Yaşam Yarasaların yuvasına kilit

Yarasaların yuvasına kilit

04.11.2009 - 01:30 | Son Güncellenme:

Manisa’nın?Havran ilçesinde bulunan İnönü mağarası, Kırklareli’deki Dupnisa mağarasıyla birlikte Türkiye’nin en çok yarasaya ev sahipliği yapan iki mağarasından birisi.

Yarasaların yuvasına kilit

Avrupa ölçeğinde izlenen mağarada 10 farklı çeşit, 20 bin yarasa yaşıyor. Yarasalar özellikle zeytin ağaçlarına dadanan zararlı böceklerle beslendiği için bölge tarımı için de büyük önem taşıyor.
1995’te yapımına başlanan Edremit Körfezi’ndeki Havran Barajı’nın toplama havzasında bulunan İnönü mağarası sular altında kalacağı için Çevre ve Orman Bakanlığı yarasalar için inşaat alanı dışında kalan bölgede yapay bir mağara inşaa etti.
Ancak yarasalar doğal yuvalarında kalmaya devam edince bakanlık, gürültü yapıp mağaraya ışık tutarak yarasaları kaçırmaya karar verdi. Konuyu yakından takip eden Doğa Derneği mağaranın girişinin de kapatıldığını belgeledi.
Fotoğrafta mağara girişinin ahşap suntalarla kapatılıp üzerine “Girmek tehlikeli ve yasaktır” yazısı yazıldığı görülüyor. Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, “Bu durum Türkiye’nin de imzaladığı Bern Sözleşmesi’nin açıkça ihlal edildiği anlamına geliyor. Eğer giriş açılmazsa hukuki süreç başlatacağız” dedi.

Yazarlar