Dünya ‘Akıllı sarışın’ Marilyn Monroe!

‘Akıllı sarışın’ Marilyn Monroe!

30.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

1962’de 36 yaşındayken ölen Hollywood’un efsanevi yıldızı Marilyn Monroe genellikle “Aptal sarışın” olarak tanımlandı. Ama BBC iPlayer’da yer alan “Yeniden Çerçevelendi” adlı belgesel, aktrisin aslında bir entelektüel olduğunu vurguluyor.

‘Akıllı sarışın’ Marilyn Monroe

Aktris Jessica Chastain’in da anlatıcı olduğu, sadece kadınların ürettiği belgeselde, Monroe’nun büyük ölçüde görmezden gelinen bir zekâya sahip olduğu belirtiliyor. Monroe’nun, İrlandalı yazar James Joyce’un okuyucudan özel çaba bekleyen “Ulysses” romanını okurken çekilmiş bir fotoğrafı da buna örnek gösteriliyor. 

Haberin Devamı

Ayrıca yıldızın, sinema sektöründe kadınlar aleyhindeki ücret eşitsizliğine tepki göstermesi de sorgulayıcı olduğunun işareti sayılıyor. Belgesele göre, yıldızın “aptal sarışın” imajıyla lanse edilmesinin nedeniyse kendi tanımıyla “yırtıcı erkekler”! Çünkü 1950’lerde Hollywood’daki film stüdyolarını yöneten erkekler “ataerkil”di. Guardian’daki yazıda Monroe’nun genç bir oyuncuyken sektördeki egemen zihniyete direndiği ama reddedildiği ifade ediliyor. Belgeselden edinilen fikir de Monroe’nun aslında akıllı bir sarışın olduğu ama sisteme boyun eğmek zorunda kaldığı şeklinde!