Yaşam Yeni Şafak böyle çarpıttı

Yeni Şafak böyle çarpıttı

24.03.2008 - 00:01 | Son Güncellenme:

Yeni Şafak gazetesi, Recep Özcan’ın POAŞ’a kesilen ceza için Aydın Doğan’a giderek, “Yüzde 10 verin, işinizi halledelim” teklifini yaptığını yazdı. Oysa gazetenin kaynak gösterdiği soruşturma dosyasında, böyle bir görüşmenin hiç olmadığı kayıtlara geçti

Yeni Şafak böyle çarpıttı

Simsar operasyonunun bazı akaryakıt şirketlerine sıçradığı yolunda dün Yeni Şafak gazetesi tarafından haberleştirilen iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Gazete, “Simsar akaryakıta sıçradı” başlıklı haberinde, operasyonda tutuklanan Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) eski başkanvekili Recep Özcan’ın Petrol Ofisi A.Ş.’ye (POAŞ) kesilen ceza için Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’a giderek, “Yüzde 10 verin, işinizi halledelim” teklifini yaptığını, bunun da dosyaya yansıdığını öne sürdü. Oysa zanlılar sorguda böyle bir görüşmenin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Yanlış bilgi verildi
Yeni Şafak’ın yanlış ve eksik bilgilerle derlediği ortaya çıkan haberde konu edilen olayın, dosyada bambaşka bir biçimde yer aldığı saptandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “Simsar” operasyonunda, halen tutuklu olan zanlılar PFDK eski başkanvekili Recep Özcan ve Recep Ali Hacısüleymanoğlu’nun ortaklığıyla bazı devlet kurumlarında para karşılığı iş takibi yaptıkları belirlendi.
Soruşturmada; iş takibi yapılan kurumlar arasında adı geçen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndaki (EPDK) işleri Hacısüleymanoğlu ile Özcan’ın oğlu Orkun Özcan’ın, EPDK üst yönetimindeki tanıdıkları aracılığıyla yakından takip ettikleri anlaşıldı. 
Dosyada, özellikle Hacısüleymanoğlu’nun EPDK’dan ceza alan akaryakıt firmalarının sahipleri ile yakın temasa geçilerek belirli bir yüzde karşılığında cezaların düşürülmesini sağlayacakları vaadinde bulunma planları yaptıkları bilgisi yer aldı.
Bu amaçla, Hacısüleymanoğlu’nun, halen yurtdışında firarda olan Mersinli işadamı Ali Koçak’ı görevlendirdiği  saptandı. Yapılan teknik takipler sırasında, zanlı Hacısüleymanoğlu’nun aynı zamanda Mersin’de akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren ve hakkında akaryakıt kaçakçılığından adli soruşturma başlatılan Koçak’la  telefon görüşmesi de dosyada yer aldı. Dosyadaki bilgilere göre, Hacısüleymanoğlu, Koçak’la telefonlarının dinlendiği dönemde yaptığı bir görüşmede, “Aydın Doğan’la temas olabilir mi?” diye sorarken, Koçak’tan “Olabilir” yanıtı aldı.

Haberin Devamı

Görüşme olmadı
Zanlı Hacısüleymanoğlu’nun, aynı görüşmede Koçak’a, temasın olması halinde POAŞ’a ceza konusunu halledebileceği iddiasında bulunduğu saptandı. Operasyon sırasında gözaltına alınan zanlı Hacısüleymanoğlu’na sorguda “EPDK’daki faaliyetleri” kapsamında, POAŞ’la bağlantılarının olup olmadığı soruldu. Zanlı Hacısüleymanoğlu “Görüşme olmadı” dedi. Hacısüleymanoğlu’nun bu sözleri kayıtlara girdi.
Dosyadaki bilgiler, Yeni Şafak gazetesinin baş zanlı Özcan’ın, Aydın Doğan’la görüşerek kendisine cezanın ortadan kaldırılması için teklif götürdüğü yolundaki haberinin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Yeni Şafak gazetesinin dünkü haberinde EPDK’nın ceza kestiği 28 şirketin isimlerine tek tek yer verilirken, soruşturma dosyasındaki hangi bilgilerden dolayı şirketlerin isminin habere konu edildiğinin belirtilmemesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

Petrol firmalarıyla görüşmedim
Söz konusu haberde Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’la görüştüğü iddia edilen tutuklu zanlı Recep Özcan’ın ifadesinde de Doğan’la görüştüğü yönünde bir açıklamasının olmadığı öğrenildi. Polis, Özcan’a, diğer zanlı Hacısüleymanoğlu ile EPDK’dan ceza alan akaryakıt firmaları için girişimde bulunup bulunmadığı yönünde soru yöneltti. Özcan, POAŞ’la ilgili herhangi bir girişiminin olmadığını belirterek, “Petrol firmalarıyla hiçbir görüşme yapmadım” yanıtını verdi. Bu ifadeler de dosyada yer aldı.

Yazarlar