Geri Dön

Somon tarifleri

Somon balığı balık sevenlerin tek sevdiği yetiştirme balıktır.

Somon tarifleri

O kırmızı, yakışıklı balığı yerken aslında bu karakterli ve direnişçi balığın hayatını çok kişi bilmez. Beni çok etkileyen bir hayatları olduğu için muhteşem tariflere başlamadan önce 1-2 satır bu arkadaşı anlatmak istiyorum

Haberin Devamı

Özgür Şef

Tatlı suda doğduktan sonra akıntıya, denize doğru uzun bir yol izler bu küçük somoncuklar. Denize ulaşabilirlerse yıllar sonra büyüdükleri zaman bir içgüdü onları doğdukları yere geri çağırır. Bu yolculuk belki binlerce kilometre olabilir. Okyanusları aşıp doğdukları akarsuya dönerken birçok tehlike atlatırlar. Şelaleri tersine uçarak aşarlar ve sonunda doğdukları yere ulaşırlar. Bu süreçte erkekler de dişiler de şekil değiştirip pullarını dökerler. Yumurtalarını bıraktıktan sonra ölürler. Tabii bu ana kadar ayılara ya da insanlara yem olmadılarsa... İnsanoğlundan bile yaşlı ve direnişçi bu balık, pişirmeden önce saygıyı hak ediyor. O zaman saygılı saygılı çok değişik tariflerim var size!

Haberin Devamı

Deniz tuzuyla masaj
Önce somon füme diye yediğiniz gravlaks’ı yapalım (somon füme odun ateşinde tütsülenerek yapılır). Somonun bütün pullarını temizleyin ve filetosunu çıkartın ya da daha kolayı bu işlemi balıkçınıza yaptırın. Bir tepsiye derisi altta kalacak şekilde yerleştirin, üzerine yaklaşık bir avuç kaya tuzu dökün ve dereotunu parçalayıp onu da somona masaj yaparak yedirin. Böylece balığı dolaba kaldırıp bir gün bekletin. Bir gün sonra balığın üzerindeki fazla tuzu kuru bir bezle silin. İnce ince dilimleyerek servis edin.

Bu arada geçen hafta Sous Vide (suvid olarak okunur) diye bir teknikten bahsetmiştim ve bir de bu teknikle yapılacak bir somon tarifi sözü vermiştim. Hadi sözümüzü yerine getirelim o zaman. Ama daha önce geçen hafta devamsızlık yapanlar için su fırınımızı nasıl hazırlayacağımızı tekrar edelim:

Bir tencerenin içine yarısına gelecek şekilde su doldurun. Balığı içinde pişirebilmek için ısısının 35-40 dereceyi geçmemesi gerekiyor.Ocakta bu sıcaklığı sabitlemek zor olduğundan tencereyi veya tepsiyi fırına koyup sıcaklığını 40 dereceye ayarlıyoruz. Balıkçıya fileto yaptırdığımız somonun sırt kısmını kesiyoruz. Dikdörtgen bir şekil alması gerekiyor. Somonun önüne arkasına deniz tuzuyla masaj yapıyoruz ve vakum poşetine koyup vakumluyoruz. Sanırım kimsenin evinde vakum makinesi yoktur ona da çözüm var. Kilitli saklama poşedine balığı koyun ve poşedi kilitleyin.Yalnız kenarında bir pipet girecek kadar boşluk bırakın. Pipetle içindeki havayı çekip poşedi kapatın. Balığı içi su dolu tencere ya da tepsinin içinde 40 derece sıcaklıkta fırında 1 saat pişirin. Çıkarttığınızda balığın pişmediğini sanacaksınız ama bu kararı vermeden önce bir tadına bakın.Tadına baktığınızda bir yaşınıza daha gireceksiniz! Bu tarifi deneyen herkese mutlu yaşlar...

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber