Cumartesi En başarılı engelli filmleri ve unutulmaz karakterleri

En başarılı engelli filmleri ve unutulmaz karakterleri

14.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Engelli karakterlerin yer aldığı başarılı filmler Türk sinemasında karşımıza bir bir çıkmaya devam ederken dünya sinemasından etkileyici oyunculuklarla öne çıkan örneklere göz attık

En başarılı engelli  filmleri ve unutulmaz karakterleri

Önce Beren Saat’i beyaz perdede kör ve sağır Ela rolünde izledik. Saat, Uğur Yücel’in hem yönetip hem rol aldığı “Benim Dünyam” için haftalarca bastonla yürüme ve işaret dili dersleri aldı. Daha sonra Çağan Irmak’ın yönettiği “Tamam mıyız?” vizyona girdi. Bu filmde Aras Bulut İynemli’yi kolları, bacakları olmayan 17 yaşındaki İhsan karakteri olarak gördük. Şimdi de önümüzdeki cuma vizyona girecek olan “Özür Dilerim”de Güven Kıraç zihinsel engelli Selim’i canlandıracak.
Türk sinemasında engellileri konu alan birbirinden başarılı filmler çevrilirken bir haber daha aldık. 14 Mart’ta vizyona girecek “Sadece Sen”de Belçim Bilgin görme engelli genç kız Hazal olarak karşımıza çıkacak. Perdede ona İbrahim Çelikkol eşlik edecek.
Yabancı filmlere baktığımızda ise 1980’li yıllardan bugüne, birbirinden başarılı sinema oyuncularının engelli bir karakteri canlandırdığı filmlerle karşılaşıyoruz. İşte onların arasında öne çıkanlar ve unutulmaz karakterleri...

Haberin Devamı

En başarılı engelli  filmleri ve unutulmaz karakterleri

“Eve Dönüş” - Jon VoIght

Gerçek aşk engel tanımaz

1978 yapımı “Coming Home/Eve Dönüş” filminde Jane Fonda ile başrolü paylaşan Jon Voight, Amerikan ordusunda görevliyken Vietnam’da savaşa gönderilen ve orada bacaklarını kaybedip gazi olan Luke’u canlandırmıştı. Jane Fonda’nın oynadığı Sally karakteriyle aşk yaşayan Luke’u canlandıran Jon Voight bu filmde o kadar başarılı bir performans sergilemişti ki Oscar’da En İyi Erkek Oyuncu dalında ödül almış, film ise En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi olmuştu.

En başarılı engelli  filmleri ve unutulmaz karakterleri

“Doğumgünü Dört Temmuz” - Tom Cruise

Cruise bu rolle Altın Küre Ödülü’nü kazanmıştı

Başrolünü Tom Cruise’un oynadığı 1989 yapımı film “Born on the Fourth of July/Doğumgünü Dört Temmuz” filminde Cruise, Ron Kovic adında bayrağı için ölmeye hazır, vatansever genç bir adamdır. Genç yaşında orduya katılıp Vietnam’a giden Kovic, burada pek çok masumu ve bebeği öldürür. Savaşta vurulduktan sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olur. Bu değişim onu psikolojik olarak yıkıntıya uğratır ama onu asıl yıkan katıldığı savaşın aslında ülke çıkarı için bir katliamdan ibaret olduğunu öğrenmektir.
Tom Cruise’a Altın Küre kazandıran film ayrıca En İyi Kurgu dalında da ödül almıştı.

Haberin Devamı

En başarılı engelli  filmleri ve unutulmaz karakterleri

“Avatar” - Sam Worthington

Mavi bedenle uçmak serbest

Son yılların gelmiş geçmiş en başarılı filmlerinden sayılan üç boyutlu bilimkurgu “Avatar”da (2009),
esas oğlanı oynayan ve savaşta yaralanıp yine tekerlekli sandalyeye bağlı gördüğümüz Jack Sully’yi oynayan Sam Worthington da engelli karakterleri başarıyla yansıtan oyuncular arasında yerini aldı. Özel bir ortamda “Na’vi” isimli, insan benzeri bir canlıya dönüşen Sully,
bu bedende yürümeyi hatta mitolojik hayvanların üzerinde uçmayı başarıyordu. Worthington azmin, isteğin ve engelleri aşmak için her yolu denemenin mübah olduğunu; böylece başarıya ulaşılacağını gösterdi.

En başarılı engelli  filmleri ve unutulmaz karakterleri

“Sol Ayağım” - Daniel Day-Lewis

İmkansızlıklar içinde inanılmazı başardı

Tüm vücudu doğuştan felçli Christy Brown’un,
sol bacağının felçten etkilenmediğini keşfetmesiyle hayata tutunmasını anlatan 1989 yapımı “My Left Foot/Sol Ayağım”da Brown’u canlandıran İngiliz aktör Daniel Day-Lewis En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü’nü kazanmıştı.
Christy Brown içindeki yeteneği sol ayağıyla birleştirerek şiirler, romanlar yazmaya başlar ve İrlanda edebiyatının en saygın isimleri arasına girmeyi başarır.
İmkansızlıklar içinde inanılmazı başaran bir rol üstlenen Daniel Day-Lewis, Christy Brown’ın gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan bu filmle sinema eleştirmenlerinin ve performansıyla ağlattığı izleyicinin takdirini fazlasıyla toplamış, çok beğenilmişti.

Haberin Devamı

En başarılı engelli  filmleri ve unutulmaz karakterleri

“İçimdeki Dans” ve “X-Men: Geçmiş Günler Gelecek” - James McAvoy

Yine tekerlekli sandalyede olacak

“INSIDE I’m Dancing /İçimdeki Dans” filminde kas distrofisi ve beyin felci yüzünden tekerlekli sandalyeye bağlı iki arkadaşın sıra dışı öyküsü anlatılıyor. 2004 yapımı filmde James McAvoy engellerin özgürlüğe getirdiği sınırları, yardım almadan yaşamanın zorluklarını sadece boynunu ve iki parmağını oynatarak seyirciye aktarıyordu. Pek çok eleştirmen onun için “Engellilere karşı insanın bakış açısını değiştirmeye iten bir karakter” yorumunu yaptı.
James McAvoy, 2014’te vizyona girecek olan “X-Men: Days of Future Past/X-Men: Geçmiş Günler Gelecek” filminde de tekerlekli sandalyeye bağlı Profesör Xavier’in gençliğini oynayacak.