Dünya 430 milyon kez hıçkıran adam! 68 yıl her yolu denedi, 1 günde kurtuldu

430 milyon kez hıçkıran adam! 68 yıl her yolu denedi, 1 günde kurtuldu

29.06.2023 - 06:35 | Son Güncellenme:

Kimi zaman nefesimizi tutarak kimi zaman korkutularak geçmesini beklediğimiz hıçkırık daha anne karnındayken başlıyor. Ancak bir hıçkırığın yıllarca sürmesi oldukça şaşırtıcı. Tam 68 yıl boyunca 430 milyon kez hıçkıran adam her yolu denemesine rağmen bundan kurtulamadı, ta ki o güne kadar.

430 milyon kez hıçkıran adam 68 yıl her yolu denedi, 1 günde kurtuldu

Derleyen: Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Kısa süreli bir hıçkırık dahi oldukça can sıkıcı olabilirken, yıllarca süren bu istemsiz kasılmayla yaşayan Charles Osborne tıp dünyasını şaşkına çevirdi. Oysa hikayesi geçtiğimiz günlerde 'Kim Milyoner Olmak İster?' yarışmasına da konu olan Osborne 1893 yılında doğmuş ve 1922 yılına kadar normal bir yaşam sürmüştü. Ne olduysa kasaplık yaptığı dönem, kesim yapmaya hazırlandığı bir anda meydana geldi. 350 kiloluk hayvanı asmak için kaldırdığında yere düşen Osborne, hiçbir acı hissetmedi ancak o anda bir hıçkırık nöbeti başladı. Dakikalar içinde sona eren çoğu hıçkırığın aksine Osborne'unki devam etti. Yine de bunun geçici bir durum olduğunu düşünen adam üzerinden haftalar geçtikçe endişelenmeye başladı. Doktor, doktor gezip hıçkırık sorununa çözüm arayan Osborne’a kimse yardım edemiyordu. Doktorlar da bu gizemli durum karşısında şaşkına dönmüştü. Yıllar geçtikçe Osborne, hayatının geri kalanını hıçkırarak geçirip geçirmeyeceğini merak etmeye başladı.

Haberin Devamı

430 milyon kez hıçkıran adam 68 yıl her yolu denedi, 1 günde kurtuldu

Günümüzde de doktorlar hıçkırığın çeşitli nedenlerden yaşanabileceğini söylüyor. Gazlı içecekler ve yemekler bu durumu tetikleyebilir. Sakız çiğnerken hava yutmak hatta heyecan bile hıçkırığa neden olabilir. Ancak bu nedenlerin hiçbiri Charles Osborne'un 1922'de aniden neden hıçkırmaya başladığını açıklamıyor. 1980'lerde Dr. Terence Anthoney, Osborne'un düşüşünün beyin hasarına yol açarak iğne büyüklüğünde bir kan damarını patlattığını ve bunun da hıçkırıklara neden olduğunu açıkladı. Dr. Anthoney aynı zamanda beyin sapında hıçkırık tepkisini engelleyen küçük bir alanı yok ettiğini söylese de bugün uzmanlar bunun farklı bir açıklaması olduğunu düşünüyor. Beyin cerrahı Ali Seifi, Osborne'un düşüşünün muhtemelen diyaframına zarar veren bir kaburga yaralanmasına neden olduğuna inanıyor. Dr. Seifi, ayrıca Osborne'un felç geçirmiş olabileceğini de düşünüyor. Bazı felçler kalıcı hıçkırıklara neden olabiliyor ve bu, Dr. Anthoney'nin onlarca yıl önce Osborne için yaptığı açıklamadan çok da uzak değil.

Haberin Devamı

GEÇSİN DİYE POMPALI TÜFEKLE ATEŞ EDEN BİLE OLDU

Tıbbi ilaçlar ise hıçkırığa çare olamadı. Bunun üzerine bir arkadaşı onu ürkütmek için Osborne'un arkasından pompalı tüfekle ateş bile etti ancak sonuç yine değişmedi. Osborne'un hıçkırıkları bir doktor ona yüksek dozda karbonmonoksit verdiğinde durdu. Tedavi işe yaramış olabilirdi ama Osborne zehirli gazla hayatta kalamazdı. Bu yüzden elinden geldiğince hıçkırıklarla yaşamayı öğrendi. Çözüm bulabilmek için Alaska'ya kadar seyahat etti, ancak yaptığı masraflar ve hayal kırıklığı yaratan sonuçlar nedeniyle tedavi arayışını sona erdirdi. Hikayesi gazetelerde ve televizyonda yayınlandıktan sonra Osborne bu durumuyla ilgili binlerce mektup aldı. Osborne'a parmaklarına masaj yapmasını veya çenesine baskı uygulamasını söyleyenler oldu. Ancak Osborne bu önerilerin hepsine, ‘Bunu yaptım ve işe yaramadı’ şeklinde cevap verdi.

Charles Osborne, hıçkırığa iyi geldiği düşünülen mendille su içmek de dahil olmak üzere yüzlerce ev tipi çözüm denedi. Yıllarca hıçkıran Osborne, bu duruma alışmaya ve kendince taktikler geliştirmeye başladı. Charles Osborne bu talihsiz durumuna rağmen iki kez evlendi, sekiz çocuğu oldu ve hatta bir dönem müzayedecilik yaptı. Hıçkırıklarla da olsa hayatını dolu dolu yaşamaya kararlıydı.

430 milyon kez hıçkıran adam 68 yıl her yolu denedi, 1 günde kurtuldu

68 YILLIK HIÇKIRIK ANİDEN DURDU

Hıçkırıklar önemsiz gibi görünse de böylesi uzun ve ısrarcı olanları kilo vermeye, bitkinliğe ve akıl sağlığıyla ilgili sorunlara neden olabiliyor.  Charles Osborne da bu tehlikelerin hepsini yaşadı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde hıçkırıkları nedeniyle yiyecekleri yutamaz hale geldi. Yıllarca bütün yemeklerini parçalayarak yemek zorunda kaldı. Osborne, en sevdiği öğle yemeği sayesinde kilo vermekten kaçınmayı başardı.

Haberin Devamı

Osborne, 68 yıllık hıçkırıkları için "Onlardan kurtulabilmek için dünyada sahip olduğum her şeyi verirdim. Hıçkırmamanın nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Sürekli böylesi bir kasılma beni çok rahatsız ediyor” yorumunu yapmıştı.

Radyo ve televizyon programlarına katılarak herkes tarafından tanınam Osborne, 29 ila 96 yaşları arasında tahmini olarak 430 milyon kez hıçkırdı. 1990 yılının haziran ayında ise hiç beklenmedik bir şey oldu ve 68 yıllık hıçkırıklar aniden durdu. Ancak bundan sadece 1 yıl sonra Osborne yaşama veda etti. Hayatının son aylarını hıçkırmadan yaşamış olmak ise onun en büyük mutluluğu oldu.