Dünya AB, Kuzey ve Güney Kore’deki büyükelçiliklerini boşaltmayacak

AB, Kuzey ve Güney Kore’deki büyükelçiliklerini boşaltmayacak

10.04.2013 - 22:20 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin Kore Yarımadası’ndaki gerilime rağmen ne Kuzey ne de Güney Kore’deki büyükelçiliklerini boşaltmayacağını açıkladı.

AB, Kuzey ve Güney Kore’deki büyükelçiliklerini boşaltmayacak

AB Sözcüsü Maja Kocijancic, birliğe üye ülkeler adına İsveç büyükelçiliğinin, Kuzey Koreli yetkililere büyükelçilikleri tahliye etmeyecekleri konusunda bilgi verdiğini söyledi. Kocijancic, AB’nin Kuzey Kore’ye, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi uyarınca büyükelçilikleri ve AB vatandaşlarını korumakla yükümlü olduğunu hatırlattığını da belirtti.

AB, Kuzey Kore’ye provokatif açıklamalar ve eylemlerden kaçınması, Kore Yarımadası’ndaki sorunları diyalog yoluyla çözmesi çağrısını da yineledi.

Kuzey Kore’nin, 12 Şubat’ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesi, tüm dünyanın tepkisini çekmiş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 Mart’ta Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmişti.

Karara tepki gösteren Kuzey Kore, ABD’ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını ve Güney Kore ile "savaş durumuna" girdiğini açıklamıştı. Güney Kore’deki tüm diplomatlar, yabancı şirket çalışanları ve turistlerin ülkeyi terk etmesini istemişti.