Cumartesi Neşet Ertaş’ın memleketi KIRŞEHİR

Neşet Ertaş’ın memleketi KIRŞEHİR

23.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara’ya 240, Kayseri’ye 130 kilometre uzaklıktaki Kırşehir’e gittiğinizde büyük usta Neşet Ertaş’ın mezarına ve robotunun olduğu müzeye mutlaka uğrayın!

Neşet Ertaş’ın memleketi KIRŞEHİR

Kırşehir tarihi boyunca Anadolu medeniyetlerinin önemli merkezlerinden biri oldu. Hitit, Pers devletleri, Roma ve Bizans’a tanıklık eden şehir, 13’üncü yüzyıldan itibaren ise Selçuklu İmparatorluğu’yla yeni bir çehreye kavuştu. Dönemin en önemli ilim adamı Ahi Evran Veli’nin Kırşehir’de ikamet etmesi belki de kentteki yaşamın akışını değiştirdi. Ahi Evran’ın mirasıyla Osmanlı devletine kadar uzanan “Ahilik Teşkilatı”nın da temelleri atılmış oldu.

Haberin Devamı

1200’li yılların sonunda Kırşehir Emiri olan Gökbilimci Nurettin Cibril Bin Cacabey ise kendi adını verdiği medresesini burada kurdu. Şu anda bu medrese camii olarak kullanılıyor. İlk “Astronomi Okulu” olmasıyla övünülen bu merkez için müzeleştirme planları da var.

Neşet Ertaş’ın memleketi KIRŞEHİR

Aklınızda olsun

Kırşehir’in kültürel geçmişi de vurguyu hak ediyor. “Garipname” eserinin sahibi, Öz Türkçe’ye verdiği önemle tanınan Aşık Paşa, Kırşehirli’ydi. Kültürümüzün önemli isimlerinden Yunus Emre’nin kısa bir süre de olsa Kırşehir’de yaşadığını duymuşsunuzdur.

Ve tabii ki Neşet Ertaş… Ustanın kabrini ziyaret etmek Kırşehir’de yapılması gerekenlerden biri örneğin… Fakat her ziyaretçinin ustanın kabrindeki çiçekleri sulamak istemesi de mezarın birkaç kez çökmesine neden olmuş. Kabri ziyaret ederseniz bu ayrıntıyı aklınızda tutmanızda fayda var.

Haberin Devamı

Bozkır’ın Tezenesi; “Yalan Dünya”, “Cahildim Dünyanın Rengine Kandım”, “Neredesin Sen”, “Gönül Dağı” gibi eserlerin yaratıcısı Ertaş’ın saz çalıp, türkü söyleyen robotunu da Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi’nde görebilirsiniz.
Neşet Ertaş’ın adı şehirde yeni yapılan kültür merkezinde de yaşıyor. Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin aktardığına göre bu merkeze isminin verilmesi için Neşet Ertaş’tan izin istendiğinde, kendisi büyük bir tevazu göstererek “Ben kimim ki?” diye sormuş. Bahçeci, Ertaş’ı ikna ettiklerini anlattı. Neşet Ertaş Kültür Merkezi, bugünlerde şehre gelecek yapımları bekliyor. Belediye Başkanı Bahçeci önemli tiyatro oyunlarının da şehirde sahne almasını istediğini söylüyor.

Neşet Ertaş’ın memleketi KIRŞEHİR

NERELERİ GEZMELİ?

- Mucur Yeraltı Şehri: M.S. ikinci yüzyılda Hristiyanlığın bu coğrafyada hızla yayıldığını biliyoruz. Kapodokya
bölgesinde de bulunan, Hristiyanlar’ın yoğun baskıdan korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı pek çok yeraltı şehrinin benzerleri de Kırşehir’de bulunuyor. En önemlileri Mucur Yeraltı Şehri, Kepez Yeraltı Şehri ve Dulkadirli Yeraltı Şehri’dir.
- Ahi Evran Camii: Ünlü ilim adamı Ahi Evran’ın adını taşıyan camiyi ziyaret etmeden Kırşehir’den ayrılmak istemezsiniz. Caminin bulunduğu bölgede önemli kültürel atılımlar da yapılıyor. En önemlisi Ahi Evran ve Ahilik Teşkilatı’nın tanıtılacağı müze olacak.
-Aşık Paşa Yatırı: Eserlerinde Türkçeyi kullanan, 10 bin 613 beyitlik “Garipname” adlı eseri yazan Aşık Paşa’nın türbesi Ankara-Kayseri karayolu üzerinde görülebilir. Aşık Paşa’nın sandukasının bulunduğu türbe Anadolu Selçuklu Süsleme Sanatı’ndan da örnekler sunuyor.
- Hılla Gölü: Hılla Gölü’nün yakınında inşa edilen restoranda güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.
- Üçayak Kilisesi: Taburoğlu Köyü yakınlarında bulunan, Bizans dönemi kilisesinin 11. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Eser, Bizans’ın başkent mimarisini yansıtıyor.

Haberin Devamı

Neşet Ertaş’ın memleketi KIRŞEHİR