Cumartesi Bu yılın trendi:Alice

Bu yılın trendi:Alice

13.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yakında vizyona girecek olan “Alice Harikalar Diyarında”nın yeni filmi tasarım ve kozmetik dünyasını etkisi altına aldı

Bu yılın trendi:Alice

Alice Harikalar Diyarında”, yazıldığı günden beri Batı edebiyatında pek çok başka yazarın ve yönetmenin hayal alemine giden yolda kaynağı oldu ama son zamanlarda herkesi en çok heyecanlandıran hiç kuşkusuz ki Tim Burton’ın beyazperdeye yansıttığı Alice hikayesi. 5 Mart’ta vizyona girecek film ve hikayedeki metaforlarla ilgili tartışmalar bir yana; filmin çekimlerine başlandıktan sonra Alice, moda dünyasına ve tasarımcılara da hiç olmadığı kadar ilham vermeye başladı. Geçtiğimiz aralık ayından beri ise moda dünyasından neredeyse her hafta yeni bir Alice haberi geliyor.
Filmden ilham alarak koleksiyon hazırlayan pek çok tasarımcı var. Görünen o ki moda dünyası için bu yılın tek bir trendsetter’ı var, o da Alice. Bu kız gelmiş geçmiş en şık kurgu karakter olarak tarihe geçmek üzere.


Defilelerde Alice var
Açık açık kullanmasalar da ünlü modaevlerinin 2010 ilkbahar-yaz defilelerinde Alice Harikalar Diyarı’nın açık pastel renkleri ve oyunlarla dolu dünyasının etkilerini görmüştük. Chanel, Pret-a porter 2010 defilesinde ışık oyunları ve elbiselerdeki yumuşak dokularıyla Alice’in elbiselerine, Diane Von Furstenberg’in büyük renkli kelebekleri ve çiçekleriyle harikalar diyarına, Christopher Kane’in ise masum renkli kıyafetleriyle hikayeye göndermeler yapar gibi bir halleri vardı. Ama bunlar ne Alice meraklılarını ne de moda takipçilerini tatmin etti. Alice’e olan yoğun ilginin farkına varan Fransız Printemps markası, aralarında Alexander McQueen, Christopher Kane, Manish Arora ve Martin Margiela’nın da bulunduğu bir grup tasarımcıdan klasik hikayeyi kendi bakış açılarıyla yorumlamalarını ve ortaya bir ürün çıkarmalarını istedi.

Beyaz tavşan çanta ve şemsiyede
Nicholas Kirkwood’un tasarladığı ayakkabılar ise daha taslakları ortaya çıkar çıkmaz bu ürünlerin en çok konuşulanlarından biri oldu. Kirkwood “Alice’i çok seviyorum ve bu projede yer almaktan çok mutluyum. Yaptığım ayakkabıyı onun fantastik ve insanı gerçeklerden uzaklaştıran yönünden ilham alarak oluşturdum” diyor. Her yıl kapsül koleksiyon hazırlayan Furla da sonbahar sezonu için Alice şemsiye ve çantalarını piyasaya sürdü. Furla’nın da sonbahar için hazırladığı aksesuarların üzerinde Alice’in meşhur büyük beyaz tavşanının resimlerinin baskısı var.

Çift Oscar ödüllü kostümcü
Dünyanın en önemli moda tasarımcıları; renkleri, hikayesi ve göndermeleriyle hayal dünyalarının sınırlarını zorladığı için Alice’i çok seviyor ama Tim Burton’ın filminde Alice’i ve diğer kahramanları giydiren kişi bambaşka biri. İki Oscar sahibi kostüm tasarımcısı Colleen Atwood, bugüne dek Tim Burton’ın çektiği pek çok film için tasarladığı Gotik kostümlerle dikkat çekti. Atwood “Tasarımları oluştururken oldukça özgürdüm diyebilirim. Alice dönemlerden geçti ve bu filmde 10 yaşında bir kız değil, genç bir kadın. The Hatter karakterinin (filmde Johnny Depp canlandırıyor) ise en dikkat çekici unsuru tabii ki şapkalar, bu yüzden Londra’da özel şapka yapılan yerleri inceledim. Bu filmde gerçek ve animasyon ürünü olan insanların karışık yaşadığı bir yeri ve animasyon dünyasında onlara yaratılan kostümleri izleyeceğiz. Bunun izleyici için oldukça eğlenceli olacağını düşünüyorum” diyor.


Rengarenk makyaj ürünleri
Güzellik ve bakım ürünleri dünyası da son haftalarda yoluna Alice’ten payına düşenleri alarak devam ediyor. Özellikle son yıllarda makyaj malzemelerinin ambalajlarını çizgi dünyasından karakterlerle süsleme eğilimi bir pazarlama stratejisi olarak çok tutuldu. Önce Urban Decay, kutusunda Alice’in büyük mantarlar arasında bir resmi olan far paleti piyasaya sürdü ve ona Book of Shadows (gölgeler kitabı) adını verdi. Bir makyaj malzemesi olarak göz farının gözlerde gölgeleme yapmak için kullanıldığı düşünülürse bu ismin oldukça yaratıcı olduğunu söylemek mümkün. OPI firması Alice’in mavi elbisesinden ve kraliçe’nin kırmızısından yola çıkarak ışıltılı ojeler piyasaya sürdü. Son olarak da Paul&Joe Alice pastel renklerdeki ürünlerin kapaklarında eğlenceli, saf çiçek motifleri ve Alice’in 1951 yılında
yine Disney tarafından yapılan animasyonunun resimleri var.