Dünya 10 milyon dolar fidye isteyen korsanlar gizli dosyaları ifşaya başladı

10 milyon dolar fidye isteyen korsanlar gizli dosyaları ifşaya başladı

10.11.2022 - 14:13 | Son Güncellenme:

Ülkenin en büyük sağlık sigortası kuruluşu Medibank'ın başbakan dahil 9.7 milyon müşterisinin verileri çalınmıştı.

10 milyon dolar fidye isteyen korsanlar gizli dosyaları ifşaya başladı

Avustralya'nın en büyük sağlık sigortası kuruluşu Medibank'ın 9.7 milyon müşterisinin sağlık bilgilerini çalan internet korsanları, fidye talebinin kabul edilmesi için uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, cinsel yolla bulaşan hastalık ve kürtaj dosyalarını yayımlamaya başladı.

Haberin Devamı

Başbakan Anthony Albanese'in de müşterileri arasında olduğunu açıkladığı şirket, siyasetçilerden aktörlere, medya yüzlerinden aktivistlere kadar Avustralya'nın en ünlü kişilerinin kişisel verilerinin yanı sıra bütün sağlık bilgilerini tutuyordu.

Hacker grubu, "dark web" diye bilinen, takibi zor internet ortamında 10 Kasım'da yayımladığı bilgileri "iyi liste" ve "yaramaz liste" başlıklarıyla ikiye ayırdı.

İkinci listede uyuşturcu bağımlılığı, aşırı alkol alımı ve AIDS hastalığı içeren dosyalar var. Örneğin, F122 koduyla belirtilen dosyalar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sistemine göre, "esrar bağımlılığı" tedavisi için kullanılıyor.

Adı bilinmeyen korsan grubu, fidye talebinin detaylarını açıklamadı ama şu ifadeyi kullandı:

Haberin Devamı

"Toplumdan fidye hakkında sorular geliyor, miktar 10 milyon ABD Doları. İndirim yapabiliriz... 1 müşteri=1 dolar."

BBC, korsanların dosyaları ifşa ettiği forumun Rus hacker grubu REvil'le ilişkili olduğuna dair iddiayı aktardı.

Sızıntıların geçen ay başlamasından beri fidye ödemeyi reddeden Medibank'ın CEO'su David Koczkar yasadışı ifşaatı kınadı:

"İnsanların özel bilgilerini para koparmak için silah haline getirmek habislik ve toplumun en hassas üyelerine saldırıdır."

Avustralya Federal Polisi, internet korsanlarının yakalanması için Siber Komutanlık bünyesinde özel sektörden destekle kurulan ekiple başlatılan operasyonda, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve diğer ülkelerin uzmanlarıyla işbirliği yapıldığını açıkladı.

AFP Siber Komutanlık Komiser Yardımcısı Justine Gough, fidye talebiyle karşılaşanları kendilerine başvurmaya davet ederek şöyle dedi:

"Şantaj bir suçtur ve finansal kazanç için kişisel bilgiyi kötüye kullananlar 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilir."

Medibank, 1,8 milyon yabancı müşterisinin de olduğunu duyurmuştu.

Eski FBI ve ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Teşkilatı ajanı Dennis Desmond, haber ajansı AFP'ye açıklamasında, Avustralya'nın seçilmesinin özel anlamı olmadığını söyledi:

"Çok yazık ama Avustralya'nın diğer gelişmiş Batı ülkelerinden daha savunmasız olduğunu sanmıyorum."

Haberin Devamı

Desmond, kime ait olduğu belirlenebilen sağlık dosyalarının internet korsanları için hazine anlamına geldiğini söyledi.

Kaynak: Independent Türkçe