Cumartesi Yeniköy'de bir İsviçreli

Yeniköy'de bir İsviçreli

20.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeniköy'deki Swiss Cafe-Restaurant'ı doğru dürüst bir ortamda, doğru dürüst yemek yemek isteyenlere tavsiye ederim

Yeniköyde bir İsviçreli

Boğaz yolu üzerinde, Shell benzin istasyonunun hemen karşısındaki parkın içinde bulunan Swiss Cafe-Restaurant öyle klasik kahvelere, lokantalara benzemez. Gerçek anlamda butik bir kahve ve lokantadır. Zaten topu topu 10 masası var. Özelliği, mutfak sorumluluğunu Ursula Yazıcı'nın sürdürmesi, müşterilerle Aydın ve Ursula Yazıcı'nın teker teker ilgilenmesi.Swiss Cafe-Restaurant'a genelde burayı bilenler, sevenler gider. Masa sayısının azlığı nedeniyle rezervasyon (0212 223 27 77) ile gidilir. Kapısı her zaman kapalıdır. Kapıyı kapalı görünce "Aaaaa, burası kapalı!" dememek gerekir. Kapı zili çalındığında kapı açılır. İstanbul'da, Yeniköy'deki Ursula Yazıcı hanımın İsviçre kahvesi ve lokantasını anlatacağım size... Aydın Yazıcı İngiltere'de okurken İsviçreli Ursula hanımla tanışmış. Evlenmişler. Türkiye'ye dönmüşler. Yeniköy'de önceleri oturdukları, içinde yaşadıkları evi daha sonra bir İsviçre kahvesi ve lokantasına dönüştürmüşler. Kendileri bir başka yere taşınmış. Yeniköy'deki o küçük binanın kapısında dokuz yıldır Swiss Cafe-Restaurant yazıyor. Küçük, dar ve uzun binanın giriş katının arkasında güzel bir bar tezgahı vardır. Hafta sonları gün boyu bu tezgah başında, Yeniköy sakinleri buluşur, sohbet eder. Bir bardak şarap veya bir fincan kahve içer. Bir zamanlar başyazarımız Güneri Cıvaoğlu, her hafta sonu öğle saatlerinde tezgahın başında olurdu. Yeniköy'den taşınalı bu zevki tadamıyor.Binanın birinci katı mutfak, üst katı ise salon. Salonun en cazip masası ise arka bölümdeki uzun masa. Dost arkadaş gideceklere bu masa tavsiye olunur.Swiss Cafe-Restaurant her gün saat 11.00'de açılıyor. Servis gece yarısına kadar devam ediyor. Gün boyu yemek yemek de Ursula hanımın özel yapım pastalarını, kurabiyelerini yiyerek çay, kahve içmek de mümkün.Ursula ve Aydın Yazıcı klasik müziğe, caza meraklı. Çok zengin kayıt koleksiyonları var. Bu nedenle kahvede sadece yemek ziyafeti yok, müzik ziyafeti de var.Ursula ve Aydın Yazıcı'nın bir başka özelliği kaliteli şarap merakları. Türkiye'ye ithal edilen şarapların en kalitelilerini kavlarında bulunduruyorlar. Bunlara ek olarak kendileri de şarap ithal ediyor. Kaliteli yabancı şarapların bir bölümü, bizim yerli şarap fiyatından içilebiliyor.Gelelim yemek çeşitlerine. Mekanın bir köşesi İsviçre usulü peynir ve şarküteri köşesi haline getirilmiş. İthal malı peynir çeşitleri (Gouda peynirinin bile üç çeşidi var), ithal malı bresola, prosutto, jambon çeşitleri "fresh cut" (istek üzerine kesilerek) servis ediliyor (50 gramlık porsiyonları 18-20 YTL). Müzik ziyafeti de var Ursula hanım yapımı soğanlı ekmek ile (soğan parçacıkları zeytinyağında pembeleştirildikten sonra ekmeğe katılıyor) peynir ve şarküteri tabağı eşliğinde şarap yudumlamak pek zevkli oluyor.Şarap uzmanı Gökhan Çatmaz'ın tavsiyesi ile Karagözoğlu'nun ithal ettiği İtalyan şarabı Poggio alla Badiola'yı gene Karagözoğlu'nun ithal ettiği Avusturya bardağı Riedel içinde içtik. Pek hoşumuza gitti.Kafenin özel yemeği İsviçre fondüsü (Peynir fondüsü 22, et ve tavuk fondüsü 24 YTL). Ödül kazanan çorbası ise fındık çorbası (10 YTL). Çok değişik ev makarnaları var (19 YTL). Raviyoli (22 YTL) ve risotto (24 YTL) beğenilen yemek çeşitleri. Et yemeği olarak Viyana usulü şnitzeli pek güzel hazırlıyorlar.Ursula Yazıcı pasta ve kurabiye çeşitlerinde iddialı. Çok güzel İsviçre usulü pastalar hazırlıyor. Cheesecake'i de nefis. Özel tatlısı Vermicelle, kestane püresi, beze vanilyalı dondurma ve çikolata sosu ile hazırlanıyor (15 YTL).Küçük lokantada servise Hasan Gürer yardımcı oluyor. Servis hızlı, düzgün ve saygılı.Doğru dürüst bir ortamda, doğru dürüst yemek yemeye meraklı olanlara tavsiye edilir. Servis hızlı ve saygılı