Geri Dön

Sebzeleri pişirirken yapılan hatalar

Genelde tüm sebzeleri aynı sıcaklıkta ve durumda pişiriyoruz. Peki, sebzeleri pişirirken farklı sıcaklıklara ihtiyaç duyabileceğini biliyor muydunuz?

Sebzeleri pişirirken yapılan hatalar

Sebze tüketmeyi seviyorsanız ve doğru sebze pişirme yöntemlerini biliyorsanız sebzelerden tam olarak verim alabilirsiniz. Pişirme süreçlerinde hata yapmazsanız sebzeler tabağınızın yıldızı olabilir.

Haberin Devamı

Sebzeleri soymalı mıyız?

Bazen bazı sebzeleri soymak için bir neden vardır. Yumuşak bir patates püresi yapmak için patatesleri soymanız gerekir. Fakat genel olarak, sebzeleri soymamız için gerçek bir sebep yoktur. Aslında sebzeleri soymak yemeğinizden sağlıklı bir antioksidan ve lifleri çıkarmak anlamına gelir. Kabak, pancar, patates veya havuç gibi gıdalara soymadan önce iki kez düşünün ya da kabuklarını iyice ovalayarak yıkayın.

Düşük ısıda kavurun

Kusursuz kavrulmuş sebzeler bile bazen kötü bir tada dönüşebilir. Fırından çıkarttığınız sebzeler kahverengiyse muhtemelen bir şeyler ters gitti ve sorun pişirme sıcaklığınızdan kaynaklıdır.

Yanlış tava kullanıyor olabilirsiniz

Sebzelerin kavrulması sırasında dikkat edilmesi gereken en iyi ateş sıcaklığı değildir, doğru tencereye de sahip olmanız gerekir. Pişirme gereçleri suyun buharlaşmasını önleyecek sebzelerin daha lezzetli olmasını sağlayacak özellikte olmalı.

Haberin Devamı

Küçük tencere kullanmak

Tencereniz yeterince büyük değilse sebzelerinizin yeri daralır ve iyi bir şekilde karamelize olamazlar. Bu da sebzelerin lezzetlenmesini engeller.

Sebzeleri aynı boyutta kesin

Pişireceğiniz sebzelerin boyutları aynı olmalı. Tencere içerisinde büyük küçük ya da kalın ince sebzeler aynı oranda pişme göstermeyebilir. Eğer tatlarının aynı olmasını istiyorsanız ebatlarını da aynı ölçüde kesmelisiniz.

Sebzeleri uygun bir şekilde terbiye edin

Sebzeleri kavurmak için 2 öneri var kavurmadan önce tuzlamak ya da kavurduktan sonra tuzlamak. Tuzsuz kavrulan sebzeler kurur ve susuz bir hale gelir, önceden tuzlanıp kavrulan sebzeler ise daha iyi karamelize olur. Kavurmadan önce sebzeleri tuzlamalısınız. Ayrıca, baharatlarla harmanlamak sebzelerini daha lezzetli ve sağlıklı hale getirecektir.

Izgara yaparken sebzeleri yağlamamalısınız

Izgara, buğulama veya kavurma sebzelerin yanına yakışan lezzetlerden birkaçıdır. Bifteğin yanın bir sebze yapacaksanız bu sebzeleri yağlamamanız gerekiyor. Çünkü sebzeleri yağlamak sebzelerin yanmasına neden olabilir.

Dondurulmuş sebze kullanıyor musunuz?

Haberin Devamı

Dondurulmuş sebzelerden kaçınmaya eğilimli olabilirsiniz ama zaman zaman kurtarıcı olabilirler. Mesela bezelye toplandığı zaman nişastaya dönüşür ama buzlukta bekletilen bezelyeyi kullanmak her zaman daha iyi bir yoldur.

Buharda mı kaynar suda pişirmek mi?

Sebzeler kaynar suda pişirmek onlara hiçbir iyilik yapmadığınız anlamına gelir. Kaynayan suyun içerisine sızan besin maddelerini ve dokusunu kaybeder. Buharda pişirme ise sebzelerinizin sağlıklı vitaminler ve antioksidanlar ile dolu kalmasını sağlar.

Doğru miktarda yağ kullanıyor musunuz?

Sebzeler eşit oranda yağ miktarına ihtiyaç duymazlar. Mantar ve patlıcan gibi etli sebzelerin kök sebzelerden biraz daha fazla yağ içerir. Yaklaşık 2 çorba kaşığı yağ genellikle bir tam pişirme için ihtiyacınız olan tek şey, ancak sebzelerinize göre buna göre ayarlamayı unutmayın.

Sebzeleri birlikte pişirmek

Her şeyi birlikte pişirmek bazen doğru olmayabilir. Patates ve kuşkonmazı birlikte pişirmeye kalkarsanız kuşkonmaz, patateslerden çok daha uzun sürede pişer. Buda pişirme sürelerini etkiler. En iyi her bir sebzeyi ayrı ayrı pişirin ve pişirdikten sonra birleştirin.

Haberin Devamı

Çok uzun süre pişirmek

Sebzelerinizin besinlerini kaybetmesine neden olmak istemiyorsanız çok uzun süre pişirmeyin. Sebzelerin pişirme süresi ne kadar kısa olursa, vitaminler ve antioksidanlar da o kadar iyi olur.

Merve Ağdağlı / PembeNar Özel

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber