Cumartesi Yazın en masum tatlısı: Dondurma

Yazın en masum tatlısı: Dondurma

16.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı olan dondurma hem az kalorili hem bir mutluluk kaynağı hem de çok iyi bir tatlı seçeneği

Yazın en masum tatlısı: Dondurma

Yaz ve tatlı dendiğinde ilk akla gelen şey dondurma olsa gerek. Nasıl akla gelmesin? Her yılın bir önceki yıldan daha sıcak olduğu günümüzde dondurma hem sağlıklı hem de hafif ve serinletici bir tatlı olarak gönlümüzü çalıyor. Zaten bir de yaz aylarında malum kilo problemi, bikini giyme, fit görünme derdi almış başını gidiyor. Diyetler yapılıyor, spora gidiliyor... Bu kadar uğraştıktan sonra gün içerisindeki küçük kaçamaklarda, tatlı molalarda ağır şeyler yemek yaptığımız her şeyi sıfırlamak demek. Hiç öyle “Ben kaçamak yapmam” demeyin çünkü o tatlı molalar mutlaka veriliyor, insanın canı o an, onu çok mutlu edecek o küçük kaçamağı mutlaka istiyor. İşte bu tatlı molalar için de çok iyi bir alternatif aslında dondurma.

Haberin Devamı

Düşük oranlı kalori

Yazın en masum tatlısı: Dondurma

Üstelik günlük enerji ihtiyacınıza göre iki top dondurma ya da paketli bir adet dondurma tercih edebilirsiniz mesela. Hatta aynı şeyi yemek ama daha az kalori almak istiyorsanız paketli dondurmaların mini boylarını da rahatlıkla yiyebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre dondurmanın kalori değerinin un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla düşük olduğu ya da bisküvi, çikolata ve benzeri atıştırmalıklara kıyasla enerji içeriği ve enerji yoğunluğu bakımından genellikle daha az olduğu ortaya çıkmış.

Örneğin günlük 2000 kcal enerji baz alındığında bir adet çikolata kaplı mini dondurma en fazla 140 kalori olup günlük enerji gereksiniminin sadece yüzde 7’sini karşılıyor. Veya bir adet mini boy bisküvili dondurma ortalama 90 kalori olup günlük enerji gereksiniminin sadece yüzde 4.5’ini karşılıyor.

Haberin Devamı

Şerbetli tatlılara göre daha masum

Sadece tatlı molalar için değil tabii, genel olarak atıştırmalık ve ara öğün için de iyi bir seçenek dondurma. Her ne kadar çok fazla dikkat etmesek, çoğu zaman unutsak da yeterli ve dengeli bir beslenme için vücudumuzun karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi tüm besin öğrelerinden her gün gerekli düzeyde alması gerektiği bir gerçek. Bu anlamda dondurma içeriğinde protein ve karbonhidratın yanı sıra A, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineralleri barındırmasıyla ara öğünlerde yenebilecek sağlıklı bir sütlü tatlı seçeneği oluyor. Yani yemeğin üstüne ara öğün diye ağır ve şerbetli tatlılar yerine dondurma yemek daha sağlıklı ve iyi.

Üstelik dondurmanın 1 porsiyon kalori değeri, şerbetli tatlılarla kıyaslandığında çok daha masum. Özellikle sütlü ve meyveli seçenekleri daha da az kalori içeriyor. Yani dondurma önerilen miktarda tüketildiğinde hem içeriğindeki vitamin mineral yoğunluğu hem de kilo kontrolüne yardımcı olma özelliğiyle kişinin kendisini ödüllendirebileceği
hafif, serinletici ve yazın en fit tatlısı olmaya aday!

Mutluluk kaynağı dondurma

Dondurmanın bir diğer cazip yanı ise beyindeki haz merkezini (Orbitofrontal Corteks) uyararak keyif ve mutluluk vermesi. Dondurma yemek beyinde mutlulukla ilgili bölgeleri harekete geçiriyor. Bu durum Londra Psikiyatri Enstitüsü’nün 2005 yılında yaptığı bir araştırmaya göre şöyle açıklanıyor: “Soğuk, ağızda hissedildiğinde serinletici ve susuzluğu giderme mekanizmasına etki ediyor ve kişinin keyifli bir deneyim yaşamasını sağlıyor.”

Haberin Devamı

Çalışmalar, beyindeki haz merkezinin dondurma yenildiği zaman aktif olduğunu gösteriyor. Böylece kişi kendini iyi hissedip mutlu olduğu için daha sağlıklı oluyor. Ayrıca bu durum psikolojik fonksiyonlarda da pozitif anlamda iyileşme sağlanmasına sebep oluyor. Üstelik çalışmalar, küçük ve aralıklı mutlulukların bizi, büyük ve daha nadiren olanlardan daha çok mutlu ettiğini gösteriyor.

Hijyene dikkat

Yazın tüm besinlerin sıcaktan dolayı olağandan daha çabuk bozulduğunu da unutmamak gerek. Özellikle süt ürünleri ürünleri çabuk bozulan ve faydalı özelliklerini hızla yitiren gıdalardır. Hijyenik olmayan koşullarda üretilen veya uygun olmayan şartlarda saklanan dondurmalarda zararlı bakteriler üreyebildiğinden yaz başta olmak üzere aslında her mevsim sağlığı tehdit edecek risk oluşturabilir.

Bu anlamda dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olmaktır. Bu yüzden besin etiket bilgileri paket arkasında belirtilen, hijyenik koşullarda üretilmiş güvenilir markalı dondurmaları tercih etmek güvenli olacaktır. Çünkü denetimsiz ve kontrolsüz olarak üretilen dondurma çok ciddi sağlık riski oluşturur. Hijyenik şartlarda üretilmiş ve uygun koşullarda soğuk zinciri kırılmadan saklanan paketli dondurmalar ise gönül rahatlığı ile tercih edilebilecek güvenli besinlerdir.