Cumartesi Artık İstanbul roll moda

Artık İstanbul roll moda

06.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta size Japon mutfağından, lezzet harikası iki suşinin tariflerini veriyorum

Artık İstanbul roll moda

Balık denince bir Türk olarak aklımıza hemen güzel bir ızgara levrek, hamsi tava, fener kavurma, palamut buğulama gelir. Gelin, onu bir de Japon’a sorun. Biz balığı binbir türlü pişirirken onlar daha çok “çiğ” tüketmeyi seviyorlar. Tabii sadece çiğ yemiyorlar, harika sebzeler ve pirinçle suşiyi yaratıyorlar. Suşi kurutulmuş yosun arasında özenle hazırlanan pilav ve balıktan yapılıyor. Dürüm gibi sarıldıktan sonra küçük ve eşit silindir parçalara bölünüyor.

Haberin Devamı

Bu hafta ünlü suşi restoranı Yada Sushi’nin mutfağına konuk oldum. Sevgili İlker Zurnacı beni Uzakdoğu’nun en nadide tariflerini denemeye davet etti. Bu tariflerin çok hassas olduğunu şöyle anlatayım: İyi bir suşi ustası doğru saşimi yani çiğ balık dilimi kesmeyi öğrenene kadar seneler geçiriyor.

Size bu hafta İstanbul roll ve sake maki tariflerini vereceğim. Artık Kaliforniya roll değil, İstanbul roll revaçta, unutmayın!

İstanbul roll

MALZEMELER
(1-2 kişilik)

-1/2 adet nori
(yenebilir deniz yosunu)

-100 gram haşlanmış
suşi pirinci

-1 küçük salatalık

-1/4 avokado

-1/2 konserve ton balığı

-2 yemek kaşığı mayonez

-1 sap yeşil soğan

-2 karides tempura

Hazırlanışı

-Olgunlaşmış avokadoyu ikiye kesin. Orta kısmında yer alan iri çekirdeği çıkartın. Kabuklarını ince bir şekilde soyduktan sonra uzun, ince parçalar halinde dilimleyin. Salatalığı kabuklarını soymadan uzun, ince şeritler halinde kesin. Orta kısmını ayıklayın. Ton balığı, mayonez ve ince kıyılmış yeşil soğanı bir kapta karıştırıp muhafaza edin.

-Suşiyi rulo yapmak için kullanacağınız bambu matı mutfak tezgahı üzerine açın. Üzerini streç filmle kaplayın. Ardından yarım yaprak noriyi orta kısmına yerleştirin.

-Tezu sos denilen; kaynatılmış pirinç sirkesi, toz şeker ve tuzla harmanladığınız haşlanmış suşi pirincini elinize alın. Kenar kısımlarında pay bırakacak şekilde yaprak norinin orta kısmına yayın ve ters çevirin.

- Üzerine tempura edilmiş karidesleri, avokado ve salatalığı yerleştirin. Bambu matla sıkıca sararak tüm malzemeyi dışarı çıkarmadan suşiye şekil verin.

-Rulo yaptığınız suşinin üzerine ton balığı, mayonez ve yeşil soğanlı karışımı sürün.
8 eşit parçaya kesin. Wasabi, zencefil turşusu ve soya sos eşliğinde servis edin.

Sake maki

MALZEMELER (1-2 kişilik)

-1/2 nori (yenebilir deniz yosunu)

-100 gram haşlanmış suşi pirinci

-1 küçük salatalık -2 somon saşimi

-1/4 avokado

Hazırlanışı

-Yumuşamış avokadoyu ortadan ikiye kesin ve çekirdeği çıkarın. Kabuklarını soyduktan sonra uzun, ince dilimleyin. Salatalığı kabuklarını soymadan uzun, ince şeritler halinde kesin. Orta, çekirdekli kısımlarını ayıklayın.

-Suşiyi rulo yapmak için kullanacağınız bambu matı mutfak tezgahı üzerine açın. Üzerini streç filmle kaplayın. Ardından yarım yaprak noriyi orta kısmına yerleştirin.

-Tezu sos denilen; kaynatılmış pirinç sirkesi, toz şeker ve tuzla harmanladığınız haşlanmış suşi pirincini elinize alın. Kenar kısımlarında pay bırakacak şekilde yaprak norinin orta kısmına yayın. Üzerine somon saşimi, avokado ve salatalıkları yerleştirin.

-Bambu matla sıkıca sararak tüm malzemeyi dışarı çıkarmadan suşiye şekil verin. 8 eşit parçaya kesin. Wasabi, zencefil turşusu ve soya sos eşliğinde servis edin.

BİR BARDAK

Clover club

MALZEMELER

-6 cl Tanqueray No.10 Gin

-2.5 cl limon suyu

- Böğürtlen

-1.5 cl böğürtlen şurubu

-3 cl yumurta akı

Hazırlanışı

Tüm malzeme buzla birlikte şeykıra konulup çalkalanır, soğutulmuş kupa kokteyl kadehine süzülür, üzerinde böğürtlenle servis edilir.

Yanında ne yemeli?

Benim tercihim yaz mevsimine uygun, böğürtlenli bir sebze salatası.

İki seçenek

Kokteyl İSİMLERİ ünlü YAZARLAR ve karakterleri

Pera Palace Hotel Jumeirah yaz sezonunu Orient Bar Terrace’ın özel menüsüyle açıyor. Yerli ve yabancı şaraplardan oluşan zengin kavının yanı sıra doğal meyve sularıyla hazırlanan özel kokteyller de misafirlerin beğenisine sunulacak. Adını 125 yıllık tarihi boyunca otelde konaklayan Ernest Hemingway, Agatha Christie gibi ünlülerden ve eserlerindeki karakterlerden alan kokteyllerin fiyatı 45 lira. Mekan her gün 10.00-02.00 saatleri arasında açık.

Dekorasyonunu yeniledi

Suada Club-GS Adası’nda yaz sezonu başladı. Adada yaz-kış hizmette olan Suda Kebap’ta Boğaz manzarasıyla birlikte açık havada ocakbaşı keyfi yaşatmak için yeniliğe gidildi ve dekorasyonu yenilendi. Mekanın favadan içli köfteye, kebaptan tatlıya farklı lezzetlerin olduğu iki farklı akşam menüsünün fiyatı kişi başı 95 ve 115 TL+KDV.