Dünya 1 yıl ömrü kaldığını öğrenince yaptığı tek şey bu oldu! Şimdi tüm dünya tanıyor

1 yıl ömrü kaldığını öğrenince yaptığı tek şey bu oldu! Şimdi tüm dünya tanıyor

22.10.2022 - 06:44 | Son Güncellenme:

"1960 yılının ocak ayıydı. Doktorların dediğine göre yaşayacağım bir kış, ilkbahar ve yaz vardı. Yaprakların kurumasıyla ölecektim..." Genç adam bu cümleleri yazdığında 12 ay sonra öleceğini öğrenmişti ve aklında yapmak istediği tek bir şey vardı! Bunu gerçekleştirdiğinde ise artık tüm dünya onu tanıyordu.

1 yıl ömrü kaldığını öğrenince yaptığı tek şey bu oldu Şimdi tüm dünya tanıyor

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - Anthony Burgess 1917’de Manchester’da doğdu. Müzisyen bir anne ve hem müzisyenlik yapan hem de ansiklopedi satarak geçimini sağlayan bir babanın çocuğuydu. Babası I. Dünya Savaşı’nda orduya ücretli asker olarak katıldı. Burgess’i derinden etkileyen ve hayatı boyunca ortaya koyduğu eserlerde izlerine rastlanan annesi ise o doğduktan kısa bir süre sonra tüm Avrupa’yı kasıp kavuran İspanyol gribi salgınında teyzesiyle birlikte hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

O HABERLE HAYATI DEĞİŞTİ

İlk bestesini 18 yaşında yapmış ve Manchester Üniversitesi'nde eğitim görüp 1940'ta İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştu. 1940'tan 1946'ya kadar Kraliyet Ordusu Tıbbi Birlikleri ve Ordu Eğitim Birlikleri'nde görev yaptı. 1942'de ilk karısı Llewela (Lynne) ile evlendi. Hayatının dönüm noktasını aslında eşi sayesinde yaşayacak, her şeyi Lynne için yapacaktı. Malezya’nın Malaya eyaletinde yaşayan Lynne ve Burgess daha sonra Malezya’nın yanıbaşındaki Brunei'ye taşındı. Ancak 1959'un sonlarında Burgess bir sınıfta ders anlatırken yere yığıldı. 42 yaşına kadar eğitimcilik ve müzisyenlik olan kariyeri hastanede aldığı bir haberle değişti.

Anthony Burgess 1959’da hastaneye kaldırıldığında ölümcül bir tümörü kafasının içinde taşıdığını öğrendi. Doktorlar Burgess’e en fazla 1 yıl daha yaşayabileceğini söyledi. Ancak Burgess’in çok sevdiği karısına ne bırakabileceği maddi bir birikimi ne de bir mülkü vardı. Bunu sağlayabilmenin bir yolunu düşündü.

1 yıl ömrü kaldığını öğrenince yaptığı tek şey bu oldu Şimdi tüm dünya tanıyor
Anthony Burgess

ÖLÜMÜN KIYISINDAN YAZARLIĞA

Haberin Devamı

Yaptığı plana göre yazdıklarıyla karısına telif haklarını devredebilir ve baskıdan edineceği gelirle onun kalan yaşamını rahat geçirmesini sağlayabilirdi. İşte bu amaçla yola çıkan Burgess, dünyaca ünlü romanı 'Otomatik Portakal' da dahil olmak üzere 1 yıl içinde kafasındaki kocaman bir tümöre rağmen 5 kitap yazdı. Ancak onu hiç hesaba katmadığı bir sürpriz bekliyordu. Yazarak geçen 1 yılın ardından, tekrar kontrole gittiğinde beynindeki tümörün artık etkisini kaybettiğini yani öldürücü etkisinin azaldığını öğrendi. Öyle ki tümör yıllar içinde Burgess’in hayatından tamamen çıktı. Takvimler 1968’i gösterdiğinde yazarın 4 yaşında bir oğlu vardı. Karısı Lynne ise hamileydi ve ikinci çocuklarını bekliyorlardı. Ancak işler istedikleri gibi gitmedi.

ÖNCE ÇOCUĞU, SONRA DA KARISI GİTTİ

Burgess ölmemişti; hastalığını yenmiş ve güzel bir hayata adı atmıştı. Üstelik artık sadece müzisyen ya da eğitimci değil, aynı zamanda bir yazardı. Fakat hamile karısı dört Amerikalı kaçak tarafından uğradığı tecavüz sonrası bebeğini kaybetti. Burgess’in 3 romanı Fransızcadan İngilizceye birlikte çevirdiği karısı o olaydan sonra bir türlü iyileşemedi ve çiftin oğulları 4 yaşındayken Lynne hayata gözlerini yumdu.

1 yıl ömrü kaldığını öğrenince yaptığı tek şey bu oldu Şimdi tüm dünya tanıyor
'Otomatik Portakal' (A Clockwork Orange) filminden bir sahne

Anthony Burgess çok sevdiği karısına veda etti. Daha sonra İtalyan kontes ile evlendi. Lynnela başlayan yazarlık serüveni hayatı boyunca devam etti. Öylesine bir kimliğe sahipti ki  artık kimse onu gerçek mesleğiyle tanımıyordu. Burgess bundan duyduğu rahatsızlığı ise verdiği bir röportajda şu şekilde dile getirdi:

Haberin Devamı

"Keşke insanlar beni müzik yapan romancı yerine, roman yazan müzisyen olarak tanısalardı."

Hatta Burgess, yönetmen ABD'li Stanley Kubrick tarafından da 1972'de filme uyarlanan 'Otomatik Portakal' (A Clockwork Orange) için aldığı övgülere karşılık onu '3 hafta içinde para için yapılan minik bir zeka gösterisi' olarak tanımladı. Yazarlık her ne kadar dilbilimci, eleştirmen, çevirmen, şair, müzisyenlik vasıflarının önüne geçse de Anthony Burgess, 25 Şubat 1917’de başlayan ve 43 yaşında beyin tümöründen son bulması beklenen hayatına 50’nin üzerinde kitap, 250 kadar beste sığdırdı. Akciğer kanserine yakalanan yazar 22 Kasım 1993’te 76 yaşında hayatını kaybetti.