Cumartesi Dallas’ın dönüşü

Dallas’ın dönüşü

25.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

80’lerin efsane dizisi Dallas ekrana geri döndü. Ewing ailesinin hareketli hayatının anlatıldığı dizi 1991’de kaldığı yerden devam ediyor. Jenerik müziği bile aynı olan ‘Yeni’ Dallas’ta bir sonraki jenerasyonun mücadelesine şahit oluyoruz

Dallas’ın dönüşü


Annem ve anneannem pazar günleri nedense akşam yemeğini kısa kesmek, sofrayı bir an önce toplayıp televizyon başına geçmek isterlerdi. Normalde çatalla arkamda koşuşturan kadının haftada bir gün böyle değişim geçirmesini anlamazdım. Sofrayı hızla kaldırır meyve seansı için gerekli malzemeleri kucağımıza alıp televizyon başına geçerdik. O bir saat boyunca renkli kutuda neler olurdu da evdeki bu iki kadın nefes almadan izler ve dizi biter bitmez komşumuz Mine abla soluğu bizde alırdı bilemiyorum.

Hayal meyal hatırladığım kadarıyla sürekli kovboy şapkası giyen sert bir adam ve durmadan elinde kristal içki kadehi bulunan sarışın kadının maceralarıydı izlediğimiz. Ha bir de Bobby vardı, kimin nesiydi bilmem ama kıvırcık siyah saçları ve inci gibi dişlerine bayılır “Anne ben büyüyünce Bobby ile evleneceğim!” diye tuttururdum. Birçoğunuzun tahmin ettiği üzere bir döneme damgasını vuran, çocukluğu 80’li yıllara denk gelenlerin anılarında sağlam bir yer edinmiş o meşhur diziden, Dallas’tan bahsediyorum. Dizi şu an ikinci jenerasyonun yani hafızamda kovboy şapkalı adam olarak yer eden JR Ewing’in oğlunun maceralarıyla devam ediyor. Genel olarak bakarsak Dallas’ın konusu Amerika’nın o eyaletindeki bir petrol çiftliğinde yaşayan zengin insanların yaşantısı. Bolca aşk, ihtiras, ihanet ve komplo var...

Star TV’de Cumartesi günleri saat 22.30’da yayımlanan ‘yeni’ Dallas’ta bu defa JR’ın oğlu John ve Bobby’nin üvey oğlu Christopher arasındaki mücadeleye şahit oluyoruz. Bobby’nin oğlu çevreci, JR’ınki ise babası gibi paradan başka bir şey düşünmeyen acımasız bir iş adamı. Söz konusu sahibi oldukları petrol çiftliğinin yönetimi olunca da çıkacak tartışmaları tahmin etmek zor değil. Kısacası ‘Dallasvari’ entrikalara şahit olmaya hazırlansanız iyi edersiniz.

Haberin Devamı

Yeni Dallas’ta Pamela yok çünkü o artık bir kozmetik kraliçesi

Pamela Ewing: Bobby’nin sempatik karısı, Sue Ellen’ın tam tersi yani ailenin iyi kalpli gelini. Aktris Victoria Principal tarafından canlandırılan Pamela dizinin 10’uncu sezonuna kadar ana karakterlerden biriydi ancak geçirdiği bir kaza sonucu vücudunun büyük bir bölümü yandı ve birkaç bölüm sonra da diziden ayrıldı. Victoria Principal (62) 1987’de Dallas’tan ayrıldıktan sonra kendi yapım şirketini kurdu ve televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlendi. Röportajlarında her zaman bir iş kadını olmayı hayal ettiğini söyleyen Principal’in kendi ismini taşıyan ve 1 milyon dolar değerinde bir kozmetik firması bulunuyor. Yeni Dallas’ta Pamela yok, Bobby üçüncü
karısı Ann (Brenda Strong) ile evli. Bu tamamen Victoria Principal’ın kararı. Zira eski akrist yeni kozmetik kraliçesi “İşlerden çekimlere zaman bulamam” demiş.

Haberin Devamı

Rekoru hâlâ kırılamadı

* Dallas’ın ilk bölümleri Dallas’ta çekildi ardından MGM stüdyolarına kurulan çiftliğe geçildi.
* Dallas’ın 1980’de yayınlanan bir bölümü (JR’ın vurulduğu bölüm olarak da biliniyor) ABD’de izlenme rekoru kırmıştı. O gün Amerikan
CBS televizyonunu yaklaşık 90 milyon kişi izledi. Uluslararası izlenme rekoru ise yaklaşık 360 milyondu.
* Dallas 1978-1991 yılları arasında yayımlandı. Başta dört bölümlük mini bir dizi olarak tasarlanan Dallas ilk bölümün gördüğü büyük ilgiden sonra uzatıldı. Ülkemizde de Dallas 1978-1991 yılları arasında TRT 1’de yayımlandı.
* Dallas dünya pazarına satılan ilk Amerika yapımı dizi. Toplamda 67 dile çevrildi ve 90’a yakın ülkede yayımlandı. Amerika televizyonculuk tarihinde bu rekoru kıran başka bir yapım bulunmuyor.
* Dallas’ın kadınları birçok kez hamile kaldı. Arap saçı ilişkilerin yaşandığı dizide Pamela ve Sue Ellen iki, Lucy ise bir kez hamile kaldı. Bebeklerden sadece biri hayatta kaldı.
* Dizide JR ve Sue Elle iki kez, Pamela ve Bobby de iki kez boşanıp evlendiler.
* Dallas’ta ölüp yeniden dirilen, diziye geri dönen karakter sayısı da epey fazla. 13 yıl boyunca altı karakter öldükten sonra bir şekilde senaryoya yeniden dahil olmayı başardı.

Haberin Devamı

Bunca zaman neredeydiler?

Dallas’ın en önemli karakterleri olan JR, Sue Ellen ve Bobby’yi canlandıran Larry Hangman, Linda Gray ve Patrick Duffy yeni dizide de karşımıza çıkıyorlar. Madem ‘efsane’ler yeniden hayatımıza girdi. İsterseniz dilimize “Su Ellen gibi içmek”, “JR bakışı atmak” ve “Bobby saçı” gibi kalıplar sokan karakterle bir göz atalım:

JR Ewing: Dizinin bel kemiği. Televizyon ekranının belki de en popüler kötü karakteri idi.
En sık kullandığı laf “İntikam dünyanın en tatmin edici duygusu” olan petrol milyoneri JR’ı yeni dizide de Larry Hangman canlandırıyor.
81 yaşındaki aktör Dallas’ın ardından “Nip / Tuck” ve “Desperate Housewives” gibi popüler TV dizilerinde ve “Nixon”, “Superman” gibi filmlerde küçük rollerde görüldü.

Sue Ellen: JR’ın asi karısı, her an sorun çıkarmaya meyilli alkolik, güzel kadın. “Zenginler aslında mutsuzdur” klişesinin ekranda vücut bulmuş hali. Oyuncu Linda Gray (72) tarafından canlandırılan Sue Ellen’ın en büyük özelliği her bölüm psikiyatra gidip “Bu senin sorunun Sue Ellen” cümlesini duymasıydı. Karakteri yeniden canlandırmaya başlayan Gray, Sue Ellen için “Onu canlandırmak büyük zevkti. O ‘Umutsuz Ev Kadınları’ ekolünün başlangıcıdır. Bugün o kızlara gülüyorsan bunun nedeni Sue Ellen” diyor. Tiyatro kökenli olan Linda Gray Dallas’ın ardından yer aldığı en bilindik film Slyvester Stallone ile birlikte oynadıkları komedi “Oscar”.

Bobby Ewing: Patrick Duffy’nin yeniden canlandırdığı karakter Dallas’ın şüphesiz en iyi niyetli ve temiz kalpli insanı. JR’ın küçük kardeşi olan Bobby’nin dizideki temel görevi JR’ın neden olduğu haksızlıklarla mücadele etmek ve abisinin içindeki (eğer varsa) iyi tarafı canlandırmak. Duffy de diğer oyuncular gibi Dallas sonrası kariyerini TV dizileriyle devam ettirmeyi tercih edenlerden. “Family Guy”, “The Bold and the Beutiful” ve “30 for 30” gibi.

Lucy Ewing: Texaslı petrol zengini ailenin iki oğlunun sarı uzun saçları ve asi tavırlarıyla akılda kalan bir de yeğenleri vardı. Charlene Tilton tarafından canlandırılan Lucy. “Southfork Çiftliği”nde büyükanne ve babası tarafından yetiştirilen Lucy, Dallas’ın ‘ergenlikten hiç çıkmayan’ kızıydı. Okula gitmemesi, hamile kalması ve uyuşturucu problemi Dallas izleyicilerine dâhi dert olan ‘Lucy sorunları’ndan sadece bazılarıydı... Charlene Tilton yeni Dallas’ta da tekrar Lucy olarak karşımıza çıkıyor. Bizden bir tüyo: Aradan geçen 20 yıla rağmen pek ‘akıllandığı’ söylenemez.

Ray Krebbs (kahya Ray): Dallas’ın en çapkın karakterlerinden biri olan kahya Ray aslında Bobby ve JR’ın kardeşidir ancak bu ‘gerçek’ birkaç sezon ortaya çıkmaz. Steve Kanaly tarafından canlandırılan Ray’in eski sevgilileri arasında Pamela ve Lucy’nin de bulunması (Teorik olarak biri yeğeni diğeri de yengesi) kimin eli kimin cebinde? anlamına gelen
‘Dallas gibi’ kalıbının oluşmasında etkisi olmuştur. Dallas’ın ardından birkaç TV dizisinde boy gösterse de başarılı olamadı. Şimdi kariyerine yeniden Ray olarak devam ediyor.

Cliff Barnes: Pamela’nın üvey abisi, JR’ın baş düşmanı avukat ve politikacı Barnes’ı Ken Kercheval (71) canlandırıyor. Dizinin başlarında sadece birkaç bölüm görülmesi planlanan Cliff Barnes karakteri Kercheval’in başarılı performansı sayesinde dizinin son bölümüne kadar Dallas’ta kalmayı başarmış. Kötü adam JR’a en az onun kadar kötü oyunlar oynayan Barnes ‘yeni’ Dallas’ta da var. 20 yıl öncesinde olduğu gibi Southfork Çiftliği’nin ve Ewing ailesinin petrollerinin peşinde. Kercheval’a gelince. O da diğer Dallas oyuncuları gibi diziden sonra şarkısı televizyonda denemiş ve başarılı olamamış.