El ve Ayak Bakımı Tırnak Üzerindeki Beyaz Lekeler Neden Olur?

Tırnak Üzerindeki Beyaz Lekeler Neden Olur?

11.08.2021 - 17:10 | Son Güncellenme:

Tırnakta nokta şeklinde, çizgi halinde ya da bütünüyle kaplayacak nitelikte geniş bir alanda mevcut olabilen ve tıp literatüründeki karşılığı "lökoniki" şeklinde olan beyaz lekelerin neden olduğu pek çok kişi tarafından merak konusu olmaktadır. Sizin için tırnak üzerindeki beyaz lekenin ne demek olduğunu ve neden oluştuğunu derledik.

Tırnak Üzerindeki Beyaz Lekeler Neden Olur

 Tırnaklarda meydana gelen beyaz lekelerin hangi sebepten dolayı oluştuğu hakkında çoğu zaman yanlış bilgiye sahip olunmaktadır. Demir, potasyum, ya da vitamin eksikliğinden kaynaklanabilen bu lekeler başka nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir.

Haberin Devamı

 Tırnak Nedir?

 Tırnaklar parmak uçlarını her çeşit travmadan koruyabilen, cisimleri tutmayı oldukça kolaylaştıran, sert ve boynuzsu olan yapılardır. Üst kısımda yer alan yarı saydam tabaka, zeminde bulunan tırnak yatağına sıkı bir şekilde yapışıktır.

 Tırnaklar üzerindeki beyazlık pek çok hastalığın göstergesi olabilmektedir. Tırnaklar dışsal faktörlerden ve travmalardan etkilenirken, içsel bir şekilde de pek çok hastalığın ya da eksikliğin göstergesi olabilmektedir. En sık rastlanılan tırnak değişikliği, tırnak üstündeki beyazlıklar ve tırnak kırılmalarıdır. Bu kapsamda beyazlıklar çizgisel, noktasal ya da yaygın olabilmektedir.

 Tırnak Üzerindeki Beyaz Leke Nedir?

 Lökoniki, parmaklarda ya da tırnaklarda meydana gelen beyaz noktalara veya çizgilere verilen bir isimdir. Oldukça yaygın olan bir problem olmasına karşın bütünüyle zararsızdır. Bazı kişilerde tırnaklardaki beyazlık nokta biçiminde küçük bir şekilde görülürken bazılarında ise kısa ya da uzun çizgiler ile tüm bir tırnağı kaplayabilmektedir. En büyük nedeni tırnak yatağının zarar görmesi olmaktadır. Bu durum da tırnağı bir yere vurmak ya da çarpma sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tırnaktaki beyazlıklar nadir olarak ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir.

Haberin Devamı

 Tırnak Üzerindeki Beyaz Lekelerin Nedeni Nedir?

 Tırnak üstündeki beyaz lekelerin çok sayıda nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden birkaç tanesi şunlardır:

Tırnak mantarları, kalsiyum eksikliği ya da kansızlık

Tırnak batmaları veya bazı ilaçların mevcut yan etkileri

Tırnak içi enfeksiyonları, tiroit hormon yetersizliği ya da hipotroidizm

Tırnak ucu deformasyonunun başlangıcı, keratin hormonunun yetersizliği

Şeklinde sıralanmaktadır.

Yazarlar