Advertorial Evinize doğal bir dokunuş… İşte balkon bahçesi yapmak için bilmeniz gerekenler!
Sponsorlu

Evinize doğal bir dokunuş… İşte balkon bahçesi yapmak için bilmeniz gerekenler!

08.03.2024 - 16:50 | Son Güncellenme:

Çoğu insan gün içinde mutluluğun ve rahatlamanın anahtarı olarak doğayla zaman geçirmeyi tercih eder, peki ya siz? Eğer bitki yetiştirmeyi, toprakla ve saksılarla uğraşmayı seviyorsanız, evinizin balkonunda kendi minik bahçenizi yaratabilirsiniz? İşte adım adım yapmanız gerekenler…

Evinize doğal bir dokunuş… İşte balkon bahçesi yapmak için bilmeniz gerekenler

Balkonunuzun durumuna göre ilk planlamayı yapın
Evet, artık bir balkon bahçesi yapmaya karar verdiniz ve şimdi yapmanız gereken ilk iş ekim ve üretim planlaması için fiziki şartları analiz etmeye kaldı. Balkonunuz hangi yönden ve ne kadar süre güneş alıyor, rüzgara açık mı, iç boyutu, duvar ölçüleri ne kadar gibi bilgileri topladıktan sonra, bu bilgilere uygun olarak hangi bitkileri ekebileceğinizi, nerelere, ne kadar saksı yerleştireceğinize karar verebilir ve hemen işe koyulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Evinize doğal bir dokunuş… İşte balkon bahçesi yapmak için bilmeniz gerekenler

Bitki seçimine başlayın
Artık elinizde ekim yapacağınız alan ile ilgili detaylı bilgiler mevcut ve sıradaki adım bu şartlarda en iyi sonucu verecek bitkileri seçmek olacak. Yerinize göre fesleğen, nane, domates, biber hatta mısır/ayçiçeği gibi hem görsel neşesi olan hem de mutfağınızda da kullanabileceğiniz sebzeler ekebileceğiniz gibi, sardunya, nergis, çuha, petunya gibi rengarenk çiçeklerle de donatabilirsiniz. Balkonunuzda hem trabzan askılıklarını hem zemini, hem de duvara monte edebileceğiniz duvar bahçesi aparatlarını kullanarak oldukça geniş bir alana ekim yapabilir, bu sayede çok daha fazla çeşide yer verebilirsiniz.

Evinize doğal bir dokunuş… İşte balkon bahçesi yapmak için bilmeniz gerekenler

Uygun miktarda saksı ve toprak temin edin
Şimdi sıra uygun miktarda saksı temin etmeye ve onları bitki yetiştirmeye elverişli doğru toprakla doldurmaya geldi. Hangi bitki için ne boyutta bir saksı kullanmanız gerektiğini, ne tür bir toprak kullanmanın daha doğru olacağını internet üzerinden kolayca araştırabilir veya çiçekçinize sorarak öğrenebilirsiniz. Örneğin ürün vermeden önce belirli bir büyüklüğe ulaşması gereken sırık domates için daha derin bir saksı kullanmanız gerekirken, nane ekimi için daha küçük bir saksı tercih edebilirsiniz. Toprak seçimi de aynı şekilde bitkiden bitkiye değişebilir ve bahçenizden en iyi verimi alabilmeniz için ekim sırasında bu seçime dikkat etmeniz gerekebilir. Saksı yerleşimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da drenaj delikleridir. Sulama yaptıktan sonra saksıda kalan fazla su, bitki köklerini çürütebilir fakat saksıların altına açacağınız küçük delikler ve üzerine yerleştireceğiniz drenaj taşları, fazla suyun kontrollü bir şekilde dışarı akmasını sağlayacaktır. Küçük bir hatırlatma: Temiz bir balkon bahçesi için drenaj suyunun akacağı yolu da planlamayı unutmayın.

Haberin Devamı

Evinize doğal bir dokunuş… İşte balkon bahçesi yapmak için bilmeniz gerekenler

Gübreleme ve sulama ile verimi artırın
Bitkilerinizin büyümesini desteklemek için artık sıra gübreleme ve sulama işlemlerine geldi. Uygun miktarda gübre kullanmak, hem sebzelerin hem de çiçeklerin büyümesini oldukça hızlandırır ve aynı zamanda ürün kalitesini de oldukça artırır. Fakat fazla miktarda gübre kullanmak bitkiye yarar yerine zarar da getirebilir. Saksılara gübre atmadan önce hangi bitkiye ne miktarda kullanım yapacağınızı öğrenmek her zaman daha doğru sonuç verecektir. Sulama işlemi de aynı şekilde düzenli ve dozunda yapılmalıdır. Farklı bitkilerin farklı su ihtiyacı olacağı için, benzer tipteki bitkileri aynı alana dikmeye özen göstermelisiniz. Fazla sulama her sebze için de iyi değildir; bazen gün aşırı sulama meyve verme açısından daha doğru olabilir. Bu pratik bilgileri, tohum veya fide temin ettiğiniz yerlerden kolayca alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Evinize doğal bir dokunuş… İşte balkon bahçesi yapmak için bilmeniz gerekenler

İzleme, dekorasyon ve hasat
İşte bir balkon bahçesine sahip olmanın en güzel tarafı ile tanışma vakti geldi! Artık tüm ağır işleri bitirdiniz ve bahçenizin keyfini doya doya çıkarabilirsiniz. Bitki dolu balkonunuzu küçük bahçe aksesuarları ile renklendirebilir, yerinize göre küçük bir masa-sandalye ile keyifli bir köşe haline getirebilirsiniz. Bu saatten sonra yapmanız gereken şey bitkilerinizi izlemek, günlük bakımlarını yapmak ve böcek/hastalık gibi etkenleri gözleyerek önlem almak olacaktır. Gün geçtikte açan rengarenk çiçekler, büyüyen sebzeler ve kendi elinizle dalından koparıp tüketebileceğiniz taze ürünler, emin olun tüm bu yorgunluğa değecek.

Haberin Devamı

Evinize doğal bir dokunuş… İşte balkon bahçesi yapmak için bilmeniz gerekenler

Siz de kendi balkonunuzda, yeriniz elverdiği ölçüde kendi bahçenizi kurabilir ve her mevsim yeşille birlikte yaşamanın keyfini sürebilirsiniz. Doğa ile barışık yaşamayı ve balkon bahçenizin verdiği huzuru sevdiklerinizle de paylaşmayı unutmayın!