Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir

Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir

dyt.esraisikdemir@gmail.com

Tüm Yazıları

Kahve, kafein haricinde yaklaşık 400 kimyasal, eser miktarda antioksidan ve niasin içerir.

Kahvenin faydaları nelerdir?

Kısaca faydalarından bahsedecek olursak; öncelikle içerisindeki ‘kafein’ sayesinde enerjinizi yükseltir. Bunun yanı sıra hafıza, ruh hali, dikkat, enerji seviyeleri, konsantrasyon gibi zihinsel fonksiyonlara da iyi gelir.

Güncel çalışmalara göre, kafeinin fiziksel performansı ortalama olarak %10 kadar artırabildiği saptanmıştır.

Aynı zamanda kahve, metabolizmayı hızlandırır ve az da olsa yağ yakımını destekler.

Haberin Devamı

Dopamin salınımını uyarır ve mutluluk verir.

Dozunda tüketildiğinde, Tip-2 diyabet riskini azalttığı araştırmalarla desteklenmiştir ve Alzheimer ve Parkinson’un oluşum riskini içeriğindeki kafein sayesinde azalttığı düşünülmektedir.

Ne kadar tüketmeliyiz?

Benim önerim 2-3 bardakla sınırlı kalmak. Çünkü farklı gıdalardan da kafein alabiliyoruz; gazlı içecekler, çikolata, siyah çay gibi. Çünkü çok fazla kafein tercih etmek de migren ağrıları, uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, sık idrara çıkma veya idrara çıkmayı kontrol edememe, mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Önemli olan dozdur, unutmayalım.

Hangi kahveleri tercih etmeliyiz?

Ben danışanlarıma, suda çözünür granül kahveler yerine americano, espresso, türk kahvesi veya filtre kahve gibi demlenen/pişirilen çekirdek kahveleri öneriyorum. Bu tercihler sade ve sütlü olarak çeşitlendirilebilir ancak şekerli, şuruplu veya kremalı kahveleri kesinlikle önermiyorum.

 

Diyetisyen Esra Işıkdemir