Geri Dön

Trakya kahvaltılarının tatlı lezzeti: Bulama

Trakya'da, üzüm üreticilerinin evlerinde ürettiği katı pekmez bulama, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri.

Trakya kahvaltılarının tatlı lezzeti: Bulama

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bağcılıkla uğraşan çiftçi ailelerin ürettiği bulama, evlerde tüketiliyor ve yörede kurulan mahalli pazarlarda satılıyor.

Rengi açık sarıdan açık kahverengiye kadar değişen katı pekmez bulama, en çok tercih edilen edilen kahvaltılık ürünler arasında bulunuyor.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya yöresinin, gerek bağ alanlarının genişliği, gerekse üzüm üretimi ve işlenmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Bölgede bağ alanlarının yaklaşık yüzde 69'unun Tekirdağ'da bulunduğunu belirten Gülcü, bulamanın yapılışına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sıvı pekmez yapımında olduğu gibi yine hammaddemiz üzüm. Yöredeki bulama üreticileri üzümün şırasını çıkartırlar. Daha sonra şıra kestirilip tatlı şıra elde edilir. Bunun akabinde ise çöğen otu kökleri kaynatılarak elde edilen su ve köpük şırayla ocak üstünde karıştırılır. Pekmezin ağır ağır katılaşması sağlanır. Çöğen suyu ve köpüğü, pekmezin katılaşmasını ve renginin açılmasını sağlar. Halk arasında helvacıkökü, sabunotu gibi isimleri de vardır."

Demir oranı yüksek

Gülcü, bulamanın besin değerinin de bulunduğunu söyledi.

"İçeriğinde zengin miktarda demir bulunuyor. Yine potasyum, kalsiyum gibi mineral maddeleri de ihtiva ediyor" diyen Gülcü, bulamanın henüz endüstriyel üretiminin yapılmadığını dile getirdi.

Gülcü, zamanla bulamanın ticari amaçla üretiminin de başlayabileceğini, bu konuda girişimde bulunmak isteyen üreticileri bilgi almak için kurumlarına beklediklerini vurguladı.

Son yıllarda insanların geleneksel ürünlere olan ilgisinin arttığını aktaran Gülcü, "Üretim tekniğinin hijyenik koşullarda yapılması, uygun ambalaj ve raf ömrü çalışmalarının ardından bulama endüstriyel şekilde üretilebilir" diye konuştu.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber