Editörün Seçtikleri Türkiye Aile Birliğinde

Türkiye Aile Birliğinde

07.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Aile Birliğinde

Türkiye Aile Birliğinde

Babaları Ankara'ya sıcak bakmıyor ama çocukları Türk aşkıyla yanıp tutuşuyor. Alman Başbakanı Kohl'un oğlundan sonra Norveç Başbakanı'nın kızı Hildegunn da bir Türk'e gönül verdi. Bondevik, Mert Efe Bartınlıoğlu için "Onunla gurur duyuyorum" dedi.

NORVEÇ Başbakanı Kjell Magne Bondevik'in kızı Hildegunn Bondevik'in sözlüsü olan Türk genci Mert Efe Bartınlıoğlu, Oslo'da Milliyet'le görüştü.
Eski gazeteci Atilla Bartınlıoğlu ve ressam Ülkü Bartınlıoğlu'nun oğlu olan Mert Efe, 1990'da üniversitede okumak için Norveç'e gelmiş. 1994'de Norveç Başbakanı'nın kızıyla tanışan Mert Efe, Türkiye'nin tanıtımı için Avrupa'da canla başla çalışan Türk gençlerinden sadece bir tanesi.
Oslo'da oluşturduğu bir lobi grubuyla Türkiye hakkında yurt dışında oluşan olumsuz izlenimi yıkmaya uğraşan Mert Efe, "Türkiye'nin imajının kötü olmasının en büyük nedeni iletişimsizlik ve bilgi eksikliği. Burada Türkiye'nin propagandasını yapmıyoruz, sadece insanları doğru bilgilendirmek için uğraşıyoruz" dedi.
Koyu bir Atatürkçü olan 28 yaşındaki Mert Efe, 10 Kasım'da doğmuş. Göbek adı da Mustafa Kemal. Ancak Atatürk'e bağlılığı nedeniyle doğum günlerini 10 Kasım'da değil, 11 Kasım'da kutluyor. Türkiye'nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için bir yandan yurtseverliği bir yandan da dünya vatandaşlığı kavramını özümsemesi gerektiğini ifade eden Mert Efe, şunları söyledi:
"Dünya vatandaşı olmak çok önemli. Din, dil, ırk ayrımı olmadan herkese eşit yaklaşmalıyız. Dünyanın her yerinde insan, insandır. Türkiye'de genellikle `Hıristiyanlar bize düşman, onlar bizi istemiyor' gibi bir anlayış var. Ancak böyle değil. Günlük yaşamda olsun, dış politikada olsun bu tabuları kaldırıp, olaya böyle bakmamız lazım. Atatürk'ün bahsettiği çağdaş uygarlık da budur."

Norveç'teki Hıristiyan Demokrat Parti'nin Genel Başkanı olan Bondevik'in gerçek bir Türk dostu olduğu söyleniyor. Aslen Papaz olan ve teoloji eğitimi alan Bondevik, bir parti kongresinde, kendisine "Ailenizde galiba bir yabancı varmış" diyen gazeteciye "Size daha fazla da bilgi verebilirim. O genç bir Türk'tür ve ben onunla gurur duyuyorum" karşılığını vermiş.
Bondevik, parlamentoda yaptığı bir konuşmada da, Halepçe katliamından kaçan sığınmacı peşmergelere kötü davranmakla suçlanan Türkiye'yi savunarak, Avrupa ülkelerinin bu sığınmacıları ülkesine kabul etmeyi bile reddettiğini hatırlatmıştı.
İnsan hakları konusunda son derece duyarlı olan Bondevik, cezaevinde tutuklu bulunan Leyla Zana ile de görüşerek insanların düşüncelerinden ötürü cezalandırılmasını eleştirmişti. Ancak aynı Bondevik, PKK'yı bir terörist örgüt olarak gördüğünü de her fırsatta açıklamıştı. Bondevik Türkiye'ye sık sık gelerek Mert Efe'nin ailesiyle de görüşüyor. Oslo'da bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de Merte Efe Bartınlıoğlu ile yakından ilgilenerek Norveç'teki Türklerin sorunları hakkında bilgi aldı.


Yazarlar