07.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
CEREN SIRDAR ceren.sirdar@milliyet.com.tr
Japon mutfağının geleneksel lezzeti suşiyi duymayan yoktur ama tatmayan ya da sırf yanlış bilgilerden dolayı “Asla yemem!” diyenler de çoktur. İstinye’de iki ay önce butik restoran olarak açılan Yada Sushi, bu tür önyargıları kırmaya ve bağımlılık yaratmaya kararlı.
Yada Sushi’de müşterilerin damak tadına uygun özel suşiler ile noodle ve et çeşitleri hazırlanıyor. Mekanın sahibi Sedat Zurnalı kapanan Mori Sushi’nin, Xuma’nın ve Türk Hava Yolları’nın eski çalışanlarından. Mori’deyken mutfağa ilk kez girmiş, yıllar içinde suşi alanında kendini geliştirmiş. Uzakdoğu ülkelerinde hiç bulunmamış ama Avrupa’daki birçok suşi restoranını gezip İstanbul’da Japon eğitmenlerden ekibiyle birlikte ders almış.
“Suşiyi vazgeçilmez kılacak bir Japon restoranı gerekiyordu. Ben de eski Mori’nin sahibi Ari Duek danışmanlığında, oradaki ekibi de alarak bu butik restoranı açtım” diyor Zurnalı. Restoranda Filipin ve Tokyo restoranlarında çalışan Filipin kökenli bir şef ile bir Türk şef bulunuyor. Yada ismi ise Japoncada güç veren, değerli taş anlamına geliyor.
Kendi suşinizi kendiniz yapın
Sedat Bey “Eskiden suşi pek tercih edilmezdi. Artık öğle yemeklerinde, iş toplantılarında hatta aile yemeklerinde bile suşiyi tercih ediyorlar” diyor. Yada Sushi’de hem ilk defa suşi deneyeceklere hem de suşi müdavimlerine uygun pek çok suşi çeşidi hazırlanıyor. “Suşi çiğ balıkla yapılıyor, ben asla yiyemem”, “Wasabi çok acı oluyor, ben onu tadamam”cılar da düşünülmüş. Mesela çiğ balık yemek istemiyorsanız, tornado crub roll ideal. İçinde yengeç eti, avokado, salatalık ve dışında çıtır patates var.
Mekanda diğer suşicilerden farklı olarak “Omakasa” adlı bir sistem uygulanıyor.
Bu sistemde kendinizi şefe bırakıyorsunuz; o bütün menüden derlediği bir konsept yaratarak siz dur diyene kadar pek çok çeşit hazırlıyor. Çeşit açısından sınır yok, dilerseniz malzemelerine karar verip şefe istediğiniz suşiyi de hazırlatabiliyorsunuz.
Suşi menüsünde karides, deniz tarağı, uçanbalık yumurtası, avokado, Japon mayonezi ile hazırlanan volcano roll’dan pişmiş somon, kızarmış hamur, unagi sosla yapılan sake teriyaki roll’a; levrek, somon, ton balığı, salatalık ve avokadolu Yada ebi roll’dan tunalı, yeşil soğanlı spicy tuna roll’a kadar pek çok çeşit bulunuyor.
Noodle da var tofu da
Suşi haricinde bir şeyler denemek isteyenler için de soya fasulyesi edemame; avokadolu, kızarmış tofu ve reyhanlı avokado tofu salata; karides, mantar ve mevsim sebzeli tempura; trüflü ızgara enginar, barbekü soslu susamlı bonfile ile karidesli, deniz mahsüllü, brokolili noodle’lar (Çin eriştesi) da bulunuyor. Menüde yer alan yiyecek ve içeceklerin fiyatları 8 ile 44 lira arasında.