Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin görüşmesi sona erdi

01.04.2022 - 16:37 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul’daki toplantısının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin salı günü İstanbul’da yaptıkları toplantı ele alındı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya-Ukrayna  heyetlerinin İstanbul’daki toplantısının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini ifade etti.

Tarafların sağduyulu hareket etmesinin ve diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi bir araya getirerek barış gayretlerini taçlandırmak istediklerini dile getirdi.

KREMLİN'NDEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye’nin girişimleriyle İstanbul’da gerçekleşen Ukrayna-Rusya müzakereleri hakkında, “İstanbul’daki müzakereler için Türkiye’ye teşekkür ederim” dedi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’daki durum hakkında telefon görüşmesi yaptı. Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna - Rusya müzakerelerinin İstanbul’da organize edilmesindeki desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiği belirtilerek, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ile devam eden müzakere sürecine dair temel değerlendirmelerde bulundu. Devlet Başkanı Putin, Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında 29 Mart'ta İstanbul'da yapılan müzakere turunun düzenlenmesine destek verdiği için Türkiye’ye şükranlarını dile getirdi” denildi.

Açıklamanın devamında, "Donbass'ı korumak için devam eden özel askeri operasyon bağlamında insani meselelerin tartışıldığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Savunma Bakanlığına Türk vatandaşlarının ve Türk ticari gemilerin savaş alanından tahliyesine sağladığı destekler için teşekkür etti” ifadeleri kullanıldı.

 

Cuma namazı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İstanbul'da liderler zirvesi olur mu?' sorusuna şu yanıtı vermişti; Her iki liderle de yapacağımız bu görüşmelerde önce alt yapıda ön görüşmeler neticesinde varılan bir mutabakat diyeyim bunun getirisini artık liderler bazında özellikle Kırım ve Donbas noktasında bir adımın atılması için bunu en üst düzeyde liderlerle görüşmenin ve bu konuya da ev sahipliği yapabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Sayın Zelenskiy'in olumlu bakışı var. Sayın Putin'in de daha önce buna bir olumlu yaklaşımı söz konusuydu. Temenni ederim ki bugün yapacağımız görüşme ile tarih olarak ne zaman olabilir onu onlar belirleyecek. İstanbulumuzda böyle bir liderler zirvesini gerçekleştirebilir ve bunun neticesinde de inşallah bu olumsuz gidişi olumlu bir hale dönüştürmenin kararını iki liderle gerçekleştirebilirsek bizler de tabi Türkiye olarak büyük mutluluk duyacağız.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'IN ZELENSKİY İLE GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin salı günü İstanbul'da yaptıkları müzakere toplantısı ele alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna ve Rusya müzakere heyetlerinin İstanbul'da gerçekleştirdikleri toplantının, sonuçları itibarıyla savaşın sonlanması ve barışın tesis edilmesi için yürütülen sürece anlamlı bir ivme kazandırdığını ifade etmişti.

Haberin Devamı

İstanbul'daki müzakereler sonrası gerginliğin azaltılması yönünde birtakım işaretlerin verilmesini önemli bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisini yinelemişti.

ZELENSKİY'DEN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de Ukrayna ve Rusya heyetlerinin görüşmesine İstanbul'da yaptığı ev sahipliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmişti.