Cumartesi Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun

Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun

10.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Tiyatro Festivali’nin hem klasiklerin hem yeni metinlerin yer aldığı, farklı deneyimleri de ihmal etmeyen zengin programından bir seçki

Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın “Tiyatro bir kez yaşanır” sloganıyla bu yıl 22. kez düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali, 17 Kasım-4 Aralık tarihlerinde şehrin iki yakasında 21 mekana yayılıyor. Festival yurtdışından 12, Türkiye’den 12 olmak üzere toplam 24 tiyatro, dans ve performans topluluğuna sahne olmanın yanı sıra söyleşi, film gösterimi ve çeşitli atölyelere de ev sahipliği yapacak. Festivalin zengin programından bir seçki sunuyoruz:

Haberin Devamı

“Hamlet / Kolaj” / Theatre of NatIons

Kanadalı tiyatro ve sinema yönetmeni Robert Lepage’ın Moskova’nın yenilikçi tiyatrosu Theatre of Nations’la ilk işbirliği olan Hamlet / Kolaj, tek bir aktörün boşluğa konumlandırılmış bir küpün içindeki performansına dayanıyor. Rusya’nın önde gelen aktörlerinden Evgeny Mironov’un, oyundaki diğer 11 karakteri prensin kafasından geçenler olarak canlandırdığı tek kişilik oyun, kendi bilincine bakan bir “Hamlet” ortaya koyma iddiası taşıyor.

- 22 Kasım Perşembe, 23 Kasım Cuma 20.30 - Zorlu PSM Ana Tiyatro

Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun
“Kral Lear” / Oyun Atölyesi

Oyun Atölyesi’nin biletleri çıktığı anda tükenen oyunu “Kral Kear”, festival izleyicisiyle Zorlu PSM’de buluşuyor. Oyunun çevirisi de, Shakespeare’in “trajedisini kendi elleriyle çizen” kahramanı Lear da Haluk Bilginer’e emanet. Muharrem Özcan’ın yönetmenliğinde sahnelenen oyunda Bilginer’in yanı sıra Berfu Öngören, Nazlı Bulum, Arif Pişkin, Deniz Celiloğlu, Kaan Turgut, Onur Özaydın, Sertan Müsellim, Efe Tunçer, Hare Sürel ve Hüseyin Sevimli rol alıyor. İktidarın vahşiliğini ve iktidarın kendisiyken mağduruna dönüşen insanı anlatan, her daim güncel bir klasik.

Haberin Devamı

- 19 Kasım Pazartesi 20.30 - Zorlu PSM Drama Sahnesi

“Gece Sempozyumu” / Platform 0090

Yönetmen Mesut Arslan’ın daha önce Belçika’da sahnelediği oyun, İstanbul izleyicisiyle ilk kez buluşacak. Eric de Volder’in yazdığı oyun, bir anne, üç oğlu ve ortalıkta olmayan bir babanın anlatısını, özel olarak tasarlanmış bir arenada topaç ile birlikte harekete dayalı bir iletişimle aktarıyor. Bir aile trajedisini günlük ritüele dönüştüren oyunda, Derya Alabora, Güven Kıraç’ın da aralarında olduğu güçlü bir kadro yer alıyor.

-24, 25, 26, 27 Kasım 21.00, 25 Kasım 16.00 - Zorlu PSM Sky Lounge

Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun
“Zebercet” / Talimhane Tiyatrosu

Yusuf Atılgan’ın kült romanı “Anayurt Oteli”nden Firuze Engin’in uyarlaması ve Kerem Ayan’ın rejisiyle sahnelenen “Zebercet”, ilk kez izleyiciyle buluşacak yapımlardan. Oyunun tek kişilik kurgusu, Halil Babür’ün canlandırdığı Zebercet’in iç ve dış dünyasını kendi ağzından dinlemeye imkan tanıyor.

Haberin Devamı

- 27 Kasım Salı, 28 Kasım Çarşamba 20.30 - Oyun Atölyesi

“PIXEL” / CompagnIe KäfIg

Yönetmenliğini 1990’ların başında hip-hop sahnesinin etkin figürlerinden Mourad Merzouki’nin üstlendiği PIXEL, dans, akrobasi, ışık ve sesi harmanlayan bir performans. Merzouki’nin ciddi bir hayran kitlesine sahip topluluğu Compagnie Käfig’e bu gösteride, sanal dünyadaki varlığımızı temsilen pikseller eşlik ediyor.

- 3 Aralık Pazartesi, 4 Aralık Salı 20.30 - Zorlu PSM Ana Tiyatro

“Komik Tiyatro” / Piccolo Teatro di MIlano

70 yıllık Piccolo Teatro di Milano, Carlo Goldoni’nin “Komik Tiyatro”su ile sekiz yıl aradan sonra bir kez daha festivale konuk oluyor. Goldoni’nin commedia dell’arte tiplemelerinin ve maskelerinin ötesine geçerek 1750’de yazdığı oyun, Roberto Latini’nin güncel yorumuyla sahneleniyor.

- 17 Kasım Cumartesi 20.30, l 18 Kasım Pazar 15.00 - UNIQ Hall

“Pss Pss” / CompagnIa Baccalà

CompagnIa Baccalà, tiyatroyu sirk ve clown ile harmanlayan bir gösteri sunuyor. Cirque du Soleil dahil 15 uluslararası ödülün sahibi gösteri 7 yaş ve üzerine hitap ediyor.

Haberin Devamı

- 20 Kasım Salı 20.30, 21 Kasım Çarşamba 19.00 - Caddebostan Kültür Merkezi

Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun
“Amor” ve “Alarme” / Attis Theatre

“Antik Yunan tiyatrosunun yaşayan efsanesi” diye anılan usta yönetmen Theodoros Terzopoulos, geçen yıl son halkası “Encore”u izlediğimiz üçlemesinin ilk iki oyunu “Amor” ve “Alarme”la festivalde. “Alarme”da İskoçya Kraliçesi Mary Stuart ve kuzeni İngiltere Kraliçesi Elizabeth arasındaki taht kavgasını sahneye taşıyan Terzopoulos, üçlemenin ikinci oyunu “Amor”da ise sahneyi rollerin, aksesuvarların, duyguların, hatıraların ve hatta beden parçalarının satın alındığı bir açık artırma mekânına dönüştürüyor.

- “Amor” / 21 Kasım Çarşamba 20.30 - Zorlu PSM Drama Sahnesi

- “Alarme” / 28 Kasım Çarşamba, 29 Kasım Perşembe 18.30 - Zorlu PSM Studio

“Ruhiye” / Hareket Atölyesİ Topluluğu

Hareket Atölyesi Topluluğu, festival seyircisine sekiz performansçının peşine takılıp, içine sıkışıp kaldığımız rutinden çıkma imkânı sunuyor. Bir ‘kadınlar kabilesi’nin yaratımı olan “Ruhiye”nin icrasından hemen önce, oyunun evreniyle fotoğraflar, hareketli görüntüler, baskı gibi işler eşliğinde tanışıp “haleti ruhiye” değiştirmeye hazır olun.

Haberin Devamı

- 1 Aralık Cumartesi ve 2 Aralık Pazar 18.30 & 20.30 - Adahan İstanbul

“Timsah” / DasDas

DasDas ekibi, İngiliz mizah yazınının önemli kalemlerinden Tom Basden’ın Dostoyevski uyarlaması “Timsah” ile festivalde perde açıyor. Oyun, gösteri toplumunun sistemle el sıkışmayı seçen aktörleriyle bir timsahın karnında hesaplaşmayı konu alıyor.

- 2 Aralık Pazar, 3 Aralık Pazartesi 20.30 - DasDas MS