Arkeoloji Kültür ve doğa Patara’da iç içe

Kültür ve doğa Patara’da iç içe

18.04.2022 - 12:56 | Son Güncellenme:

.

Kültür ve doğa Patara’da iç içe

Aykut Ferah, Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı

Haberin Devamı

Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları;

Kovid-19 salgını nedeniyle 2020’yi 3 milyon 439 bin 758 turistle kapatan, denizi, kumu, güneşi, tarihi ve doğal güzellikleri, kültürel yapıları, antik kentleri ile Antalya, geçtiğimiz yıl ise 9 milyon 94 bin 51 yabancı turiste ev sahipliği yaptı. 2022 yılının 1 Ocak-31 Mart döneminde kente hava yoluyla gelen turist sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 93 artış göstererek 2022 yılı beklentilerinin karşılanacağının ilk sinyallerini de vermiş oldu.

Antalya; müzelerinden ören yerlerine, ev sahipliği yaptığı binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi ve kültürel yapılarıyla, kültür turizmi açısından eşsiz bir kenttir. Antalya’nın kültürel mirasını, kimliğini ortaya koyan tarihi dokusu ve yapıları, kenti sadece deniz-kum-güneşin değil, kültür turizminin de gözde destinasyonlarından biri haline getirmektedir. Hem doğu hem de batı yönlerinde konumlanan Termessos, Phaselis, Perge, Olympos, Çıralı, Sillyon, Aspendos, Patara antik kentleri, özellikle kültür turizmi bakımından Antalya turizmine hizmet eden önemli ziyaret noktalarıdır.

Haberin Devamı

Patara yılı

Her yılı Türkiye’nin farklı bir değeri olarak belirleyen ve çalışmaları o kültür değeri üzerinde yoğunlaştıran Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2020 yılını “Patara yılı” olarak ilan etti. Değerli müze ziyaretçilerinin de aldığı, Türk vatandaşlarının müze ziyaret etme konusundaki en büyük kolaylığı olan MüzeKartlar üzerinde de Patara yılına ait görseller kullanılarak bizlerin nezdinde ölümsüzleştirildi.

Geçmişten bugüne

Tarihi boyunca çeşitli sebeplerle bölgenin en önemli şehri olan Patara, Ksanthos Vadisi’ndeki denize açılabilecek tek yer olmasıyla önemini katlıyor. Patara, tarihteki ilk demokrat meclisi olan Likya Birliği Meclis Binası’na ve İmparator Neron’un yaptırdığı, dünya üzerinde kendi orijinal malzemesiyle ayağa kaldırılabilecek olan tek fenere ev sahipliği yapıyor. Bu sene mart ayında gerçekleşen ve devlet ve hükümet başkanları, dışişleri bakanları, uluslararası örgüt üst düzey temsilcileri, liderler, siyasetçiler, akademisyenler ve kanaat önderlerinin yer aldığı, ülkeler ve dünya için önemli gündemlerin yaratıldığı Antalya Diplomasi Forumu katılımcıları günümüzden 4 bin yıl önce Patara’da yer alan ve Likya Birliği için önemli kararlar alınan Meclis Binası’nın adeta bugünkü temsilini yansıttı.

Teknik donanım güncellendi

Haberin Devamı

Antalya’nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki Gelemiş Köyü’nde yer alan Patara, birçok yönüyle, ülkemizin tarih, doğa ve kültür bakımından ne kadar zengin ve iç içe olduğunun göstergesi olan güzide bir antik kentimiz. Patara Antik Kenti gişe işlemleri, Mayıs 2018’den itibaren şirketimiz tarafından sağlanmaktadır. Bu tarihten itibaren gişelerimizin teknik donanımları güncellenmiş ve zenginleştirilmiş; 2020 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Patara yılı ilan edilmesiyle sayısı artan ziyaretçilerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla çift taraflı gişe çalışma planı uygulanmıştır. İsmi Hitit belgelerinde de yakın bir kelimeyle anılan kent, Doğu Akdeniz ile Ege arasındaki konumu sayesinde tarih boyunca bölgenin önemli liman kentlerinden biri olmuş. Roma Dönemi’nde önemi artan kent, sonraki Bizans Dönemi’nde de Hristiyanlığın merkezlerinden biri haline gelir. Bazı kaynaklarda, Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın da Pataralı olduğu iddia edilir.

Haberin Devamı

Likya Yolu

Patara, Antik Likya bölgesindeki kentleri birbirine bağlayan Antik Likya Yolu’nun da duraklarından biri. Myra, Olympos, Patara, Tlos gibi antik kentleri birbirine bağlayan Likya Yolu, alternatif turizm ilgililerinin son yıllardaki önde gelen yürüyüş ve keşif yollarından... Patara Plajı, 18 km. uzunluğu ile yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da en güzel plajlarından biri. Deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmak üzere seçtiği özel yerlerden biri olan ve antik kentin içerisinden geçerek giriş yapılan plajda gün batımını kaçırmamanızı naçizane tavsiye ederim.