Geri Dön

Evde boza nasıl yapılır?

Kış aylarının vazgeçilmezi olan boza tarifini evinize taşıyoruz! Kolayca yapabileceğiniz, orjinalini aratmayacak boza tarifini mutlaka deneyin. Peki, evde boza nasıl yapılır?

Evde boza nasıl yapılır?

Çok eski bir Türk içeceği olan boza, günümüzde eski Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan ülkelerde ve Orta Asya’nın bazı bölgelerinde halen tüketilir. Genelde kış mevsiminde tüketilen ve fermente bir içecek olan boza bulgur, su ve şeker kullanılarak yapılır. Sizin için evde boza yapmanızı sağlayacak mükemmel bir tarif paylaştık. İşte boza tarifi... 

Haberin Devamı

Malzemeler:

-6 çay bardağı kalın bulgur
-1 çay bardağı pirinç
-3 litre su (suyu çektikçe ekleyebilirsiniz)
-1 çay kaşığı instant maya
-2 yemek kaşığı toz şeker
-Ayrıca 3-4 çay bardağı toz şeker (damak tadınıza göre azaltabilir ya da artırabilirsiniz.)
-Leblebi
-Toz tarçın

Nasıl yapılır?

-Bulgur ve pirinci yıkayıp su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
-Daha sonra ince tel süzgeçten geçirip posasını atın. Ağzı açık bir şekilde 1-2 saat güneş görmeyen yerde ılımaya bırakın.
-İyice ılıyınca mayayı iki kaşık şeker ve bir bardak su ile karıştırıp tenceredeki bulgur lapasına ekleyin kapağını kapatın.
-Ertesi sabah karıştırın 18-24 saat arası bekleyecek. Bekleme zamanında arada karıştırın.
-Mayalama süresi 12 saate kadar düşebilir, bu noktada sürekli kontrol etmenizde fayda var.
-Serin bir yerde olmasına özen gösterin. Sıcak bir ortamda olursa fermantasyon daha hızlı olur ve bozanız istenilen lezzete ve kıvama gelmez maya kokusu olur.
-18-24 saat olunca artık geri kalan şekeri de ekleyebilirsiniz. Şeker miktarı arzuya göre arttırılabilir.
-Şekeri ekledikten sonra tadına bakıp olup olmadığını anlayabilirsiniz.
-Takibi 18-24 saat arası bir sürede oluyor. Olup olmadığını 18 saat sonunda şekeri katıp tadarak anlayabilirsiniz.
-Kıvamını kontrol edin su gerekliyse içme suyundan ekleyebilirsiniz.
-Bozanız olduktan sonra artık buzdolabında muhafaza edin. Ne kadar çabuk tüketirseniz o kadar lezzetli olur.
-Buzdolabında fermantasyonu azalır. En fazla 2 günde tüketmeye bakın. Servis ederken tarçın ve leblebiyle servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Afiyet olsun.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber