Cadde Ünlü pratik tarifler

Ünlü pratik tarifler

12.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Ünlü pratik tarifler

Televizyondan, sahneden ya da podyumlardan tanıdığımız isimler onlar... Ünlü olmak, sürekli koşuşturma, sahne, saç makyaj, sette geçen uzun saatler, bir çekimden ötekine yetişme telaşı derken... Yaşam onlara yemek yapmak için vakit bırakıyor mu dersiniz? Aldığımız birbirinden güzel 7 tarifle hepimizi bu hafta ne pişirsem derdinden kurtaralım dedik... Güney Afrika seyahatimde gördüm ki bizim hiç pişirmediğimiz bir sebzeyi, balkabağını Güney Afrikalılar sofralarından hiç eksik etmiyorlar. Orada püre, çorba ve yemek olarak her sofrada bulunuyor balkabağı, bizde ise sadece tatlısı yapılıyor. Bu sıcak bir yemektir, ben bütün yemeklerimi zeytinyağı ile göz kararı pişiriyorum. Balkabağı miktarını, patates yemeği yapar gibi ayarlayın. Kabakları 2 cm'lik küpler halinde kesip bir kenara ayırın. Doğranmış balkabaklarının dörtte biri kadar bezelye, biraz havuç, yeşil kabak, yeşil biber, patlıcan, pırasa, kereviz (evde ne varsa, hiçbiri şart değil) sebzeleri de küp küp doğrayıp bir kenara ayırın. Bir baş soğanı incecik kıyıp çok az zeytin yağında pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra içine doğradığınız sebzeleri atıp birkaç kere çevirin. Ardından sebzelerin üst hizasına gelecek kadar su ekleyip bir tatlı kaşığı salça, biraz tuz ve köri katın. Köri balkabağındaki tatlı tadı kırarak fark katıyor. Malzemeyi birkaç kez daha karıştırıp içindeki su, sos kıvamına gelene kadar bekleyin. Daha sonra üzerine çok ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyip servis yapın. Yemek pişirirken içine sevginizi katmayı unutmayın, şarkı da söyleyebilirsiniz :) MALZEMELER Balkabağı Bir baş soğan Bir tatlı kaşığı salça Köri Bezelye Pırasa Patlıcan Maydanoz Dereotu Balkabağı türlüsü Bir gece önceden bütün sıvıları karıştırıp butların derilerini soyarak atın ve hazırladığınız ballı karışımı tavuk butlarıyla harmanlayın. Ertesi güne kadar arada sırada çevirerek marine edin. Sonrasında borcama koyup tuz ve karabiberi de ekleyerek ısınmış fırında, 200 derecede, 45 dakika pişirin. Afiyet olsun. MALZEMELER6 adet küçük tavukbudu2 yemek kaşığı bal2 yemek kaşığı sıvıyağ3 yemek kaşığı soyasosuAz tuz, karabıber Ballı tavuk Filetolar halinde gelen balıklar 1- 2 saat oncesinden beyaz sarap, zeytin yağı, biraz tuz, 1 diş sarımsak ile derin bir kaba konularak marine edilir. Folyo ile sarılarak buzdolabına konur beklenir Bunu yapmaya vaktiniz yoksa sorun değil ancak marine daha lezzetli olur. Fırın 200 dereceye getirilir , mümkünse turboda ısıtılır. Dolaptan çıkan balıklar derin bir fırın kabına aktarılarak üzerine uzunlamasına, ince şeritler halinde kesilmiş taze soğan, 1 adet dilimlenmis lime limon, kişniş serpilir, tuz ve karabiber eklenir. Marineden kalan sos da az miktarda ilave edilir. Üstüne bir kutu hindistan cevizi sütü dökülür. Kabın ağzı folyo ile sarılıp 200 derecede ısınmış f ırına konur. Yaklaşık 30 dakika pişirilir. Arada bir kabı kontrol etmenizde fayda var. Somonun ucundan bir bıçak yardımıyla bakın . Rengi tatlı yavru ağzı rengini almışsa balığınız pişmiş demektir. Fırından çıkarttığınız balığı derin makarna tabaklarında ya da çukur tabaklarda servis edin. Harika sosundan da bol bol ekleyin. Kalan limonu uzunlamasına dilimleyerek tabakların yanına birer taze soğanla beraber servis edin. Kaşık koymayı da unutmayın! MALZEMELERNorveç somon filetosu (Kişi sayısına göre alınacak) 2- 3 adet taze soğan 1 paket taze kişniş 1 kutu Hindistan cevizi sütü 2 limon Acı sos 1 bardak zeytinyağı (marine için) 1- 2 diş sarımsak 1/2 bardak beyaz şarap Tuz- tane karabiber Tai usulü somon Malzemeleri (kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar) yoğuruyoruz. Diğer tarafta; taze soğan, maydanoz, taze nane birkaç yaprak marul ince ince kıyılıyor. Sonra tavamıza margarin ve sıvı yağ koyuyoruz. Kişi başına 2' şer yumurta kırıyor ve pişirioruz ardından Bello'yu servis tabağına koyuyoruz ve üzerine hazırladığımız sosumuzu dökerek afiyetle yiyoruz. MALZEMELERKöftelik bulgur SalçaBiraz tuz ve biber Biraz sumak İsteğe bağlı olarak acı koyabiliriz Bello Kuzu önce 4 - 5 saat arası bir sürede geniş bir tencerede kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirilir. Daha sonra 150 derecelik bir fırında üzerine yukarıdaki malzemeler eklenerek 30-35 dakika kızartılır. MALZEMELERKuzu ön kol 1 tutam tuz 1 tutam karabiber1 kaşık tereyağı ya da zeytinyağı 1 kaşık yoğurt Fırında kuzu Et suyu ya da tavuk suyu varsa tercih sebebidir ama yoksa bulyon da kullanabilirsiniz... Tamamen göz kararı yapıyorum her şeyi.. Tencereye suyu koyup içine bulyonları atın.. Bu arada kısık ateşte ısınmaya başlasın.. Sonra bir soğanı içine atın.. Daha sonra biraz zeytin yağı, pul biber, kekik ve tuz ekleyip tencerenin ağzını kapatın. Bu işlem sürerken önceden yıkamış olduğunuz sebzeleri doğrayın v e ... tencereye atın. Ve işte benim için en lezzet veren bölüm... Minik minik küpler halinde hellim peynirini kesin.. Bunu da çorbanın içine atın... Çin eriştesini (noodle) bir poşete koyun.. Bir blok erişte yeter... Elininizin içinde sıkarak küçük parçalar olacak şekilde kırın.. Onu da çorbaya atın... Çorbanızı kaynamaya bırakın.. Maydanozu da eklediniz mi bu iş tamamdır... MALZEMELEREt ya da tavuk suyu, yoksa bulyon Zeytin yağı, pul biber, kekik, tuz, tam bir soğan Sebze içinizden ne gelirse ya da ne severseniz Hellim peyniri Çin eriştesi (noodle)Maydanoz Sebze çorbası Havuçları soyup yıkadıktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Zeytinyağı ile 10 dakika hafif ateşte kavurun. Soğan, portakal suyu ve sebze suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Tuz, kekik ve biberi ekleyin. Havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen çorbanızı ılıklaşıncaya kadar soğutun ve bir el blendırından geçirin. Ekşi krema ile ağız tadınıza göre tatlandırın. MALZEMELER500 gr. havuç Yarım su bardağı portakal suyu4 su bardağı sebze suyu 1 adet küçük boy soğan (irice doğranmış)1 kahve fincanı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı kekik Tuz, beyazbiber ve ekşi krema Havuç ve portakal çorbası