Piezo: Burun Estetiğinde Ultrasonik Kesicilerin Yeri ve Yararı

Burun ameliyatlarında çok hassas seviyelerde işlem yapılması gerekmektedir. Canlı doku üzerinde çalışılmakta, milimetre hassasiyetinde işlemler yapılmaktadır. Neredeyse bu ameliyatlar hata kaldırmayan çalışmalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi her ameliyatın kendine özel alet ve ekipmanları vardır. Burun ameliyatlarında bu güne kadar bu işlemler çekiç ve normal keski (osteotom) ile yürütülmekteydi. Doktorların en çok zorlandıkları alanlardan biridir kemiklerin şekillendirilmesi. Bu durum tecrübesiz cerrahlar nedeniyle bazı sıkıntıları beraberinde getirmekteydi. Ancak yapılan işlemlerdeki hassasiyet daha özel tasarımlı, daha hassas ekipmanları gerekli kıldı.

Haberin Devamı

Piezo Ultrasonik Kesiciler Ana Çalışma Mantığı

Piezo ultrasonik kesiciler, yakın zamanda burun ameliyatlarında kullanılmalarına rağmen tıp alanında belli bir geçmişleri vardır. Bu alet, ortopedi ve beyin cerrahisi alanlarında geçmişten günümüze kullanılmaktadır. Çünkü, kemiği kendi yapısından dolayı düzgün kesmektedir. Bununla birlikte frekansından dolayı da çevredeki dokulara zarar vermez. Örneğin, beyin ameliyatlarında kafatası kemiklerini keserken, beynin dokusuna zarar vermez. Beyin cerrahisi dışında, diş hekimleri de çene kemiği ile ilgili ameliyatlarında bu aleti kullanmaktadırlar. Bu alanlarda daha önce kullanılmış olması piezo ultrasonik kesicilerin güvenli geçmişine işaret eder. Bu özelliğinin yanında kemiğin şekillendirilmesinde ve törpülenmesinde içerdiği hassasiyetten dolayı, yüksek seviyede yarar sağlar. Bu nedenlerle burun ameliyatlarında piezo ultrasonik kesiciler kemik kesme, törpüleme ve şekillendirme alanlarında güvenle kullanılabilmektedir. Ancak bir burun ameliyatı sadece kemik kısmının şekillenmesinden ibaret değildir. Piezo ultrasonik kesiciler burun operasyonlarında sadece kemik kısmında kullanılmaktadır. Oldukça yeni olan bu teknoloji, Amerika’da FDA tarafından onaylanmış bir tedavi aracıdır.

Piezo Ultrasonik Kesiciler Nasıl Çalışır?

Haberin Devamı

Piezo ultrasonik kesiciler, elektrik akımının bir güç çevirici tarafından ultrasonic dalgalar aracılığı ile işlev görmesiyle çalışır. Patentli bir cihaz olan piezo ultrasonik kesicide özel bir el probuna ultrasonik dalgalar aktarılır. Özel kesici uçlar sayesinde görev gören alet 25-50 kilo hertz arasında çalışmaktadır. Kemik, sert kıkırdak doku üzerinde etkilidir ve bunların kesilmesini sağlamaktadır. Ancak yumuşak dokulara (kan damarı, sinir dokusu ve benzeri) zarar vermeyen bir yapıya sahiptir. Piezo ultrasonik kesici, çeşitli frekanslarda dalgalar yaratma yeteneğine sahiptir. Bu özellik alete çekiç görevi görerek, kontrollü bir şekilde mineralize dokuyu kesme, kırma ve şekillendirme yapabilme yeteneği kazandırmaktadır. Mineralize doku bu yöntemi uygunlanması sırasında ısı hasarına uğramamaktadır. Bunun da ameliyat yan etkilerini kontrol altında tutabilmek açısından bir çok olumlu tarafı bulunmaktadır.

Piezo Ultrasonik Kesici Kullanmak Ne Zaman Uygundur?

Haberin Devamı

Ameliyat bölgesindeki görüş alanı iyi ise piezo ultrasonik kesici kullanmak daha uygun bir seçenektir. Deri ve kıkırdak dokulara zarar vermemektedir. Geliştirilen yeni kesici başlık aparatları ile rinoplasti alanına daha çok kullanılabilir hale gelmiştir. Bu gelişkinliğin sonucu olarak daha hassas çalışılabilmesinin olanaklarını sağlamıştır.

Ameliyat Sonuçlarında Piezo Ultrasonic Kesicinin Faydaları

Kemiklerin görünmesi sağlayan bir teknik olduğu için daha hassas kemik kesimi ve törpülemesi mümkün hale gelmiştir.

Bu kolaylıklar ve yetenekleri yanında, ameliyat sonrası oluşan şişlik ve morluklardaki azalma, hastalara daha konforlu iyileşme olanağı sunmuştur.

Bu özellik, zaten ameliyattan bir çok faktör nedeniyle huzursuz olan hastaların önündeki şişlik ve morluklardan gelen çekinceyi kaldırmıştır.

Ameliyat sonrası şişlik ve morluk yerine hafif bir sararma olmaktadır.

Şişlik ve morlukların oluşmasına izin vermediği için hastanın sosyal ve iş yaşamına dönüş süresi oldukça kısalmıştır.

Burun kemikleri düz hatlarda ve istenilen açılarda kesilerek, şekillendirilebilmektedir.

Burun yanlarındaki kemikleri daha incelterek, estetik yeteneğin artmasını sağlamaktadır.

Kemikte kontrollü kesme işlemi, estetik açıdan daha çok istenilen sonuçlara ameliyatı yaklaştırmaktadır.

Burun sırtının daha ince görünmesine olanak sağlamakta, böylece estetik ameliyatlarda cerraha daha kontrollü ve başarıya giden bir çalışma olanağı sunmaktadır.

Dr. Ercan Aydın
Instagram: https://www.instagram.com/bursaburunestetik/