Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dorothy, Rose, Blanche ve Sophia’lı “Altın Kızlar”ın bizde Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Nevra Serezli ve Fatma Girik’le yerlisi yapıldı. Fikir gayet iyi. Yani bu diziyi yerli formata dönüştürmek, metni “yerli ve bize göre” yazmak tutacak bir iş.
Şimdi bir kere şunu belirteyim, TRT’de yayınlanan “Altın Kızlar”ın seslendirmesi mükemmeldi. Yani bir yerde o karakterleri canlandıran aslında, onları seslendirenler oldu ve biz onları severken seslendirmeyi sevdik.

Bir tek Nevra Serezli öne çıkıyor
Gelelim yerlisine... Kendi sesleriyle konuşuyorlar. Böyle olunca, aralarından sadece biri öne çıkıyor. Fettan, çapkın kadın Nevra Serezli... Nevra Serezli tiyatrocu bir kere, oradan  1 - 0 önde başlıyor. Ne Türkan Şoray ne Hülya Koçyiğit ne de Fatma Girik, kendi rollerinin esprisindeler. Bu onların mı yoksa diziyi çekenlerin mi hatası? 

“Tatlı Hayat” güzeldi
Bakın bir örnek vereyim, Türkan Şoray “Tatlı Hayat” dizisinde başarılıydı. Çünkü onunla birlikte oynayan çok iyi bir kadro vardı. Onu besliyordu. Bununla birlikte sekiz dizisi oldu Şoray’ın. Bir de tabii ki “İkinci Bahar”... Ama onun dışında pek hatırlanan yoktur.
Mesela “Tatlı Betüş” aslında onu öne çıkarmak için iyi bir fırsat olmuştu ama kaynadı gitti.

Dizileri hatırlanıyor mu?
Hülya Koçyiğit dört dizide oynadı. Fatma Girik altı dizide oynadı bu da yedincisi. Yani bence kendi başlarına bunun altından kalkmaları zor. Tanınmış tiyatrocu bir ekip seçilseydi...
Bu arada metin de zayıf kalıyor. Didaktik bir yapı. Birbirinden kopuk. Bir tek Nevra Serezli vurguları tiyatrocu tecrübesiyle alıp tek başına götürüyor. İşte mesela bir Suna Keskin olacaktı, ilk aklıma gelen... Ya da bir Hümeyra... 

Ergenosaman
STV’nin ana haber bülteni “Ergenekon bülteni” şeklinde. Başka bir konu yok. Yine inciler döktürüyordu. Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen’in gözaltına alınması haberinde şöyle bir cümle kullanıldı; “Basın desteği ile tanınıyordu” diye... Ne desteği? Milliyet Gazetesi’nin “Baba Beni Okul Gönder” adı altında bir projesi vardı ve Mergen onun başındaydı. ÇYDD ile ortak bir çalışma yapıldı. Cümleye bakın ne kadar basit ve lakayıt.
ÇYDD ayrıca PKK, TKP-ML, DHKP-C üyesi gençlere de burs veriyordu! İddia ediliyor diyor kanal tabii ki! ÇEV Başkanı için; “Bütün aralamalara rağmen bulunamadı” diye laf etmişler. Kanser tedavisi için yurtdışında olduğu biliniyordu. Yok önceden haber almış, kaçmış! Yani buna demeye getiriyorlar!
Bir de tabii bu 12. dalgayı protesto eden isimlere çok kızdılar! “Kendini aydın zanneden” havalarında cümleler ve tehdit dolu açıklamalar da yapmışlar. Tarık Akan, Müjdat Gezen filan... Bu buluşan isimlerin kimilerinin de “ateist” olduğunun altı çizildi! Hani burada da akılları sıra “işte bunlar zındık” demeye getiriyor. Ahh ahh neyse zaman her şeyin ilacıdır.