Yaşam Tükürükle kalp krizi teşhisi

Tükürükle kalp krizi teşhisi

26.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kalp krizi teşhisi koyabilecek basit bir tükürük testinin iki yıl içinde piyasada olması bekleniyor.

Tükürükle kalp krizi teşhisi

Amerikalı biyoteknik ve kimya mühendisi Prof. Dr. John T. McDevitt, Antalya’da düzenlenen “Global Sağlıkta Fırsatlar ve Zorluklar” konulu forumda testle ilgili son gelişmeleri aktardı.
Rice Üniversitesi’nde çalışan McDevitt, tükürükteki proteinlerin muhtemel kalp krizlerinin hızlı bir şekilde sınıflandırılmasına yardımcı olduğunu vurgulayarak, “Araştırmamız 5 yıldır sürüyor. Şu an klinikte test ediyoruz. Bu test bir an önce tedavi görmesi gereken hastalar için çok iyi. Çünkü bu hastalarda boşa geçen her dakika kalp dokusuna zarar veriyor. Tükürük testi zaman kaybını önleyecek” dedi.
Testin ambulansta uygulanabileceğini, hasta acil servise getirildiğinde kalp krizi teşhisiyle ilgili bilginin de doktorlara ulaşmış olacağını vurgulayan McDevitt, böylece kan testine gerek kalmayacağını kaydetti.

2 yılda piyasada
McDevitt ve ekibi, kişinin kriz geçirip geçirmediğini ya da gelecekte kalp krizi geçirme olasılığını belirlemek için geliştirdikleri cihaza ’nano-biyochip’ diyor. Bu çip bir karta yerleştirilmiş. Bir tüpe tüküren kişiden alınan örnek bu küçük karta transfer ediliyor. Kartın sokulduğu cihaz kişinin durumunu 15 dakikada gösteriyor. McDevitt, testin iki yıl içinde satışa sunulacağını kaydetti.

Yazarlar