Yaşam Uydu takip cihazı hayat kurtardı

Uydu takip cihazı hayat kurtardı

02.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl ikincisi düzenlenen Likya Macera Yarışı’na katılan İngiliz yarışmacı Andy Kernon Babadağ’ın 1600 metre yüksekliğinde donma tehlikesi geçirdi. Kernon, uydu takip cihazından gönderdiği “İmdat-Acil Yardım” mesajı üzerine kurtarıldı

Uydu takip cihazı hayat kurtardı

Zorlu doğa koşullarında takımların becerilerinin ve dayanma güçlerinin sınandığı 2. Uluslararası Likya Macera Yarışı’nı Türk ekibi kazandı. Bir İngiliz maceracı donma tehlikesi geçirdi.
Akdeniz’in en büyük uygarlıklarından olan Likya medeniyetinin izlerini taşıyan 509 kilometrelik Antik Likya Yolu’na dikkat çekmek ve doğa sporcularına Türkiye’yi tanıtmak için her yıl düzenlenen Likya Macera Yarışı tamamlandı. Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan Antik Likya Yolu’nun geçtiği bazı güzergâhların bulunduğu doğa ile mücadele yarışı 4 gün sürdü. Muğla Valiliği ve Fethiye Kaymakamlığı’nın desteklediği 2. Likya Macera Yarışı’na Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Uruguay, Arjantin, Şili ve İspanya’dan toplam 28 doğa sporcusu katıldı. Tamamı, dağ, orman, deniz ve vadi gibi zorlu doğa şartlarında geçen 270 kilometrelik yarış sırasında sporcular, trekking, koşu, bisiklet, tırmanma ve inme, iple nehir geçişi, kürek çekme ve yüzme gibi branşlarda yarıştı. Yarışlara ABD 2, İngiltere, Fransa, Arjantin, İspanya, Türkiye ve Uruguay ise birer takım ile katıldı. Babadağ eteklerinde başlayan yarış sırasında sporculara harita ve pusula dışında hiçbir yardımcı alet verilmedi.
Dört kişilik takıma sadece acil durumlarda kullanılması için bir cep telefonu verilirken, takımlar GPS izleme cihazı ile uydu üzerinden takip edildi. Hayati tehlikeler dışında cep telefonu kullanmaları yasaklanan takımlar, ormanda yollarını harita üzerinden bularak yarıştı. Babadağ’daki aşırı yağmur ve dolu nedeniyle önce Arjantin takımı yolunu kaybetti. Uydu üzerinden takip edilen Arjantin takımına yardım gönderilirken, daha sonra Türk takımındaki iki sporcu aşırı ısı kaybına uğrayarak yardım istedi.

Dağcılar kurtardı
Çok ıslanan ve geceyi ormanda geçiren İngiliz Andy Kernon da 1600 metre yüksekliğe kadar çıktı. Yüksek irtifada vücut dengesi sarsılan Kernon, aşırı ısı kaybına uğrayınca hayati tehlike geçirdi. Battaniyeye sarılmasına rağmen ısı kaybı devam eden Kernon için arkadaşları uydu cihazı ile yardım isteyince koordinatları alan dağcılar tarafından kurtarıldı. Türk takımı Combat Divers son gün atağıyla birinci olmayı başardı. Muazzez Özçelik, Mustafa Poyraz, Dinçer Yılmaz ve Mahmut Yavuz’dan oluşan Türk takımının ardından, İspanyol ekip ikinci, Fransız ekibi ise üçüncü oldu.

Yazarlar