Siyaset 'Diplomaside merkez ülkeyiz'

'Diplomaside merkez ülkeyiz'

16.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, barış için çalışmaya devam edeceklerini belirterek "Dışişleri Bakanımızı Rusya’ya gönderiyorum. Perşembe günü de Ukrayna'ya geçecek" dedi. Erdoğan, "Türkiye, diplomaside merkez ülke konumunu güçlendirmektedir" diye konuştu.

Diplomaside merkez ülkeyiz

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ateşkes ve barış için temaslarda bulunmak üzere Rusya ve Ukrayna’ya gideceğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 2 saat 50 dakika süren Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KABİNEMİZİ DİNAMİK TUTTUK: Sözlerime Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum. Hayatın her alanında olduğu gibi kabinedeki görevler de bir bayrak yarışıdır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sağladığı hızlı ve etkin karar alma imkanları sayesinde yaptığımız 8 değişiklikle Kabinemizi sürekli dinamik tutacak adımları attık.

SİSTEM TEKLİFİ DEĞİL, SIRA KAVGASI: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı çıkanlar, bunca zamandır ortaya kayda değer bir alternatif koyamadılar. Yönetim sistemi değişikliğine dair alternatif diye ortaya koydukları bir metin var. Yurt dışında hazırlanmış bir raporu, sanki kendi çalışmalarıymış gibi kamuoyunun önüne çıkartanların ülkenin ve milletin hiçbir meselesi konusunda fikir çilesi çekmedikleri çalışmadıkları açıkça ortadadır. Üstelik bu işten geriye akıllarda kalan tek şey içinde zaten dişe dokunur herhangi bir unsur olmayan dışarıdan ithal sistem teklifi değil, masadaki yer koridordaki sıra kavgasıdır.

Haberin Devamı

DİPLOMASİ KAPISINI AÇTI: 3 gün süren Antalya Diplomasi Forumu’na dünyanın dört bir yanındaki 75 ayrı ülkeden, 17 devlet, hükümet başkanı, 80 bakan ve 39 uluslararası teşkilat temsilcisi katıldı. Taraflar arasında 200 civarında görüşme gerçekleştirildi. En ses getiren faaliyet hiç şüphesiz Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte yaptıkları toplantıydı. Uzunca bir sürenin ardından Rusya ve Ukrayna arasında yapılan bu en üst düzey temas, her ne kadar somut bir netice ile sonuçlanmamış olsa da, diplomasi ve diyalog kapılarını açması bakımından çok önemliydi.

RUSYA VE UKRAYNA’YA GİDİYOR: Dışişleri Bakanımızı Rusya’ya gönderiyorum, yarın (bugün) Moskova’da temaslarda bulunacak. Perşembe günü de Ukrayna’ya geçecek. Kendisi her iki tarafla yapacağı görüşmelerle ateşkesin ve barışın sağlanması yolundaki gayretlerimizi sürdürecektir. Yarın Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile buluşacağız, kendisini burada misafir edeceğiz. Türkiye bir yandan dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme stratejisini kararlılıkla uygularken diğer yandan da diplomaside merkez ülke konumunu güçlendirmektedir.

Haberin Devamı

3 BİN ANA OKULU: Şimdi sıra okul öncesi eğitimin yaygınlaşmasına geldi. Okullaşma oranını 3- 5 yaş aralığında da OECD ortalamasına yaklaştırmak için 2022 yılında 3 bin yeni anaokulunu ve 40 bin yeni anasınıfını hizmete almayı hedefliyoruz. 5 yaş gurubundaki okullaşma oranını yüzde 78’den yüzde 90’a çıkardık. Yıl sonuna kadar 3 bin anaokulunun tamamını yapacağız. Burada da aslan payını 1000 anaokulu ile İstanbul’a veriyoruz. Özel eğitim alan özel çocuklarımızı da unutmadık. Daha önceden sadece 28 ilimizde 52 özel eğitim anaokulu bulunurken bu sayısı hamdolsun şu anda 81 ilde 135 anaokuluna ulaştırdık. Bu yıl sonuna kadar 165 yeni özel eğitim anaokulunu yaparak bu sayıyı 6 kat artırmak suretiyle 300’e yükselteceğiz.

Çiftçiye müjde

KAPALI SİSTEM: İlk olarak ülkemiz tarımını, su ile bereketlendirerek, daha üst seviyelere çıkarmak için barajı ve göleti tamamlanmış tarımsal alanlardaki sulama tesislerini hızla bitirerek milli ekonomiye kazandıracağız. Böylece 830 bin hektar alanın daha modern sistemlerle sulanmasını temin ederek üreticilerimize yıllık yaklaşık 41 milyar lira gelir artışı sağlayacağız. Özellikle açık sistemden kapalı sisteme süratle geçeceğiz. Ağırlıklı birçok yerde barajlarımız, enerji, bağlantılı olsa da buralarda yapacağımız projelendirmelerle sulama sistemlerine geçmenin adımlarını atacağız.

Haberin Devamı

GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEĞİ: İkinci müjdemiz, çiftçilerimiz tarımsal sulamada kullanacakları enerjiyi, daha uygun maliyetlerle temin etmelerine yöneliktir. Güneşten elektrik enerjisi üreten tesislere zaten ciddi bir destek veriyoruz. Şimdi bu desteği çiftçilerimize yönelik olarak daha da artıyoruz. Böylece tarım alanlarındaki sulama imkanları genişlediği için üretim artarken azalan elektrik maliyetleri sebebi ile çiftçilerimizin gelirleri de artacaktır.

KREDİ ÜST LİMİTİ ARTTI: Çiftçilerimize üçüncü müjdemiz hazine faiz destekli kredilerin üst limitini yükseltiyoruz. Böylece çiftçilerimizin finansmana erişimini de kolaylaştırıyoruz.