Dünya ‘Adalet sağlanamadı!’

‘Adalet sağlanamadı!’

03.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Washington Post gazetesinin, İstanbul’da vahşice katledilen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 3. ölüm yıldönümünde yayımladığı makalede, “Kaşıkçı için adaletin sağlanamadığı” belirtti

‘Adalet sağlanamadı’

ABD merkezli “Washington Post” (WP) gazetesinin yayın kurulu tarafından, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda cinayete kurban giden gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünün 3. yılı nedeniyle bir makale yayımlanırken, yazıda, “Kaşıkçı için adaletin sağlanamadığı” belirtildi.

Haberin Devamı

Kaşıkçı’nın Suudi yönetimine karşı WP’de kaleme aldığı yazılarından örnekler verilen makalede, “Otoriter yönetime karşı ses çıkarma görevi üzerine düşünmek için iyi bir zaman” denildi. Makalede, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın baskıcı yönetimine devam ettiğine işaret edilerek, “Kaşıkçı için adalet sağlanamadı ve sesini yükseltecek başkaları için de ufukta kara bulutlar var” değerlendirmesi yapıldı.

Karamsar tablo

Demokrasi konusundaki karamsar tablonun ABD Başkanı Joe Biden’ın karşısına çıkacağı yorumu yapılan makalede, dış politikada insan hakları ve özgürlükleri öne çıkaran vaatleri hatırlatılarak, gidişatı tersine çevirmek için konuşmalardan ve yaptırımlardan daha fazlasının gerektiği kaydedildi. Makalede, “Cemal Kaşıkçı, bu savaşın zorluğunun ve öneminin kesinlikle farkındaydı. Onun hatırasını onurlandırmanın en iyi yolu, Suudi Arabistan için aradığı özgürlüğü amansızca sürdürmek ve her yerde inşa etmektir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Anma düzenlendi

Veliaht Prens’e yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de evlilik işlemleri için gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı’nın daha sonra konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı. Öte yandan Kaşıkçı’nın ölüm yıldönümü dolayısıyla ABD Kongresi önünde bir anma töreni düzenlenirken, törende konuşan Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, ABD Başkanı Biden’a cinayetin faillerini cezalandırmak için verdiği sözü tutma çağrısı yaptı.

“Freedom First (Önce Özgürlük)” platformunca düzenlenen etkinlikte, Kaşıkçı’nın kaleme aldığı köşe yazılarından birleştirilerek oluşturulan yaklaşık dev portresi sergilenirken, etkinliğe Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu arkadaşları katıldı. Cengiz, törende yaptığı konuşmada, Kaşıkçı katledildiğinde Donald Trump’ın ABD Başkanı olduğunu ve cinayete rağmen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın cezalandırılmadığını, bu ülkeye silah satışının sürdüğünü anımsatarak, “O dönem başkan adayı olan Biden, Cemal Kaşıkçı ve yakınlarının adaleti hak ettiğini söyledi. Cemal’in boşuna ölmüş olmayacağını söyledi... Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris, ne zaman harekete geçip sözünüzü yerine getireceksiniz? Ne zaman sözlerinizi eyleme dökeceksiniz?” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Yazarlar