Editörün Seçtikleri Yağ verirken, alkol almayın

Yağ verirken, alkol almayın

12.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yağ verirken, alkol almayın

Yağ verirken, alkol almayın


Zayıflamak için yapılan egzersiz ve diyetin yanında alkolün yeri nedir? (S. Cimitoğlu, İstanbul).


       Yanıt: Yazın yaklaşmasıyla uygulanan doğru beslenme ve egzersiz programları ne kadar başarılı olsa da alkol bu başarı grafiğini düşürmektedir. Özellikle egzersiz ve beslenme programlarıyla vücudun hormonal yapısı düzenlenmeye çalışılmaktadır. Alkol ise bu hormonal sistemi bozarak vücutta yağlanmaya sebep olmaktadır. İnsanlar İçtiklerinde alkol mideye, oradan karaciğere gönderilir.
       Karaciğerde salgılanan hormonların etkisiyle erkeklerde bulunan testesteron (erkeklik hormonu) seviyesi düşerken yine erkeklerde bulunan östrojen (kadınlık hormonu) seviyesi testesteron hormonunun üstüne çıkarak aynı kadın vücutlarında olduğu gibi erkeklerde de göğüs, bel ve karın çevresinde yağlanma meydana gelmektedir.
       Yağ verme çalışmalarında alkol alımı en az bir ay boyunca durdurulmalıdır. Bu süreden sonra da eğer içilecekse haftada üç dubleyi geçmemelidir. Alkolün kalori değeri çok fazla değildir, gıda alımından kesilen kalorileri alkolden almaya çalışan insanlar fazla kalori almadıklarını sanırlar oysa durum hiç de düşündükleri gibi değildir. Çünkü alkol hormonal istemi etkilediğinden yağlanma artmaktadır.
       Bilindiği gibi vücut suyunun azalması yağ verme ve metabolizma hızını yavaşlatmaktadır. Alkol ve kafein gibi maddeler vücut suyunun atılmasına sebep olmaktadır. Hatta alkol alanlar sabah uyandıklarında baş ağrısı, vücut suyunun azalmasından ve alkolün yan ürünlerinin vücut dışına atılamamasından kaynaklanmaktadır.
       Alkolün vücudumuza zararları ise şöyledir:
       * Yağlanma hızımızı artırır.
       * Kalp ve dolaşım sistemimizin düzenini bozar.
       * Hormonal yapımızda dengesizlikler meydana getirir.
       * Bağımlılık yapar.
       * Vücuttan su atımına neden olur.
       * Karaciğer metabolizmasında etkin zararları vardır.
       * İnsan psikolojisinde düzensizlikler meydana getirir.
       Alkol sadece zayıflamayı engellememektedir. Yaşam kalitenizin düşmesine de sebep olmaktadır. Hayattan zevk almanızı sağlayan bütün gıda maddelerinin bir denge içinde alınmasıyla vücut sağlığı korunabilecektir.

Yazarlar