Dünya Ada’da çözüm için kritik viraja girildi...

Ada’da çözüm için kritik viraja girildi...

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmelerde son viraja giriliyor.

Ada’da çözüm  için kritik viraja girildi...

“Mülkiyet”, “AB”, “ekonomi”, “yönetim” ve “güç paylaşımı” konularında ciddi ilerleme sağlayan iki lider, Kasım ayının ilk haftası Cenevre’de, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un başkanlığında zirve yapmayı planlıyor.
Milliyet’in edindiği bilgilere göre liderler burada “toprak” ve “garantiler” konularını da ele alacak. Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis’in ilk kez harita üzerinde konuşacakları ve bölgelerle ilgili ayrıntılı tartışmalara girecekleri belirtiliyor.
Güzelyurt verilmez
Türk tarafı, Annan Planı‘nda Rumlara bırakılan yerlerden daha az toprak önerisi ile masaya oturacak. Rumlar ise, Annan Planı’ndan daha fazla toprak iadesinde ısrar edecek.
Türk tarafı, Annan Planı’nının ardından 12 yılın geçtiğini, toprak ayarlamasının 2004’e göre değiştiğini ve bölgelere ciddi yatırımların yapıldığını belirtiyor. Yani Güzelyurt başta olmak üzere, bazı bölgelerin Rumlara iadesinin mümkün olmadığını ifade ediliyor. Rum lider ise, müzakerelerde Akıncı ile tartışmış, “Annan Planı’ndan fazla toprak almazsam, Rumlar ortaya çıkacak plana hayır der” ifadesini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, durumla ilgili bilgi verirken “çözüm için doğal takvim oluştuğunu ve aşama aşama gittiklerini” belirtti.