Kısırlaştırma ömrü uzatıyorEv hayvanınızın yavrularına bakmakta zorlanacaksanız, veteriner hekimler doğum kontrol yöntemi olarak kısırlaştırmayı seçmenizi öneriyorlar. Zira kısırlaştırma hayvanın ömrünü de uzatabiliyorFERDA AKYOLEvcil hayvanların kısırlaştırılması hayvanseverler arasında tartışmalı bir konu. Bazı hayvanseverler kısırlaştırmayı savunuyor ama bir kısmı hayvanın elinden annelik / babalık hakkının alınmasına karşı çıkıyor. Her iki görüşün buluşma noktası ise sokak hayvanlarının kısırlaştırılması. Zira onlar zaten zor koşullar altında bir hayat sürdürüyor. Üremeleri, sokaklarda sefil olan hayvan sayısının artması anlamına geliyor.
Veteriner hekimler ise hayvanlarda doğum kontrol yöntemi olarak kısırlaştırmadan yana. Evdeki hayvanınızın doğum yapmasını istiyorsanız eğer, kısırlaştırma tarihini ilk doğumdan sonraya erteleyin. Ama eğer hiç yavru istemiyorsanız, hayvanınızın kızışma tantanasını önlemek için ilk kızgınlık döneminden önce, yani 6 aylıkken kısırlaştırma operasyonu yaptırmanız mümkün.
Kısırlaştırma kilo aldırır Veteriner hekimler kısırlaştırmanın evcil hayvanların ömrünü de uzatabileceğini söylüyorlar. Zira kısırlaştırılmamış dişilerde
hamilelik ve yalancı hamileliğin yanı sıra meme tümörlerine sıkça rastlanıyor. Oysa ilk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırılan hayvanlarda meme tümörü riski
yüzde 1’e kadar düşüyor. Evcil hayvanlarda rastlanan uterus enfeksiyonu, yumurtalık kistleri de kısırlaştırma ile önlenebiliyor.
Çiftleşemeyen erkek hayvanlarda ise prostat büyümesi, prostat tümörü, sancı, kabızlık gibi problemler ortaya çıkıyor. Kızgınlık döneminde huysuzlaşan ve sinirlenen hayvanların sahiplerini umursamamaları, evin içine püskürterek kendi alanlarını belirlemeleri ve kızışan karşı cinse ulaşmak için evden kaçmaları sık rastlanan durumlar.
Veteriner hekimler kısırlaştırma sonrasında hayvanın beslenme alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Artık fazla enerji harcamayan hayvana verilen
yemek miktarının azaltılması gerekiyor. Hayvanın kilo almasını engellemek için de egzersize daha fazla zaman ayrılması öneriliyor.
Veteriner Hekim Gülay ErtürkTakvim yöntemiyle doğum kontrolü... Hayvanlar sadece soylarının devamı için çiftleşirler. Bu nedenle yılda iki kere olan kızgınlık dönemleri dışında cinsel ilişkiye girmezler. Kızgınlık döneminin süresi hayvandan hayvana değişiyor ama normalde 9-10 gün sürüyor. Takvim yöntemi ile doğum kontrolü için kızgınlık döneminden sonraki 10 günde hayvana karşı cinsi yaklaştırmayın. Ancak biz hayvanlarda takvim yöntemini önermiyoruz. Hayvanın sağlığı ve istenmeyen gebeliklerin engellenmesi için en iyi yöntem yumurtalıkların alınarak üremesinin engellenmesi, yani kısırlaştırma. Kısırlaştırma için hayvanlarda belirli bir yaş sınırı yok.
CUMARTESİ