Cumartesi Hırs peşinde değil iyilik peşinde koşuyorlar

Hırs peşinde değil iyilik peşinde koşuyorlar

05.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

10 yıldır iyilik peşinde koşarak sivil toplum kuruluşları için 35 milyon lira kaynak yaratan Adım Adım üyeleri, 12 Mayıs’taki New Balance Bozcaada Yarı Maratonu’na hazırlanıyor.

Hırs peşinde değil iyilik peşinde koşuyorlar

Adım Adım, yardım-severlik koşuları aracılığıyla sivil toplum kuruluşlarına (STK) destek olmak üzere 2008’den bu yana bağış toplayan bir oluşum. Bünyesinde TEMA’dan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na, AKUT’tan Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’na tam 40 STK barındırıyor. İstanbul, Antalya ve Bozcaada’da olmak üzere yılda üç maratona katılıyorlar. Bağış toplamak isteyen koşucuların tek yapması gereken, maratona kayıt yaptırdıktan sonra hangi STK için koşacağını belirlemek ve bunu kendi çevresine duyurmak oluyor. Dünyada da birçok örneği olan bu model, iletişim teknolojilerinin gelişimiyle hızla yaygınlaşan “eş-dost arası” (peer to peer) kaynak yaratma modeli olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Adım Adım’ın Dönem Başkanı Kıvanç Ergun, platform bünyesindeki STK’ların yıllık bireysel bağışlarının yüzde 40’ının yardımseverlik koşularından sağlandığını söylüyor. 2015’te kurulan İyilik Peşinde Koş platformu sayesinde bağış toplama süreci de dijitalleşmiş ve bağışların STK’lara aktarılma süreci hızlanmış: “Şu anda platformda yer almak üzere başvuran 55 STK’yı inceleme sürecindeyiz. Bunu yaparken de şeffaflık ve hesap verebilirlik kriterleri üzerinden değerlendiriyoruz. Adım Adım’ın arkasında gönüllülük esasıyla kurumsal bir şekilde çalışan 50 kişilik bir ekip var.”

Maratona katılmaya karar veren koşucu adayları, hem kondisyonlarını artırmaya hem de sosyalleşmelerine hizmet eden “Çaylak Antrenmanları”na katılıyor. İstanbul’da Maçka Parkı, Caddebostan Sahili, Florya ve Belgrad Ormanı antrenman için buluşma noktaları. Belgrad Ormanı’nda yedi yıldır her ayın ilk cumartesi günü, kalabalık eğlence koşuları da düzenleniyor. Ayrıca Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir’de de antrenmanlar yapılıyor. Ergun, koşmanın kendileri için bir amaç değil araç olduğunu hatırlatarak “Koşmak, bağışçı için de koşucu için de teşvik edici. Hem kendi sağlığınız için koşmuş oluyorsunuz hem de başkasının hayatına iyilik katmak için. Bir yandan da sorumluluk alıyorsunuz, ihtiyaç sahiplerine ve bağışçılarınıza söz vermiş oluyorsunuz. Bu yüzden biz kendimizi koşucu grubu olarak değil, iyilik peşinde koşanlar olarak görüyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Adım Adım, bugüne dek 40 binden fazla gönüllü koşucu ve 300 bini aşkın bağışçı aracılığıyla bünyesindeki STK’lara 35 milyon TL kaynak yarattı. Koşucular arasında, Çağan Irmak, Yiğit Özşener, İlker Ayrık’ın da bulunduğu ünlü isimler de var.

Bugüne dek en çok bağış toplayan STK’lar

Türkiye Omurilik Felçliler Derneği: 3478 koşucuyla 5.7 milyon lira

Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı:3591 koşucu 4.8 milyon lira

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı: 2441 koşucu 3.5 milyon lira

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı: 2146 koşucu 3.1 milyon lira