Dünya Akıncı'nın adı yetti! Newsweek 'Muazzam bir mühendislik başarısı' yorumuyla sundu

Akıncı'nın adı yetti! Newsweek 'Muazzam bir mühendislik başarısı' yorumuyla sundu

04.10.2023 - 14:34 | Son Güncellenme:

Dünyanın soluğunu tutarak izlediği savaş kökünden değişiyor, F-16'ların yanı sıra Türk SİHA'ları da devreye girecek. İngiliz uzman, Akıncı'nın neredeyse 1,5 tonluk İngiliz ve Fransız füzeleriyle havalanabileceğini belirtip gözden kaçmayacak bir tahminde bulundu.

Akıncının adı yetti Newsweek Muazzam bir mühendislik başarısı yorumuyla sundu

Yalnızca birkaç yılda silahlı insansız hava araçları denilince ilk akla gelen ülke haline gelen Türkiye, uluslararası medyanın dilinden düşmüyor. Suriye, Libya, Etiyopya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna'daki çatışmalarda kendini kanıtlayan ve savaş paradigmasını değiştiren Türk SİHA'ları, bu kez ünlü Newsweek dergisinin özel haberine konu oldu. Rus işgaline karşı direnen Ukrayna, Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 drone'larıyla ilk saldırı dalgasını savuşturdu. Bayraktar TB2'ler birçok Rus hedefini paramparça ederken, Ukrayna'da adına şarkılar yazıldı, Avrupa ülkeleri Kiev yönetimine Türk SİHA'sı hediye etmek için kampanyalar düzenledi. Bayraktar TB2'nin üreticisi Baykar Ukrayna'da doğrudan yatırım kararı aldı, artık neredeyse bir 'drone savaşı'na dönüşen işgalde Kiev yönetiminin ciddi bir avantaj elde etmesi an meselesi.

Haberin Devamı

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, geçen hafta Ukrayna'daki SİHA üretim tesisinin 100 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu açıkladı ve üç ayrı projeden söz etti. Bayraktar'a göre, Türkiye'nin insansız hava araçları ile Ukrayna'nın motor üretimi teknolojisi benzersiz. Haluk Bayraktar'ın sözlerini aktaran Ukrayna medyası, ordunun Bayraktar TB2'yi emsalsiz sistemlerle donattığını yazdı.

AKINCI'YA STORM SHADOW FÜZESİ

Amerikan Newsweek dergisi ise, 'Ukrayna Türkiye'nin Bayraktar drone'larının seyir füzeleri geçmesini gözlüyor' başlığıyla bir haber yayımladı. Haberini 'yeni' bir röportaja dayandıran Newsweek'e göre, Ukrayna, seyir füzeleri fırlatabilen Türk yapımı insansız hava araçları alabilir. Newsweek, CEO Haluk Bayraktar'ın Radio Free Europe/Radio Liberty'ye verdiği demece atıfta bulundu. Haluk Bayraktar, muhtemel satışla ilgili 'Bildiğim kadarıyla değerlendiriliyor' ifadelerini kullandı. Bayraktar TB2'lerin savaşın başındaki başarılarını hatırlatan dergiye göre, Türk SİHA'larının şimdiye kadar beş Rus tankını, sekiz zırhlı savaş aracını, 15 karadan havaya füze sistemini ve 10 helikopteri imha ettiği biliniyor.

Haberin Devamı

Ancak Ruslar hem gözetleme hem de saldırı için kullanılan Bayraktar TB2'ler özel önlem almaya başladı, hava savunma sistemleri devreye sokuldu. Newsweek, Bayraktar TB2'nin etkisinin azalmasıyla Ukraynalıların bu kez Baykar'ın ürettiği Akıncı'ya gözünü diktiğini yazdı. Halihazırda Rus işgalcileri topraklarından atmak için karşı taarruz yürüten Ukrayna ordusu, hava gücünde bir hayli geride. Kiev yönetimi aylarca talep ettiği F-16 savaş uçaklarını gelecek yıl Rus hedeflerine karşı kullanabilecek, Ukraynalı pilotların F-16 eğitimi çoktan başladı.

Akıncının adı yetti Newsweek Muazzam bir mühendislik başarısı yorumuyla sundu

'MUAZZAM BİR BAŞARI'

Newsweek'e göre, Türk Akıncı SİHA'ları Ukrayna'nın hava harekatında ciddi bir rol oynayabilir. Akıncı SİHA'nın kanat açıklığı ve diğer teknik özelliklerini aktaran dergi, savaş uçaklarıyla birlikte operasyona katılabilen Türk drone'nunun özellikle 1500 kilograma kadar mühimmat taşıyabilme kapasitesini öne çıkardı. Akıncı SİHA'lar havadan havaya ateşlenen Gökdoğan, kızılötesi ve güdümlü Bozdoğan gibi füzelerle uyumlu. Hava savunma sistemlerinin menzili dışından ateşlenen Stand-off Füzeleri de (SOM) yine Akıncı'nın silahlarından. Dergiye konuşan İngiliz insansız hava aracı uzmanı Steve Wright, Akıncı'yı ünlü Bayraktar TB2'den sonra büyük bir adım olarak niteledi ve öncülünden her açıdan büyük olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Akıncının adı yetti Newsweek Muazzam bir mühendislik başarısı yorumuyla sundu

Ukrayna'nın şu anda İngiltere ve Fransa'nın sevk ettiği uzun menzilli Storm Shadow ve SCALP seyir füzelerini Sovyetler Birliği döneminden kalma birkaç savaş uçağıyla fırlatabildiğini aktaran Steve Wright, Storm Shadow gibi seyir füzelerinin ağırlığının yaklaşık 1300 kilogram olduğunu kaydetti. Akıncı SİHA'ların Storm Shadow ve SCALP füzeleriyle havalanabileceğini dile getiren İngiliz uzman, "Muazzam bir drone mühendisliği başarısı" deyip ekledi:

'Ancak, bir sonraki meydan okuma, füzeleri güvenli bir şekilde taşıyacak ve bırakacak sistemleri eklemek olacak. Normal şartlarda bu yıllar alır. Fakat Ukraynalıların Storm Shdow'u Su-24 savaş uçaklarına cıvatalama (montajlama) hızı beni hayrete düşürüyor, aynı numarayı Akıncı ile de yapabileceklerini hayal ediyorum'

Akıncı SİHA'lar yaklaşık 13 bin metre irtifaya çıkıp 24 saat havada kalabiliyor. Ortalama 6 bin metrede seyreden Bayraktar TB2 ise en fazla 8 bin metrelere ulaşabiliyordu. Bayraktar TB2'nin silah taşıma kapasitesi ise, 150 kilogram.