Dünya ‘76 milyon Türk geliyor’ yalanı etkili oldu

‘76 milyon Türk geliyor’ yalanı etkili oldu

25.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşik Krallık’ta referanfum öncesi son anketlerde “AB’de kalalım” cephesi sekiz puana kadar önde görünüyordu. Ancak 23 Haziran’da gerçekleşen referandumda sandıktan çıkan karar ülkenin 43 yıllık AB üyeliğini sona erdirme yönünde oldu.

‘76 milyon Türk geliyor’  yalanı etkili oldu

İngiliz toplumu aslında alıştığı düzeni bozmaktan oldukça çekinen bir toplum. İngilizleri bu kez düzenlerini bozmaya ikna eden, “Ayrılalım” cephesinin yürüttüğü korku kampanyası oldu. Başbakan David Cameron liderlğindeki “Kalalım” cephesi dört aylık kampanya sürecinde dikkatleri ekonominin alacağı darbelere çekmeye çalıştı. Ancak “ayrılalım” kampının daha güçlü bir korku silahı vardı. Son yıllarda tüm partilerin seçmenleri AB’de insanların serbest dolaşımına karşı düşmanlık beslerken, “ayrılalım” kampı tartışmaların göç ekseninde yürümesini sağladı. Beyaz işçi sınıfı ve orta sınıf, AB’den gelen Polonyalı, Romanyalı ve Litvanyalı vatandaşların işlerini çaldığını düşünürken, David Cameron Brüksel ile işçi göçünü sınırlayacak bir anlaşma yapmayı başaramadı.

Türkler akılda kaldı

“Ayrılalım” kampı ise yanlış bilgilerle ördüğü propogandasıyla seçmenlerin AB’ye gönderilen fonların büyüklüğünden ve ülkeye giren göçmenlerin sayısından endişe etmesini sağladı. AB’den ayrılma yönünde karar çıkmasının en önemli sebeplerinden biri de Türkiye’nin Birlik’e üye olması ile milyonlarca Türk’ün İngiltere’ye geleceği yönündeki kampanyaydı. Cameron, Türkiye’nin 3000 yılına dek üye olamayacağını dahi söylese de göç dagası korkusu dinmedi.

Yapılan anketlere göre, seçmenin “ayrılalım” kapanyası hakkında aklında en fazla kalan iki mesajdan biri, Türkiye’nin AB üyesi olması sonucu 76 milyon Türk’ün AB’ye geleceğiydi. Diğer mesaj ise, “Birleşik Krallık’ın her hafta AB’ye 350 milyon euro para gönderdiği” iddiası oldu. Ancak her iki iddia da gerçek olmaktan oldukça uzak. Ayrılalım kampanyası, “Türkler geliyor” yazılı bilboardlar hazırlatırken, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın komşusu olduğunu gösteren broşürler dağıttı. “Ayrılalım” kampının bir başka “yalanı” da AB ordusunun kurulacağı mesajıydı.

Haberin Devamı

‘76 milyon Türk geliyor’  yalanı etkili oldu


Yaşlı nüfus etkiledi

Düşük gelirli, kırsalda yaşayan kesminin yanı sıra yaşlı nüfusun AB’den ayrılmayı istemesi de sonuç üzerinde önemli bir etki yarattı. 18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 75’i “kalalım” yönünde oy verirken, 25-49 yaş arası seçmenin yüzde 56’sı AB’yi seçti. Yaşlı nüfusa bakıldığında ise 50-64 yaş grubu yüzde 49 “ayrılalım” derken, 65 yaş üstü yüzde 58 oranında AB’den çıkmayı tercih etti.

‘TEK KURŞUN ATMADAN’

AB referandumu sonuçları İngiliz basınında adeta deprem etkisi yarattı. Manşetinde kelime oyunu yapan “The Sun” alaylı bir şekilde “See you later”ı Avrupa Birliği’nin kısaltması “EU” şeklinde değiştirerek “See EU later” “AB görüşürüz” başlığına dönüştürdü. Independent: UKIP lideri Farage’ın “Tek bir kurşun bile atmadan kazandık” sözleri manşete taşındı. Daily Mirror: “Çıktık” Daily Telegraph: İngiltere dünyayı şoka uğrattı. The Times: Britanya Brexit’i oyladı
Financial Times: Brexit kararı piyasa dalgalanmaları tetikledi. Guardian ise “Avrupa için üzücü gün” ifadelerini kullandı.