatlı beyaz şaraplarken, kızarmış tatlıların eşlikçisi fazla tatlı olmayan şaraplardır. Bunun nedeni ise hafif şarapların ağızda kalan kızartma tadını temizlemesi. Tatlı şarapların alkol miktarları fazlaysa uzun süre saklanabilirler. Kimi zaman birkaç yıl boyunca tazeliklerini ve kalitelerini koruyabilirler. Bunun için şarapları havadar ve karanlık bir ortamda saklamak yeterli. Saklama için, kiler, depo, mahzen, bodrum, garaj gibi mekanlar uygun. Köpüklü tatlı şarapların üretim yılları içinde tüketilmeleri gerekiyor. Satın aldıktan sonra birkaç ay içinde içilmesi en iyisi. Köpüklü tatlı şaraplar, 6 - 8 derece arasında soğutulmalı (hiçbir şarap türünün 6 derecenin altında soğutulması önerilmiyor). Alkollü şaraplar için 10 derece uygundur. Tatlı şaraplar, ince uzun ayaklı, geniş ağızlı kadehlerde servis edilmeli. Servisi yaparken renkli bardaklar kullanmaktan sakınmalı. Bu şarapların çikolatalı tatlılarla içilmemesi gerekiyor. Çünkü çikolatanın şarabın tadını bozuyor. Dondurma, sufle, meyve graten gibi sıcak tatlılar da bu şaraplar için uygun eşlikçi değil.

Bir hatırlatma

       Şarap alırken şişeyi ışığa doğru kaldırarak rengine bakın. Soluk renkli, kirli ve koyu renkli şaraplar bozuk olabilir. Ama yıllanmış bir şarapsa dibinde tortu olması normaldir. Şişenin arkasındaki etiket şarabın üretim, şişeleme tarihi, hangi yılda içilmesinin ideal olduğu, kaç derecede servis yapılmasının gerektiği ve hangi yemeklerle gideceği gibi bilgiler taşımaktadır.

GÜNÜN YEMEĞİ

       6 kişilik / Hazırlama süresi: 30 dk.
       Kakaolu Pasta
       Malzemeler
       2.5 paket kakaolu piknik bisküvi, 1/2 paket margarin
       1 su bardağı un, 4.5 bardak süt, 1.5 bardak şeker, vanilya, hindistancevizi
       Hazırlanışı
       Unu margarinde kavurun. Süt, şeker, vanilya ekleyerek muhallebi kıvamında pişirin. Daha sonra bu karışımı mikserle 10 dakika çırpın. Bisküvileri un gibi ezerek fırın tepsisine döşeyin.
       Sıcak muhallebiyi bisküvilerin üzerini kaplayacak biçimde yayın. Donduktan sonra iki parmak eninde şeritler halinde kesin ve rulo şeklinde sarın. Hindistancevizi serperek servis yapın.
       Not: Lezzet dergisi arşivindendir...

GÜNÜN MÖNÜSÜ

      
  • Patlıcan musakka
  • Domatesli bulgur pilavı
  • Yoğurt
  • Kakaolu bisküvili pasta


  • Yazarlar