Dünya Akdeniz'de savaş hazırlığı! Görüntüyü yayınladılar

Akdeniz'de savaş hazırlığı! Görüntüyü yayınladılar

23.02.2024 - 16:06 | Son Güncellenme:

Orta Doğu'da beş ülkeye yayılan çatışmaların Doğu Akdeniz'e sıçraması artık an meselesi, füze gemilerinin yanı sıra savaş uçaklarının yer aldığı gövde gösterisi doğrudan bir ülkeyi tehdit ediyor.

Akdenizde savaş hazırlığı Görüntüyü yayınladılar

İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiği ve yaklaşık 30 bin insanı katlettiği savaşta 140'ıncı güne girilirken, geride kalan dört ayda çoklu cephe çatışmaları Orta Doğu'daki beş ülkeye yayıldı.

Haberin Devamı

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleriyle adı konulmamış bir savaş yürütüyor. Irak ve Suriye'deki İran yanlısı milisler ABD üslerine roket ve kamikaze drone yağdırırken, Ürdün'deki ABD üssü Tower 22'yi kamikaze silahlı insansız hava aracıyla vurdular. Üç Amerikan askerinin öldüğü saldırı, ABD ordusunun asker kaybettiği ilk vaka olarak kayıtlara geçti.

Diğer yandan Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah 8 Ekim'den bu yana güney sınırında İsrail ordusuyla çatışıyor. Yanı sıra, İsrail savaş uçakları Suriye'de birçok kez hava saldırısı düzenledi, İran'ın Suriye'deki askeri operasyonlarını yöneten general Rıza Musevi dahil birçok Kudüs Gücü komutanını öldürdü.

Haberin Devamı

7 Ekim tarihinde başlayan savaşın ilk haftalarında ABD ordusunun uçak gemileri konuşlandırdığı Doğu Akdeniz'de kış mevsimiyle birlikte sular duruldu ancak gelen son dakika haberi Akdeniz'in de ateş çemberine girdiğini gösteriyor.

Times of Israel gazetesi, İsrail donanmasının kuzey cephesindeki bir savaşa hazırlık için geçen hafta sonu Akdeniz'de gövde gösterisine giriştiğini bildiriyor. İsrail deniz kuvvetlerinin füze gemilerinden oluşan filosunun geniş çaplı bir tatbikat gerçekleştirdiğini aktaran Times of Israel, Tel Aviv yönetiminin kuzey sınırındaki gerilimde diplomatik sabrının tükendiğini savundu.

Tatbikatın Hizbullah'la kuzey sınırında çatışmaları yoğunlaştığı dönemde gerçekleştiğinin altını çizen gazete, donanmanın kuzey deniz sahasındaki muhtemel bir savaşı sahneye koyduğunu kaydetti.

Akdenizde savaş hazırlığı Görüntüyü yayınladılar

Akdeniz'deki tatbikata İsrail savaş uçaklarının yanı sıra Panter helikopterlerini uçuran filonun da katıldığını belirten Times of Israel, silahlı insansız hava aracı saldırılarının durdurulması ve deniz araçlarından havadan kurtarma gibi senaryoların tatbik edildiğini yazdı.

İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalar 10 gün sonra beşinci ayını dolduracak. İsrail'in Lübnan'ın güneyini savaş uçakları ve SİHA'larla bombardımana tuttuğu saldırılarda aralarında çocuklar ve kadınların da bulunduğu onlarca sivil yaşamını yitirdi, Hizbullah 210'dan fazla üyesinin öldüğünü duyurdu. Hizbullah'ın fırlattığı roketler ise aralarında üst düzey komutanların da olduğu çok sayıda İsrail askerini öldürdü.

Haberin Devamı

İsrail, İran'ın Orta Doğu'daki ana müttefiki Hizbullah'ın sınır hattındaki saldırılarına devam etmesi halinde harekete geçeceği tehdidini savuruyor.

Bugüne kadar İsrail'e karşı bir savaş ilan etmeyen Hizbullah ise, geride kalan 139 günde işgal ordusuna ağır darbeler vurdu. İran destekli grup Hizbullah, İsrail ordusunun kuzey karargahının yanı sıra elektronik istihbarat merkezi Meron hava üssünün güdümlü füzelerle vurulması gibi saldırılara imza attı.

Hizbullah, Filistinli gruplar Hamas ve İslami Cihad'ın ana müttefiklerinden biri.