Cumartesi Kıramer Kıramer’e karşı!

Kıramer Kıramer’e karşı!

10.01.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ünlü kuaför Erdem Kıramer’in oğlu Emre Kıramer, açtığı Makas adlı dükkan için “Fiyatları mahallenizin kuaförü kadar ucuz, malzemeleri Erdem Kıramer kadar kaliteli. Bir kuafördeki en büyük lüks; güzel boyanmış ve istediğiniz modelde kesilmiş saçtır” diyor

Kıramer Kıramer’e karşı

Erdem Kıramer Türkiye’nin en ünlü kuaförlerinden biri. Mesleğe 13 yaşında çırak olarak başlamış. İlk salonunu 24 yaşında açmış. Şu an 14 salonun başında, 350 kişinin işvereni. Kıramer’in salonları lüks kategorisine giriyor. Fiyatlar pahalı, dekorasyona fazlaca para harcanmış, etrafta LCD televizyonlar var, papyonlu bir garson siparişinizi alıyor.
Bundan beş yıl önce Erdem Kıramer’in oğlu Emre Kıramer bu lüks hizmetleri ortadan kaldırarak daha uygun fiyatlı salonlar açmak istediğini söylüyor babasına. Babasının da onayıyla Ekip by Erdem Kıramer salonları kuruluyor. Bu yeni kuaför zinciri büyük ilgi görüyor.
Makas, Emre Kıramer’in son projesi. İleride hayata geçirilmesi planlanırken kriz süreci hızlandırmış. Makas’ta çalışanlar Erdem Kıramer Akademi’den mezun olan gençler. Fiyatlar hesaplı, mahalle kuaförü kadar. Ama “Ne içerdiniz?” diye soran garson beklemeyin. Çayınızı kahvenizi otomattan kendiniz alıyorsunuz. Salonda LCD falan da yok.
İlk salonunu Beşiktaş’taki Bahçeşehir Üniversitesi binasının karşısında açan Emre Kıramer, Makas’ı anlatırken çok heyecanlı. Röportaj sırasında dahi salona giren her müşteriyle ilgileniyor, onları “doğru kişiye” yönlendiriyor.


Fiyatlarınız Erdem Kıramer ve benzer kalitedeki kuaförlere göre kat be kat düşük. Onlardan daha ucuz boya ve malzeme mi kullanıyorsunuz?
Hayır, aynı kalitede. En pahalı boyayı, en pahalı şampuanı kullanıyorum. Erdem Kıramer salonları 150 bin avroya mal oluyor. Yani metrekaresi 1000 avroyu buluyor. Çünkü çok lüksler. Ama artık daha ne yapacağız? Tezgahlar altından mı olacak? Bana kalırsa kuaför salonlarındaki en büyük lüks; güzel boyanmış ve istediğiniz modelde kesilmiş saçtır. Müşteriyi memnun etmek için bir kuaför salonuna yüz binlerce dolar yatırım yapmaya gerek yok. Ben Makas’ı 40 bin dolara mal ettim.

“5 kez fön çektirene 1 fön bedava. Arkadaşını getirene yüzde 50 indirim var”

Saç boyama ve kesim ne kadar Makas’ta?
Mahallenizin kuaförleri kadar ucuzuz ama Erdem Kıramer kadar kaliteliyiz. Boyama Erdem Kıramer salonlarında ortalama 120-150 YTL’dir. Röfle ise 350 YTL’den başlar. Makas’ta saç kesim 30 TL. Boya 45 TL. Röfle 70-90 TL arasında. Fön 9 YTL. 5 kez fön çektirene 1 fön bedava. Arkadaşını getirene yüzde 50 indirim uyguluyoruz. Fiyatlarımızın bu kadar düşük olmasının bir nedeni de çalışanlar. Tünel’deki Erdem Kıramer Akademi’de Almanya’dan gelen kuaförlerden ders alan ve sonrasında mezun olan gençlerle çalışıyoruz.

Akademi ne kadar sürede mezun veriyor?
Altı veya dokuz ayda. Türkiye’deki kuaförler önce çıraklık yapıyor, yerleri süpürüyor. Arada iki tokat yiyor. 9-10 yılda bir yere geliyorlar. Akademi altı ayda adam yetiştiriyor. 9 yılı 6 aya indiriyoruz ama tabii tecrübe eksikliği var. Akademiden mezun olanları salonlarımıza yerleştirdiğimizde çatışmalar yaşandı. Uzun yıllar sonunda tırnaklarıyla bir yere gelenler duruma sinirlendi. Makas’ın kadrosu Erdem Kıramer’de 30 yıllık tecrübeye sahip çalışanlarımızla rekabet edebilecek düzeyde. Gençler, hevesliler, idealistler ve dünyadaki trendleri takip ediyorlar. 30 yaş altındaki kuaförlerin rekabet ettiği Wella Trend Vision yarışmasının Türkiye ayağında üç yıldır arka arkaya Erdem Kıramer Akademi öğrencileri birinci oluyor.

“Erdem Kıramer salonlarında çalışanlar Makas’ın fiyatlarını duyunca tırnaklarını çıkardı”

Kasa aynı kasa ama bu fiyatlarla babanızın pahalı salonlarından müşteri çalacaksınız.
Tüm salonlara rakibim. Babamınki de dahil. Babamın müşterisi çok sadıktır. 30-35 yıldır müdavimi olanlar var. Tabii onlardan da Makas’a gelen olacaktır ama benim müşterim daha genç, modern, yeniliğe açık kadınlar olacak. Erdem Kıramer salonlarının müşterileri arasında 30 yaş altı kadınların oranı azdır. Makas onlar için iyi bir adres.

Erdem Kıramer salonunda çalışan kuaförler sizin fiyatlarınızı duyunca “Eyvah müşterimi kaybedeceğim” diye tedirgin olmuyor mu?
Onlara Makas’ı ve fiyatlarını anlatırken çalışanlar hafif tırnaklarını çıkararak dinledi. Özellikle genç müşterisi olanlar bu kadar ucuz fiyatları duyunca benim müşterim acaba oraya gider mi gibi bir tedirginlik yaşamıştır tabii. Ama bunlar normal. Babamın zamanında ustalar boyaları önlüklerin ceplerinde saklarmış. Çırak rengini görmesin diye. 40 yıl sonra benim müşterim anlayışından bizim müşterimiz anlayışına geçtik. Bizim tüm salonlarımızdaki bilgisayar siteminde müşterilerin hangi tarihte nasıl bir modelde saç kestirdiği ve saçını hangi renge boyattığı görülür. Tüm bilgiler paylaşılır.


Kıramer Kıramer’e karşı



“Babamın 40 yılda bir yere getirdiği markayı sürekli didikliyorum”
Babanızla çalışmak nasıl bir şey? Çatışmalar, kavgalar yaşanıyor mu?
Babam bir yıldız. Onun gibiler 40 yılda bir çıkıyor. Ayrıca vizyon sahibi. Ekip by Erdem Kıramer’in ilk şubesini Erdem Kıramer Etiler’in 50 metre ötesine açmıştım. Herkes “Nasıl yaparsınız bunu? Markaya zarar vereceksiniz” dedi. Babamsa “Hiç problem yok, alt marka markamı daha da güçlendirecek” cevabını verdi.
Babamla çalışmak zordur. İkimiz de işi çok sahipleniyoruz. Babam bana kalırsa müthiş bir iş çıkarıyor. Onun 40 yılda bir yere getirdiği markayı sürekli didikliyorum. Ama o buna izin veriyor. Bana çok güvenmesinden kaynaklanıyor bu. Anlayışlı davranıyor. Bana hata yapma lüksü veriyor. Ona çok teşekkür ediyorum sınırları zorlamama izin verdiği için.

Babanız hâlâ saç kesiyor. Siz elinize makası hiç aldınız mı?
Hayır. Ben işletme okuduktan sonra Washington’da MBA yaptım. Ama amacım hep babamla birlikte, kuaför salonlarımızda çalışmaktı. Hatta tezimin konusu Toni&Guy’dı. Bu ünlü kuaför zincirini inceleyen bir tezle mezun oldum okulumdan.

İpek Kıramer anneniz. Ondan öğrendiklerinizin nasıl bir katkısı oldu işinize?
Babam “Estetik gözünü annenden almışsın” der. Annemin estetik gözü müthiştir. Tüm salonların fotoğraf çekimlerini ve dekorasyonunu ben yapıyorum. Bu beceri annemden geçmiş bana.


“Saç boyu erkek saçı kadar kısa. Platin sarısı moda”

2009 saç modasında neler var?

Kısa ve platin renkteki saçlar moda. Boylar erkek saçı diyeceğimiz kısalıkta.
Altın sarıların trendi bitti. Soğuk tonlar, beyaza yakın platinler gözde. Platinin viyole, pembe ve mor yansımalı hallerini de göreceğiz. Uzun saçlarda kızıl ve bakır tonları tercih edilecek.