Sağlık Zatürrre Aşısı İsimleri Nelerdir? Pcv13 Ve Ppsv 23 Aşıları Kimlere Yapılır?

Zatürrre Aşısı İsimleri Nelerdir? Pcv13 Ve Ppsv 23 Aşıları Kimlere Yapılır?

04.03.2021 - 20:33 | Son Güncellenme:

Zatürre aşısı, 2 yaşından küçük çocukların ve 65 yaş üstü yaşlıların yaptırması gereken bir aşı türüdür. Bazı nadir durumlarda da okula giden çocuklar ve 65 yaş altı kişilerin zatürre aşırı yaptırması gerekebilir. Bu aşı, sigara içen ya da astım hastalığına sahip olan 19 ila 64 yaş arasında olan tüm yetişkinlerin ve uzun süreli ilaç ya da kemoterapi, radyoterapi tedavisi gören kişilerin yaptırması gereken aşıdır. Zatürre ise öksürük, yüksek ateş ve titreme gibi belirtiler ile kendini gösteren hastalık çeşididir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Zatürrre Aşısı İsimleri Nelerdir Pcv13 Ve Ppsv 23 Aşıları Kimlere Yapılır

Zatürre aşılarına PCV13 ve PPSV23 adı verilmektedir. Bu aşılar belli bir yaş guruba dahil kişilere ve zatürre belirtilerini gösteren kişilere yapılır. 

Haberin Devamı

Zatürre Aşı İsimleri Nelerdir ve Hangi Durumlarda Yapılır?

PCV13 ve PPSV23 aşıları, zatürre aşısı isimleri arasında yer alır. Bu aşıların yaptırma süresi daha önce yaptırılan aşıların türüne göre değişiklik gösterebilir. Yüksek risk gurubunda olanlar ve 65 yaşına gelmeden önce aşılanan kişilerin ilk doz verildikten 5 yıl kadar sonra aşılanması öngörülmektedir. Bu aşıların yapılması için belli başlı durumlar vardır. Bu durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Siroz
  2. Akciğer hastalıkları
  3. Hasarlık dalak
  4. Şeker hastalığı
  5. Kalp hastalığı
  6. Nefrotik sendrom
  7. Böbrek yetmezliği
  8. Hodgkin hastalığı
  9. Koklear implant
  10. Orak hücre hastalığı
  11. Beyin omurilik sıvısının sızıntısı gibi olarak durumlar sıralanabilir. 

PCV13 ve PPSV 23 Aşıları Kimlere Yapılır?

Bağışıklık sistemini etkileyen durumlar olduğunda 2-64 yaş arasındaki herkesin zatürre aşılarını yaptırması gerekir. Bunun yanı sıra sigara içen ya da astım hastalığı olan 19 ile 64 yaş arasındaki herkes bu aşıyı yaptırmalıdır. Kemoterapi, radyoterapi gibi uzun süren tedavilerde de bu aşıları yaptırmak gerekmektedir. Bunların yanı sıra metal dumanına maruz kalmış kişilerin de zatürre aşısı yaptırması gerekir. Her iki çeşit zatürre aşısı da, vücudun bakterilere karşı antikor geliştirmeye sağlar. Bu aşılar öldürülmüş ya da inaktif aşılardır. İçerisinde canlı organizma yoktur ve korumasını yaptığı hastalıklara sebep olmazlar. 

Haberin Devamı

Zatürre Aşıları Yan Etkisi Var mıdır?

Bu aşının yan etkileri arasında ağrı ve kızarıklık, ateş yükselmesi, yorgunluk hissetmek ve kas ağrıları olabilir. Nadir görülen yan etkilerin arasında ise alerjik reaksiyonlar vardır. Yüz ve boğaz şişmesi, hızlı kalp atması, nefes darlığı, güçsüzlük hissetmek, sersemlik, kurdeşen gibi belirtiler de görülebilir. Bu aşılar görüldüğü takdirde bir uzmana ya da en yakın hastaneye, sağlık kuruluşuna gidilmelidir. 

 

Yazarlar