Air-fryer sağlıklı mı?

Air-fryer yeni nesil bir pişirme yöntemi ve ilk ortaya çıkışı daha eski olmasına rağmen pandemi nedeniyle 2020 yılından bu yana oldukça popüler... Bu yöntemle balık, tavuk, patates, mücver birçok besin pişirilebiliyor.

Air-fryer bir hava fritözüdür. Sıcak havayı besinlerin etrafında dolaştırarak pişiriyor, kızartıyor. Derin yağda kızartmaya göre önemli miktarda daha az yağ kullanarak pişirme işlemini sağlar. Aynı zamanda kanserle ilişkili bir madde olan ''akrilamid'' oluşumunda derin yağda kızartmaya göre yüzde 90'a kadar azalma sağlar. Bununla birlikte, air-fryer yöntemi ile pişirilen besinler kızarmış besinlerdir.

Haberin Devamı

Bu yazımda air-fryer'ların avantaj ve dezavantajarına değineceğim.

Air-fryer'in avantajlarını inceleyecek olursak;

1. Yemekleri çok az yağda, neredeyse yağsız pişirme imkanı sunuyor. Bu ekolojik denge açısından da olumlu bir durum.

2. Hava ile pişmesi nedeniyle duman ve koku oluşumunu engelliyor.

3. Derin yağda kızartmaya göre yüzde 1'den daha az oranda yağ gerektiriyor. Böylece öğünde alınan yağ miktarının azalmasına ve yiyeceğin kalorisinin düşmesini destekler.

4. Bu yöntemle kızartma sırasında oluşan sağlık açısından olumsuz bileşiklerin (akrilamid vb) oluşumu yüzde 90 oranında azdır.

5. Oldukça pratik bir yöntem olması sebebiyle evde mutfak kullanımına yardımcı olur. Çalışanlar, ev yemeği yapmaya vakit bulamayanlar için daha etkili olabilir. Dışarıdan fast-food ya da sağlıksız alternatifler yemektense air-fryer da pişirmek daha karlıdır.

Air-fryer'in dezavantajlarını inceleyecek olursak;

1. Her ne kadar derin yağda kızartmaya göre daha iyi bir yöntem olarak görünse de besinler pişerken eklenen yağ ile air-fryer'daki yiyecekler de kızarmış olur. Çok sağlıklı bir pişirme yöntemi algısı var olsa da daha sağlıklı pişirme yöntemleri buharda pişirme/haşlama, fırınlama , soteleme ve ızgaradır. Air-fryer yönteminde mümkün mertebe yağ eklemeden pişirmek ya da pişmeye yakın yağ eklemek daha sağlıklı olabilir.

2. Kızartmaya göre pişirme süresi daha uzundur.

3. Yurt dışında farklı alternatilfer olsa da günümüzde Türkiye'de satılan birçok air-fryer cihaz malzemesi plastikten oluşmaktadır. Mutfak araç-gereçlerinde paslanmaz demir çelik en iyisidir. Kullanılan bu malzemelerin BPA içermemesine dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı