Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir

Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir

dyt.esraisikdemir@gmail.com

Tüm Yazıları

1. EKMEĞİMİZ NASIL OLSUN? TAHILLI MI KEPEKLİ Mİ?

Kepekli ekmek: Danışanlar bazen hemen söylüyor. Hocam ben zaten kepekli ekmek yiyorum. Peki kepekli ekmek sanıldığı kadar sağlıklı mı?

Tam buğday unu ile ham kepeğin karıştırılmasıyla elde edilen kepek ekmeği, aslında sanıldığı kadar sağlıklı değil… Her ne kadar beyaz ekmeğe oranla daha yüksek posa değerine sahip olsa da düşük glisemik indeksli olması, vücutta bazı minerallerin kullanılmamasına neden olmaktadır. (Ancak çok yüksek lif oranı nedeniyle çinko, demir, kalsiyum gibi mineralleri bağlayarak emilimi engelleyebiliyor.)

Haberin Devamı

Tam buğday: Buğday tanesinin tamamını barındıran tam buğday ekmeği yüksek lif içeriği ile tokluk hissi verir ve tokluğun süresini uzatır. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncı, kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermede, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmada, bedenin bağışıklık sistemini güçlendirmesinde yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir. Kalp-damar hastalıkları, kanser, katarakt, romatizma ve bazı alerjilerin oluşumunu yavaşlatır.

Çavdar ekmeği: Çavdar, tahıllar içerisinde en koyu renkli olan ve en çok çözünür lif içerendir. Düşük tansiyonu olanlarda ve kalsiyum ihtiyacı fazla olan kişilerde kullanılabilir. İyi bir niasin kaynağı olması sebebiyle de diyabet (şeker hastalığı), hipertroidizm ve sporcularda tercih edilebilir. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekeri seviyesini düzenler, insülin direnci ve diyabet riskini azaltır.

Tam tahılı ekmek: Buğday unu, tam buğday unu ve bunların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle üretilen ekmek çeşididir. Tam tahıllı ekmek de sindirim problemlerine, kalp ve damar hastalıklarına karşı, sağlıklı ekmeklerden biridir. Ben diyetlerimde tahıllı ekmek vermeyi tercih ediyorum. Siz de mümkün olduğunda farklı tahıllı ekmekleri çeşit çeşit tüketmeye çalışmalısınız.

2. ELMA SİRKESİ VE ZAYIFLAMA SÜRECİNE ETKİSİ

Hiçbir besinden mucize beklemek doğru değil. Bu süreçte onlardan sadece destek alabiliriz. Elma sirkesi de bu destekçilerden bir tanesi.

Haberin Devamı

Elma sirkesi: Çok sayıda çalışma gösteriyor ki, elma sirkesi de dahil olmak üzere pek çok sirke çeşidi, açlık kan şekerinin dengelenmesine yardım etmektedir. Bu, diyabetli hastalar için fayda sağlamaktadır. Bazı türdeki sirkeler de, kişideki tokluk hissini arttırmaktadır. Ayrıca, elma sirkesinin bir diğer klasik kullanım amacı da kilo kaybıdır. Yapılan çalışmalarda, elma sirkesinin tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğüne dair çok sayıda kanıt elde edilmiştir. Aynı zamanda, kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatması da elma sirkesinin faydaları arasında yer alır. Ancak, bu çalışmaların çoğu ön çalışma niteliğindedir o yüzden insanlar üzerindeki etkilerini konuşmak için erken olabilir.

Alıç sirkesi: Soğuk kış aylarında savaştığımız hastalıklardan grip ve nezle gibi türleriyle savaşmamıza desteklemektedir. Ayrıca soğuk algınlığı sebebi ile oluşan göğüs kafesindeki ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Kolesterol ve diyabet gibi rahatsızlıkları önlemede etkili olan alıç sirkesi, aynı zamanda bu hastalıkların tedavisinde de kullanılabilen bir gıdadır. Bunun dışında tansiyon gibi problemlere de iyi gelmektedir. Zayıflamak isteyenler için diyet listelerindeki gıda tercihlerin biri olan bu sirke, metabolizma hızını arttırması özelliği ile kilo vermek isteyenlere kolaylık sağlamaktadır. Ben genellikle günde 1 yemek kaşığı kadar elma veya alıç sirkesini sabah kahvaltı öncesi su ile birlikte veriyorum.